Пости у «ВКонтакте» — причина 70 % справ за неповагу до влади Росії. Найбільше ображали Путіна

30 Вересня 2019
1329
30 Вересня 2019
12:45

Пости у «ВКонтакте» — причина 70 % справ за неповагу до влади Росії. Найбільше ображали Путіна

1329
У Росії випустили звіт про 180 днів дії закону, який забороняє ображати владу.
Пости у «ВКонтакте» — причина 70 % справ за неповагу до влади Росії. Найбільше ображали Путіна

Автором звіту є правозахисна організація «Агора», пише TJournal. Зазначається, що за півроку в РФ за новим законом було заведено 45 адміністративних справ, а сума штрафів за ними може скласти 845 тис. рублів (314 тис. грн).

Найбільше громадяни Росії ображали президента Володимира Путіна. З 23 призначених штрафів 18 виписали за висловлювання про нього. Із загальної кількості — 26 справ за висловлювання про президента Росії (57,8%).

Також у дослідженні йдеться, що «ВКонтакте» є найпопулярнішою серед росіян соціальною мережею і водночас дуже зручною для відстеження постів. Ця платформа лояльна до запитів персональних даних користувачів від правоохоронних органів. Майже 70 % висловлювань про образу влади було зафіксовано правоохоронцями саме у «ВКонтакте».

«Поява цієї норми дало в руки влади надзвичайно зручний, універсальний і потужний інструмент придушення негативної громадської думки шляхом нав'язування громадянам самоцензури. Потужний, оскільки розмір санкції (до 200 тис. рублів — кримінальним законодавством за вчинення злочинів у багатьох випадках передбачені менші штрафи) більше, ніж в 7 разів перевищує середньомісячну номінальну заробітну плату в цілому по Росії», — пишуть правозахисники.

Нагадаємо, у липні «Детектор медіа» писав, що росіянина оштрафували на $470 за образу влади в Instagram. У публікації користувач написав образи на адресу керівника Удмуртії Олександра Бречалова.

Закон, який забороняє росіянам ображати владу, Держдума ухвалила у березні. При першому порушенні передбачений штраф в розмірі від 30 тисяч рублів. Максимальне покарання за порушення такого закону — 15 діб арешту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду