Комітет інформполітики підтримав у другому читанні проєкт про повернення витрат на кіновиробництво

Комітет інформполітики підтримав у другому читанні проєкт про повернення витрат на кіновиробництво

20 Вересня 2019
1291
20 Вересня 2019
11:34

Комітет інформполітики підтримав у другому читанні проєкт про повернення витрат на кіновиробництво

1291
Розгляд цього законопроєкту відповідно до порядку денного пленарного засідання парламенту запланований на 20 вересня 2019 року.
Комітет інформполітики підтримав у другому читанні проєкт про повернення витрат на кіновиробництво
Комітет інформполітики підтримав у другому читанні проєкт про повернення витрат на кіновиробництво

19 вересня 2019 року на позачерговому засіданні розглянув поправки до другого читання законопроєкту № 1058 «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні». Більшістю голосів Комітет підтримав законопроєкт і рекомендував парламенту ухвалити його в другому читання в цілому.

Члени Комітету загалом відхилили низку поправок народного депутата Миколи Княжицького (фракція «Європейська солідарність»), і врахували, або частково врахували пропозиції народних депутатів Олександра Ткаченка, Павла Сушка (фракція «Слуга народу») та ін.

Парламент планує розглянути цей законопроєкт 20 вересня 2019 року, він стоїть у порядку денному.

Якщо парламент ухвалить цей закон 20 вересня, то він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, Комітет підтримав законопроект №1058 і відхилив альтернативний №1058-1 на засіданні 9 вересня 2019 року.

Автори законопроєкту – депутати від партії «Слуга народу» Олександр Ткаченко, Віталій Безгін, Євгенія Кравчук, Павло Сушко та інші. Зміни до закону про державну підтримку кінематографії, прийнятого у 2017 році, стосуються кешрібейтів (cash rebate) – повернення частини витрат, здійснених іноземними кінематографістами при виробництві фільму в Україні.

Проєкт пропонує збільшити суму повернення частини витрат із 16,6% (від загального обсягу витрат) до 25%. Також пропонуються зміни до визначення суб'єктів, які можуть отримати від держави кешрібейти – запропоновано компенсувати частину витрат лише іноземним виробникам кіно та за умови, що в команді фільму немає резидентів України. Ще одна нова вимога – отримувачі кешрібейтів, зареєстровані платники податків мають знаходитися не на спрощеній системі оподаткування.

Нагадаємо, закон «Про державну підтримку кінематографії» було прийнято у 2017 році. Його називали багатостраждальним через те, що тодішній президент Петро Порошенко наклав на нього вето та відправив на доопрацювання. Сам законопроєкт називали проривом для вітчизняної кіноіндустрії, бо він став плодом спільної праці представників кіноспільноти та в багатьох пунктах переймав досвід роботи іноземних кіноіндустрій.

Станом на вересень 2019 року закон про держпідтримку кіно не працює. Для того, щоб він вступив у дію, потрібно внести зміни до Бюджетного кодексу (необхідні зміни до Митного та Податкового кодексів уже внесено). Депутати від партії «Слуга народу» подали до Верховної Ради свій законопроєкт про зміни до Бюджетного кодексу щодо держпідтримки кіно, хоча такий вже існує та був прийнятий в першому читанні Радою восьмого скликання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1291
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду