detector.media
08.05.2020 15:35
Голови МЗС України, Латвії, Литви та Естонії опублікували спільну статтю про Другу світову війну
Голови МЗС України, Латвії, Литви та Естонії опублікували спільну статтю про Другу світову війну
У матеріалі міністри пишуть, що Росія перетворила перемогу над нацизмом «на культ та інструмент маніпуляцій».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його колеги з Литви Лінас Лінкявічюс, Естонії Урмас Рейнсалу та Латвії Едгарс Рінкевичс у День пам’яті та примирення, 8 травня, опублікували спільну статтю, присвячену Другій світовій війні.

Матеріал опублікували в німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, литовському онлайн-виданні LRT та українському виданні «Дзеркало тижня». На сайті «Дзеркала тижня» матеріал вийшов під назвою «Друга світова війна: cпогади як пересторога».

Міністри закордонних справ вшанували пам’ять жертв війни та Голокосту.

Вони нагадали про спроби Радянського Союзу фальсифікувати спогади про Другу світову війну та засудили спроби виправдати пакт Молотова-Ріббентропа. 

Міністри додали, що в наші дні РФ намагається «відбілити Сталіна і його злочини, придушити права людини та побудувати режим на чолі з однією всесильною людиною», а також –  «продовжує генерувати історичні міфи, водночас намагаючись заперечувати незручні історичні факти».

«Замість того, аби визнати, що перемога у Другій світовій та поразка нацизму були заслугою рішучості та жертовності усіх країн-союзників, Росія перетворила цю перемогу на культ та інструмент маніпуляцій», – зазначається в матеріалі.

Із 2014 року Україна відмовилася від радянського формату святкування Дня перемоги. Відтепер увага акцентується на вшануванні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни, що стала найбільш кривавою в історії людства. Радянський культ війни, важливим інструментом якого був День перемоги, переведено в традицію пам’яті про солдат, які загинули за свою батьківщину, нагадування суспільству про внесок України у перемогу над нацизмом та наголосу на тому, що війна – це лихо, яке руйнує долі звичайних людей, економіку і культуру країн. Відтоді 8 травня в Україні вшановується День пам'яті і примирення, а 9 травня — перемога над нацизмом у Другій світовій війні. Український інститут національної пам'яті у 2016 році розробив інформаційні матеріали для ЗМІ з відзначення цих дат. Зокрема телеканалам варто показувати документальні фільми та не поширювати радянський та російський пропагандистський контент. 

На фото зліва направо: Дмитро Кулеба, Лінас Лінкявічюс, Урмас Рейнсалу та Едгарс Рінкевичс 

Фото: ZN.UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY