НАЗК перевірила декларацію Костинського за 2015 рік і не знайшла адміністративних або кримінальних порушень

НАЗК перевірила декларацію Костинського за 2015 рік і не знайшла адміністративних або кримінальних порушень

2 Серпня 2019
2857
2 Серпня 2019
19:44

НАЗК перевірила декларацію Костинського за 2015 рік і не знайшла адміністративних або кримінальних порушень

2857
Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило декларацію члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського за 2015 рік і знайшло в ній деякі недостовірні дані та поінформувало про це самого пана Костинського та керівника органу, де він працює.
НАЗК перевірила декларацію Костинського за 2015 рік і не знайшла адміністративних або кримінальних порушень
НАЗК перевірила декларацію Костинського за 2015 рік і не знайшла адміністративних або кримінальних порушень

Про це йдеться в листі НАЗК до першої заступниці голови Нацради Ольги Герасим’юк, копію якого вона надала «Детектору медіа».

За результатами перевірки декларації Сергія Костинського за 2015 рік НАЗК 12 липня 2019 року прийняло рішення №1984, яке оприлюднено на сайті відомства.

Як ідеться в рішенні, НАЗК не знайшло порушень Сергієм Костинським частини 4 статті 172-6 Кодексу про адміністративні правопорушення та статті 366-1 Кримінального кодексу України та не виявило ознак незаконного збагачення. НАЗК знайшло порушення вимог статті 36 закону «Про запобігання корупції» (запобігання конфлікту інтересів у зв’язку з наявністю в особи підприємств чи корпоративних прав) і частини 5 статті 46 цього закону (стосовно відображення вартості корпоративних прав), але не знайшло порушень вимог статті 25 цього закону (обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності).

НАЗК доручило повідомити Сергія Костинського про прийняте рішення та вжити заходів для створення в єдиному державному реєстрі декларацій можливості подання Сергієм Костинським декларації за 2015 рік з достовірними відомостями.

Перевірка НАЗК виявила, що Сергій Костинський відобразив недостовірні дані або не зазначив певні дані у своїй декларації (сам пан Костинський пояснив НАЗК, що помилився, заповнюючи декларацію вперше):

  • відобразив недостовірні відомості стосовно своєї посади: вказав, що вона належить до посад, пов’язаних з високим рівнем корупційних ризиків, тоді як згідно з рішенням НАЗК вона не належить до посад з високим і підвищеним рівнем корупційних ризиків;
  • не зазначив відомості про об’єкти нерухомості, які на будь-якому праві використовувалися дружиною як місце реєстрації та місце фактичного проживання на кінець звітного року та всіх співвласників квартири, яка належить йому на праві спільної власності (Сергію Костинському належать 25% квартири в Сімферополі);
  • зазначив недостовірні відомості щодо вартості часток у статутному капіталі у ТОВ «Фонд стратегічного консалтингу», що належить йому та його дружині: вказав частки по 42 тис. грн., тоді як розмір кожної частки – 21 тис. грн., а 42 тис. грн. – це загальний розмір статутного фонду товариства;
  • зазначив недостовірні відомості про джерело доходів, отриманих у вигляді зарплати та виплат, що відрізняються від достовірних на 39 грн 37 коп.

Також перевірка НАЗК виявила, що Сергій Костинський не передав в управління належні йому корпоративні права у ТОВ «Фонд стратегічного консалтингу». Він пояснив НАЗК, що зважаючи на окупацію півострову Крим фактично з вересня 2015 року ТОВ «Фонд стратегічного консалтингу» вже не здійснювало своєї звичайної господарської діяльності і мінімальні формальні функції, які залишилися, у випадку потреби виконувалися дружиною, яка також була повноправним учасником цього товариства.

Завантажити повний текст рішення НАЗК.

Про участь Сергія Костинського в громадянській партії «Пора», щодо якої Ольга Герасим’юк за зверненням Офісу президента України звернулася за роз’ясненнями до НАЗК та Міністерства юстиції України, в рішенні НАЗК не йдеться.

Нагадаємо, 1 серпня член Нацради Сергій Костинський висловив недовіру першій заступниці голови Нацради Ользі Герасим’юк, яка виконує обов’язки голови, та висловив вимогу про обрання легітимного голови Нацради.

Приводом до такої заяви пана Костинського став лист від Офісу президента України до Нацради з проханням звернутися до Міністерства юстиції України та Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки інформації про те, що Сергій Костинський є членом або співзасновником громадянської партії «Пора», чого не було зазначено в його декларації. Ольга Герасим’юк від імені Нацради підготувала відповідь і відправила лист до НАЗК. За словами пана Костинського, це відбувалося в нього «за спиною» і він не бачив ні першого, ні другого листа. Він вважає, що його намагаються усунути з посади, щоб призначити нового члена Нацради за квотою президента (строк повноважень Сергія Костинського в регуляторному органі завершується у вересні 2020 року).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду