«Люди устали от этих реформ»

«Люди устали от этих реформ»

27 Січня 2020
2632
27 Січня 2020
15:30

«Люди устали от этих реформ»

2632
«Інтер» атакує децентралізацію на догоду локальним інтересам «ОПЗЖ».
«Люди устали от этих реформ»
«Люди устали от этих реформ»

Як далеко може зайти телеканал «Інтер», захищаючи інтереси своїх власників та їхньої партії — «Опозиційної платформи — За життя»? Як завгодно далеко. Щоденні інтерв’ю та розлогі синхрони Юрія Бойка, «думка опозиції» (де «опозиція» завжди дорівнює одній лише «ОПЗЖ») із кожної нагоди, нескінченний піар захисниці жінок Наталі Королевської й екскурси в життєву філософію Вадима Рабиновича — це квіточки. А ось ягідки: на догоду своїм політичним патронам «Інтер» однобоко, перебільшено й неправдиво висвітлює те, як мешканці Болградського району під партійним проводом «ОПЗЖ» чинять спротив децентралізації.

Сюжет про це вийшов у «Подробицях» 23 січня.

«Протистояння громад і на півдні Одещини. Там Болградський район уряд хоче поділити на кілька громад. Реакція людей була бурхливою», — йдеться в підводці ведучої. Далі автор сюжету Андрій Хоменко розповідає: «Від самого початку децентралізації жителі Болградського району намагаються зберегти його як окрему адміністративно-територіальну одиницю. Мовляв, розподілення на ОТГ може знищити місцеву інфраструктуру, культурну самобутність, а крім того викликати міжетнічні непорозуміння. Адже район заселений болгарами, гагаузами, албанцями та молдованами».

Уже на цьому етапі у глядача, який бодай трохи знає про децентралізацію, мали б виникнути запитання.

Чому створення об’єднаних територіальних громад подається як руйнування «цілісності» району? Міністерство регіонального розвитку (попереднього уряду) пропонувало провести реформу адміністративно-територіального устрою, зменшивши кількість районів майже у п’ять разів. Йшлося саме про укрупнення, а не подрібнення районів, тобто Болградський район точно не планували розділити. Що ж до його «цілісності», то цей, як і кожен інший, район був поділений на території міських, сільських та селищних рад — чому ж створення ОТГ має «нищити інфраструктуру і самобутність»?

Далі коментує заступник голови Болградської районної ради Михайло Садаклієв, титрований як представник «ОПЗЖ»: «Мы отличаемся тем, что мы являемся столицей и центром бессарабских болгар-переселенцев. То есть здесь сосредоточены все святыни, все духовное наследие этого края — Бессарабии, и поэтому раздробив нас на кусочки, вот это все наследие может пропасть».

Ці слова різко контрастують із тезою журналіста, що район «заселений болгарами, гагаузами, албанцями та молдованами». Причому й те, й інше правда: Болградський район — місце компактного поселення болгар, але тут також багато гагаузів і є поселення молдован та албанців, не кажучи вже про етнічних українців, росіян та інших. І все ж до чого тут ОТГ?

«Напередодні Нового року одеські обласні чиновники розробили перспективний план створення нових громад, і в ньому Болградський район нарешті був позначений як окрема ОТГ. Утім, уже в Києві, Кабінет Міністрів відмовився затверджувати цей варіант. Місцеві жителі обурені», — пояснює далі журналіст. Слово «нарешті» досить промовисте — тепер ми розуміємо, що «ОПЗЖ» добивається створення однієї ОТГ на території всього району. За попереднім планом на території району мали бути створені три ОТГ, зокрема й Болградська міська. Раніше планувалося чотири, але згодом кількість скоротили до трьох. Із інших ЗМІ ми знаємо, що голови сіл, які мали стати центрами окремих ОТГ, не підтримують ідею громади в межах району. Як і інші, окрім мера самого райцентру. Більше про їхню гарячу дискусію можна прочитати, наприклад, тут.

Редакторка видання «Ізбірком» та представниця одеського осередку Комітету виборців України Євгенія Генова спостерігає за намаганнями провести децентралізацію в Бессарабії вже п’ятий рік. «Створення ОТГ у Болградському районі супроводжувалось найбільшими порівняно з іншими районами області конфліктами, — розповідає вона «Детектору медіа». — Кілька політичних сил, зокрема “Опозиційний блок”, який загалом не підтримував децентралізацію, і “Наш край”, який за децентралізацію загалом, але за винятком Болградського району, активно протидіяли об’єднанню громад. Головним їхнім аргументом кілька років поспіль було національне питання. Мовляв, болгари, гагаузи та молдовани, представники яких мають у Бессарабії компактні багатотисячні поселення, не зможуть знайти спільну мову, і створення ОТГ спричинить міжетнічний конфлікт. Попри це, сільські голови болгарського Городнього і гагаузької Дмитрівки проявляли ініціативу створити громади кілька разів, та щоразу рішення зривалися. За словами місцевих депутатів і сільських голів, через тиск місцевої політичної та бізнесової еліти».

Але про це не дізнаються глядачі каналу «Інтер». Натомість їм розповідають таке: «Сьогодні в Болграді зібралася громада району. Після палких дискусій проголосували за звернення до центральних органів влади. Вимагають зберегти територіальну цілісність району». Ілюстрація прагнення «громади району» — синхрон чоловіка на ім’я Іван Волков: «Люди устали от этих реформ. Поэтому хотя бы сохранить то, что есть. Какая-то стабильность чтоб была». Інший коментатор каже, що його мета «отстоять судьбу нашего района».

Тезу про «руйнування району» підтримує й голова робочої групи з адмінреформи Микола Узун: «Мы наблюдаем стремление раздробить район, нарушить стройную систему нормальных взаимоотношений между людьми разных национальностей. Мы утверждаем, что мы — хозяева своей земли, и никто не имеет права без нашего согласия решать, как нам обустраивать свою жизнь». На відео з однієї з дискусій на цю тему можна побачити обурену реакцію залу на виступ пана Узуна, який говорить щось подібне. Адже насправді на зборах, про які розповідає «Інтер», лунали різні думки.

Глядачам уже не вперше натякають на якісь міжнаціональні негаразди, які потягне за собою створення кількох ОТГ, але в чому вони полягають, так і не зрозуміло. Далі ще одна порція піару «ОПЗЖ» в особі першого заступника голови Одеської обласної ради Вадима Шкарівського, який розповідає, як влада «роками ігнорувала думку болградців і продовжує це робити». Шкарівський обіцяє відстоювати інтереси «людей», а завершують матеріал повідомленням про звернення до уряду та президента, яке ухвалила районна рада. «Чи дослухаються до бесарабців у столиці, стане відомо найближчим часом».

За кадром залишилася передісторія. Те, що створення об’єднаних територіальних громад у Болградському районі гальмувалося роками, й на заваді стояли саме місцеві політики, які виступають за створення величезної (близько 70 тисяч населення, навіть удвічі менші громади вважаються завеликими) ОТГ в межах району. «Тепер, коли стало зрозуміло, що реформа невідворотна, борці проти ОТГ пропонують створити одну ОТГ на весь район, приєднавши до нього гагаузькі і болгарські села. Але ж, за словами цих самих політиків, об’єднувати болгар і гагаузів не можна. Навіщо долучати до району ще більше різноетнічних сіл?» — дивується Євгенія Генова.

Мотиви, з яких уряд не прийняв цю пропозицію, «Інтер» не з’ясовує й не висвітлює, хоча каналу було б зовсім не важко звернутися до профільного міністерства по коментарі. Як замовчує й те, що проти неї висловлюються у двох потенційних громадах, кожна з яких має близько 20 тисяч населення. Хоча в підводці згадано «протистояння громад», у сюжеті змальоване протистояння «влади» та «людей», а під останніми маються на увазі лише прибічники ідеї, яку підтримує «ОПЗЖ». У сюжеті немає жодних згадок про те, що в Болградському районі є противники цієї ідеї, як і жодних пояснень, як саме створення кількох громад може «знищити місцеву інфраструктуру, культурну самобутність, а крім того викликати міжетнічні непорозуміння».

«Щонайменше п’ять сільських голів виступили проти ідеї, адже вони хочуть створити інші громади. На їхню думку, — і цю думку поділяють в обласній державній адміністрації та в експертному середовищі, — на території великого Болградського району доцільно створити дві-три ОТГ. Адже так людям буде зручніше отримувати послуги, витрачаючи менше часу на поїздки до центру. Зрештою звернення про збереження району було ухвалене, але без урахування думки тих, хто проти», — розповідає Євгенія Генова. За її словами, дотепер серйозних конфліктів між представниками різних етнічних спільнот у Болградському районі не було. «Але за бажання міжетнічний конфлікт можна спровокувати якраз такими речами, — каже Євгенія, маючи на увазі боротьбу місцевих політиків проти децентралізації. — Впевнена, що це підігрівається однією сусідньою країною».

За версією голови Асоціації сприяння самоорганізації населення Олексія Колесникова, ідею створення великої «болгарської» ОТГ просував колишній регіонал Антон Кіссе, член депутатської групи «За майбутнє». Болградський район — його електоральна вотчина, а створення ОТГ в межах району, де більшість виборців становлять болгари, дасть змогу впливати на формування органів місцевого самоврядування. Допомагав Кіссе в боротьбі навіть президент Болгарії, який вимагав від попереднього президента України «не ділити» Болградський район.

Однак цього разу самопроголошеному політичному лідерові бесарабських болгар не пощастило. «Інтер» не згадує ні його, ні партію «Наш край», до якої він належить і яка представляє його інтереси в місцевих радах. «Інтер» створює ілюзію, що єдині захисники ідеї великої ОТГ — представники партії Віктора Медведчука. Партія справді докладає чимало зусиль до цієї боротьби, а її медіа надають піар-підтримку. Наприклад, мер Болграда Сергій Димитрієв, який належить до «ОПЗЖ», висловлювався проти «примусового об’єднання» в ефірі каналу «112». Де політик відзначився тим, що переплутав «Опозиційний блок» і «ОПЗЖ», хоча швидко виправився й додав: «Юрій Бойко наш лідер».

До речі, саме з Димитрієвим пов’язаний попередній матеріал «Інтера» з Болграда. Тоді прокуратура відсторонила мера від посади на час розслідування, а «Інтер» розповідав про те, як болградці захищають і підтримують міського голову. Тоді глядачам розповіли, що Димитрієва переслідують із політичних причин під вигаданим приводом крадіжки вантажного автомобіля, «забувши» згадати про другу підозру — мер Болграда начебто проламав людині голову.

P.S. До речі, на цьому відео можна побачити, як ведучий одеського 7 каналу дослівно відтворює процитований вище текст сюжету «Подробиць» каналу «Інтер». Збіг? Ой, навряд чи.

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2632
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду