Комітет інформполітики рекомендував парламенту ухвалити в цілому закон про кінокомісії

Комітет інформполітики рекомендував парламенту ухвалити в цілому закон про кінокомісії

30 Вересня 2019
2187
30 Вересня 2019
16:40

Комітет інформполітики рекомендував парламенту ухвалити в цілому закон про кінокомісії

2187
30 вересня 2019 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт закону №0896 про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».
Комітет інформполітики рекомендував парламенту ухвалити в цілому закон про кінокомісії
Комітет інформполітики рекомендував парламенту ухвалити в цілому закон про кінокомісії

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув на черговому засіданні розглянув законопроєкт №0896 «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», який був ухвалений у першому читанні 19 червня 2018 року попередній складом парламенту.

Нагадаємо, авторами законопроекту, який був зареєстрований в парламенті 6 квітня 2018 року, були народні депутати Микола Княжицький, Ірина Геращенко, Ірина Подоляк та Олександр Абдуллін (всі, окрім Ірини Подоляк є діючими народними депутатами).

Метою законопроєкту є запровадження правових засад діяльності кінокомісій та узгодження ряду інших питань, пов’язаних з прийнятим в 2017 році Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Зокрема, законопроєктом пропонується:

- встановити, що кінокомісії можуть працювати при органах місцевого самоврядування з метою надання суб’єктам кінематографії кваліфікованої організаційної, консультаційної та іншої допомоги;

- допустити можливість місцевим органам в межах своїх бюджетів встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні;

- дозволити місцевим радам утворювати місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії;

- створити систему стимулів для державних кіностудій, розташованих в межах території відповідної громади, в тому числі за рахунок покриття суб’єктам кінематографії витрати, здійснених на користь таких кіностудій.

Крім того проєктом пропонується запровадити особливості правового статусу державних кіностудій, передбачивши можливість встановлення місцевими органами систем пріоритетів для стимулювання діяльності таких кіностудій, так і заборон на зміну профілю діяльності внаслідок приватизації.

Нагадаємо, закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» Верховна Рада ухвалила 23 березня 2017 року. Законом визначаються форми і порядок надання державної фінансової підтримки суб'єктам кінематографії, деталізується механізм участі держави у фінансуванні кіновиробництва, визначаються культурні та виробничі критерії культурного тесту фільмів, вводиться бальна система – оцінні елементи національних фільмів тощо. Крім того, згідно з законом, має бути створена Рада державної підтримки кінематографії.

 

Фото: сайт ВР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2187
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду