Ткаченко пропонує прописати в законі про аудіовізуальні послуги визначення мови ненависті

Ткаченко пропонує прописати в законі про аудіовізуальні послуги визначення мови ненависті

29 Жовтня 2019
2184
29 Жовтня 2019
16:44

Ткаченко пропонує прописати в законі про аудіовізуальні послуги визначення мови ненависті

2184
Цю пропозицію він висловив через те, що один з депутатів «використовував мову ненависті проти вищих посадовців держави».
Ткаченко пропонує прописати в законі про аудіовізуальні послуги визначення мови ненависті
Ткаченко пропонує прописати в законі про аудіовізуальні послуги визначення мови ненависті

Голова комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що в законопроекті про аудіовізуальні послуги має бути означене використання мови ненависті як у ЗМІ, так і діячами, які виконують державні повноваження. Про це він сказав на початку засідання комітету 29 жовтня.

«Один з членів нашого комітету використовував мову ненависті проти вищих посадовців держави. Не думаю, що це личить народним депутатам, і членам нашого комітету тим паче. І хотів би, щоб такі прояви хейтспіч пішли в минуле. Очевидно, ми використаємо цю історію для того, щоб у законі про аудіовізуальні послуги прописати, що означає використання мови ненависті як у ЗМІ, так і діячами, які виконують державні повноваження», - сказав пан Ткаченко.

Імені депутата, який вдався до мови ворожнечі, він не назвав. Однак до складу комітету входить депутатка від «Європейської солідарності» Софія Федина, яка разом з волонтеркою Марусею Звіробій під час стріму у Facebook обговорювали поїздку Володимира Зеленського до Золотого Луганської області і, серед цього, «варіанти загибелі Володимира Зеленського». Після цього народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура подав заяву до Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань на Софію Федину через її висловлювання на адресу Президента України.

Софія Федина ніяк не відреагувала на слова пана Ткаченка. Йому відповів член комітету та депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький, який підтримав ініціативи прописати в законі визначення про мову ненависті й аргументував це так: «Коли на одному з великих телеканалів мовою ненависті транслюється велике телевізійне шоу, то складно чекати, що це не буде сіяти ненависть у суспільстві і серед народних депутатів теж. Тому я вітаю ідею випрацювати законопроект, який би це регулював».

Після цього Олександр Ткаченко зазначив, що до жартів можна ставитися по-різному, але, коли мова йде про заклики до вбивства або завдання шкоди вищій посадовій особі держави, це вже не жарти: «Це називається інакше».

Тоді Микола Княжицький наголосив на тому, що не вбачає жодних погроз главі держави з боку народних депататів протягом останнього часу: «Це ваше трактування сказаного. Жодної експертизи чи висновку про це немає. Я би просив вас не принижувати президента України і не популяризувати погрози на його адресу чи інших осіб. Але мову ненависті треба припинити, і в цьому я з вами повний однодумець».

І на завершення пан Ткаченко наголосив, що свою оцінку цим діям нададуть правоохоронні органи

Нагадаємо, 27 жовтня Офіс президента України оприлюднив у Facebook 24-хвилинне відео про поїздку Володимира Зеленського до Золотого Луганської області, що перебуває на лінії розмежування. У цьому відео показано зустріч Володимира Зеленського з військовими 72-ї бригади, з учителями та місцевими мешканцями, а також з учасниками акції проти розведення сил. У сюжеті наводиться розмова президента з добровольцями, частину якої до оприлюднення відео ОПУ поширили в ЗМІ та соцмережах. Зокрема, резонанс викликала словесна перепалка Володимира Зеленського з одним із добровольців, який просив главу держави зустрітися з людьми, які виходили на акції протесту проти «формули Штайнмаєра». Президент, своєю чергою, сказав, що не отримував ніяких пропозицій про зустріч.

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2184
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду