«Наші гроші» виявили зв'язок дружини Баканова зі справою про розтрату держмайна

«Наші гроші» виявили зв'язок дружини Баканова зі справою про розтрату держмайна

20 Жовтня 2019
3257
20 Жовтня 2019
17:50

«Наші гроші» виявили зв'язок дружини Баканова зі справою про розтрату держмайна

3257
Дві фірми Оксани Лазаренко - дружини нинішнього очільника Служби безпеки України Івана Баканова, який раніше керував ТОВ «Квартал 95» і ТОВ «Студія Квартал-95», - у 2011 році фігурували в кримінальній справі СБУ щодо розтрати держмайна.
«Наші гроші» виявили зв'язок дружини Баканова зі справою про розтрату держмайна
«Наші гроші» виявили зв'язок дружини Баканова зі справою про розтрату держмайна

Про це йдеться на сайті «Наших грошей».

Як повідомляють журналісти, про зв'язок фірм Оксани Лазаренко із кримінальною справою свідчить ухвала Солом’янського райсуду Києва від 8 червня 2011 року. Справу про спробу виведення двох гідроелектростанцій у Київській області у приватну власність відкрила в квітні 201 року СБУ. 

Так, за даними правоохоронців, держслужбовці регіонального відділення Фонду держмайна України по Київській області та ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго» розтратили держмайно Богуславської та Дибинецької ГЕС на суму 3,8 млн грн за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Екоінвест» і ТОВ «ПКС «Енерготек». Останні дві фірми, як виявили «Наші гроші», тісно пов'язані із дружиною Баканова.

Дибинецька та Богуславська ГЕС належали державному підприємству «Київтеплоенерго». У 2004 році ДП було реорганізовано у ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго», яке вже не належало державі, проте дві ГЕС лишилися на його балансіяк об’єкти держвласності із забороною передавати їх в оренду. Незважаючи на це, у 2007 році регіональне відділення Фонду держмайна влаштувало конкурс на право оренди цих електростанцій.

У конкурсі перемогла фірма ТОВ «ПКС «Енерготек», яка тоді мала єдиного засновника, керівника і підписанта – Оксану Лазаренко. Госпсуд Києва зобов’язав «А.Е.С. Київобленерго» передати Богуславську та Дибинецьку ГЕС у користування ТОВ «ПКС «Енерготек».

За даними слідчих, у подальшому службові особи «А.Е.С. Київобленерго», за домовленістю з регіональним управлінням Фонду держмайна продали  обладнання ГЕС шляхом договору з ТОВ «Екоінвест». Власником «Екоінвесту» на той час була і досі є шотландська компанія Carat consulting & trading limited. Проте у 2003 році, за даними Youcontrol, співзасновницею ТОВ «Еконівест» була дружина очільника СБУ Оксана Лазаренко.

За даними «Наших грошей», ця структура у квітні 2008 року виписала довіреність як уповноваженому представнику Олександру Бєляєву. Керівником і підписантом ТОВ «Екоінвест» була і досі є Світлана Бєляєва. Ця жінка із дружиною очільника СБУ Баканова реєструвалися за однією адресою в Києві; як і Оксана Лазаренко, народилися в Німеччині, теж має по-батькові Євгеніївна та фігурує в одних і тих же фірмах. 

У вересні 2008 року ТОВ «Екоінвест» продало обладнання ГЕС, що входить до складу їх цілісних майнових комплексів ТОВ «ПКС «Енерготек» дружини Івана Баканова. Слідчі стверджували, що внаслідок незаконної реалізації даних об’єктів державі нанесено збитків у розмірі 3,88 млн грн.

Наприкінці 2011 року Фонд продав Дибинецьку та Богуславську ГЕС ТОВ «Енергія-1» Юлії Льовочкіної (сестра Сергія Льовочкіна, що під час справи СБУ очолював Адміністрацію президента) та бізнесмена Ігоря Тинного.

У 2012 році суд розірвав договір оренди з ТОВ «ПКС «Енерготек» та зобов’язав компанію повернути обидві ГЕС. Того ж року СБУ через суд у рамках справи №168 передала ГЕС на відповідальне зберігання ТОВ «Енергія-1».

2013 року фірма дружини Баканова безрезультатно намагалася через суд заборонити ДП «Енергоринок» перераховувати гроші фірмі Львочкіної-Тинного, мотивуючи, що обидві ГЕС на праві власності належать ТОВ «ПКС «Енерготек». Наразі ГЕС контролює ТОВ «Енергія-1».

Згадувана вище компанія «Carat consulting & trading limited» також була і є власником ТОВ «Промислово-комерційна фірма «Екоенерджі», де в 2010-х працював сам очільник СБУ Іван Баканов.

Нагадаємо, що колишній керівник ТОВ «Квартал 95» і ТОВ «Студія Квартал-95» Іван Баканов очолив СБУ у серпні 2019 року. На чолі обох компаній Баканова замінив Борис Шефір.

У червні 2019-го, коли Баканов був тимчасово виконуючим обов'язки очільника СБУ, журналісти виявили, що його дружина має російське громадянство.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3257
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду