Європейська кіноакадемія назвала найкращим фільмом року «Фаворитку» Йоргоса Лантімоса

Європейська кіноакадемія назвала найкращим фільмом року «Фаворитку» Йоргоса Лантімоса

7 Грудня 2019
2476
7 Грудня 2019
23:21

Європейська кіноакадемія назвала найкращим фільмом року «Фаворитку» Йоргоса Лантімоса

2476
Стрічка «Фаворитка» Йоргоса Лантімоса здобула головну нагороду Європейського кінопризу – «Найкращий європейський фільм 2019» року, а також перемогла в комедійний та режисерській номінаціях.
Європейська кіноакадемія назвала найкращим фільмом року «Фаворитку» Йоргоса Лантімоса
Європейська кіноакадемія назвала найкращим фільмом року «Фаворитку» Йоргоса Лантімоса

Переможців оголосили на сцені Haus der Berliner Festspiele в Берліні, де відбувається 32-га церемонія вручення нагороди Європейський кіноприз, яку також називають «європейським “Оскаром”».

Стрічка грецького режисера, знята в копродукції Великої Британії та Ірландії, розповідає про двір Анни Стюарт, яка правила Англією на початку 18 століття. У фільмі знялися такі зірки, як Олівія Колман, Рейчел Вайс, Емма Стоун та Марк Гаттіс. Торік фільм здобув «Срібного лева» на Венеційському міжнародному кінофестивалі.

Виконавицю ролі королеви Анни Стюарт британку Олівію Колман Європейська кіноакадемія визнала «Найкращою європейською акторкою-2019». На початку року вона отримала за цю роль премію «Оскар» Американської академії кіномистецтва.

Перемогу в номінації «Європейське відкриття – Приз ФІПРЕССІ» здобула стрічка «Знедолені» режисера Ладжа Лі (Франція).

«Найкращим європейським документальним фільмом» стала стрічка «Для Сами» Ваада аль-Катеба та Едварда Воттса (Велика Британія, США).

У номінації «Найкращий європейський анімаційний фільм» переміг «Бунюель в лабіринті черепах» (Іспанія, Нідерланди) Сальвадора Сімо.

«Найкращим короткометражним фільмом» члени європейської кіноакадемії назвали «Різдвяний подарунок» (Румунія, Іспанія) Богдана Мурешану.

«Найкращим європейським актором став Антоніо Бандерас, який виконав головну роль у фільмі Педро Альмодовара «Біль і слава» (Іспанія).

«Найкращою європейською сценаристкою» стала Селін Ск'ямма, яка також виступила режисеркою стрічки «Портрет дівчини у вогні» (Франція).

Переможців у цих номінаціях визначали понад 3,5 тисячі кінодіячів – членів Європейської академії. Крім того, Європейський кіноприз має номінацію «Вибір глядачів», за переможця в якій усі охочі голосують онлайн. У ній цьогоріч перемогла стрічка «Холодна війна» Павла Павліковсього, яка торік стала «Найкращим європейським фільмом», а також здобула нагороду за режисуру, сценарій та жіночу роль.

Нову нагороду «Європейське досягнення в жанрі художнього серіалу» отримали режисери німецького кримінально-драматичного проєкту «Вавилон-Берлін» Том Тиквер, Ахім фон Боррієс і Генк Гандлогтен.

Під час церемонії також вручили дві почесні нагороди. Премію за «Прижиттєві досягнення» цьогоріч отримав німецький режисер Вернер Герцог – один із фундаторів «нового німецького кіно», який зняв десятки художніх та документальних фільмів.

Відзнаку «Європейські досягнення в світовому кіно» Європейська кіноакадемія присудила французькій акторці Жюльєт Бінош, яка активно знімається й у Голлівуді.

Спеціальним гостем церемонії став український режисер, політв'язень Кремля Олег Сенцов, якого зала вітала стоячи. Представивши Олега Сенцова, голова Європейської кіноакадемії Майк Дауні повідомив, що Європейська кіноакадемія, Амстердамський міжнародний фестиваль документального кіно та Роттердамський міжнародний кінофестиваль створили нову організацію - Міжнародну коаліцію за кінодіячів, які перебувають під загрозою, яка підтримуватиме та захищатиме кінодіячів, які зазнають політичних переслідувань за свою роботу.

Українських стрічок цьогоріч у шорлисті премії Європейський кіноприз не було. До лонглиста премії Європейської кіноакадемії входили повнометражна драма Нарімана Алієва «Додому» та короткометражна стрічка Дмитра Сухолиткого-Собчука «Штангіст». Режисери обох стрічок цьогоріч стали членами Європейської кіноакадемії.

Водночас до шорлиста в документальній номінації увійшов фільм російського режисера українського походження Віталія Манського «Свідки Путіна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2476
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду