20% новин у центральних онлайн-медіа взято із соцмереж – ІМІ

20% новин у центральних онлайн-медіа взято із соцмереж – ІМІ

25 Вересня 2019
2144
25 Вересня 2019
13:07

20% новин у центральних онлайн-медіа взято із соцмереж – ІМІ

2144
Найпопулярнішим джерелом інформації для ЗМІ є Facebook – 63%, Instagram – 23% (переважно новини шоу-бізу), Twitter – 6,5% (переважно новини спортивного характеру та міжнародної тематики), з Telegram i YouTube – по 4,5 та 3% відповідно.
20% новин у центральних онлайн-медіа взято із соцмереж – ІМІ
20% новин у центральних онлайн-медіа взято із соцмереж – ІМІ

Про це свідчать результати дослідження ГО «Інститут масової інформації», проведеного у вересні 2019 року в 16 онлайн-медіа.

«Дослідження показало, що в 95% новин, написаних на основі соцмереж, соціальні мережі виявилися єдиним джерелом інформації. І лише в 5% матеріалів інформація із соцмереж підтверджувалася додатковим джерелом. Що стосується самих акаунтів, то медіа найбільше репостять повідомлення з акаунтів офіційних осіб та установ – 25%. Ще 20,5% інформації береться з акаунтів зірок шоу-бізнесу. На третьому місці – новини, написані на основі інформації з акаунтів лідерів думок та експертів (16%)», – йдеться в повідомленні.

Дослідження показало, що ЗМІ переважно беруть із соцмереж новини про політику та шоу-бізнес (по 20% усіх новин із соцмереж). На другому місці – соціальна тематика (15%), на третьому – новини спорту та повідомлення про ООС (по 12%).

«Водночас досить високий відсоток інформації потрапляє в ЗМІ з локальних пабліків та акаунтів приватних осіб – 14% загальної кількості новин із соцмереж. На думку експертів ІМІ, якість таких новин є надзвичайно сумнівною. Ще 11% інформації припадає на акаунти спортсменів та спортивних клубів», – зазначається в дослідженні.

Детальніше з дослідженням можна ознайомитися тут.

Дослідження проводилося у вересні 2019. Загальна вибірка становила 1600 новин. Об'єкт дослідження: 16 загальнонаціональних онлайн-медіа: obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua, liga.net, ukrinform.uа, zn.ua, censor.net.ua, tyzhden.ua, interfax.com.ua.

Фото: platform.gr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2144
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сергей
1668 дн. тому
да не 20%,а все 97.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду