У Росії за 10 років довіра до телебачення впала на 25% – дослідження

У Росії за 10 років довіра до телебачення впала на 25% – дослідження

1 Серпня 2019
2356
1 Серпня 2019
14:30

У Росії за 10 років довіра до телебачення впала на 25% – дослідження

2356
Росіяни найбільше довіряють ведучим Володимиру Соловйову і Андрію Малахову.
У Росії за 10 років довіра до телебачення впала на 25% – дослідження
У Росії за 10 років довіра до телебачення впала на 25% – дослідження

У Росії телебачення залишається основним джерелом інформації для більшості громадян, однак  його аудиторія поступово знижується – 72% проти 94% (10 років тому). Водночас падає й рівень довіри до телебачення з 80% (10 років тому) до 55%.

Про це йдеться в дослідженні «Російський медіа-ландшафт 2019», яке провів російський аналітичний центр «Левада-центр».

«Якщо десять років тому інформацію по телевізору отримували 94% росіян, то сьогодні таких 72%. Найрідше отримують новини з телевізору наймолодші: 42% (серед росіян до 25 років) проти 93% серед найстарших (65 років і старше). У молоді роль головного джерела інформації сьогодні грає не телебачення, а соціальні мережі», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що радіо і газети за десять років скоротили свої аудиторії в понад два рази, часто використовують їх для отримання новин лише 15% і 12% відповідно.

Найбільш популярними виданнями протягом останніх років є «Аргументи і факти» (10% росіян), «Комсомольская правда» (8%), «Російська газета» (5%), «Известия» і «Московський комсомолець» (по 4% ), «Коммерсант» і «Ведомости» мають аудиторію близько 1-2% росіян, а РБК має велику аудиторію – за рахунок свого сайту (близько 4%).

«Довіра до телебачення, як джерела новин, у останні кілька років коливається навколо 55% населення. 10 років тому майже 80%. Довіру до телебачення зберігають насамперед люди старше 35 років. Крім того, у минулому році помітно знизилася довіра росіян до того, як телебачення висвітлює окремі теми, перш за все економічні», – зазначається в дослідженні.

Натоміть довіра росіян до інтернет-ресурсів та соціальних мереж зростає – сьогодні коливається навколо 20% населення.

За даними дослідження, серед основних телеканалів, які є для росіян джерелами новин, сьогодні лідирують «Росія 1» (його дивляться 48% росіян) і «Перший канал» (47%), також НТВ (36%), «Росія 24» (31%) і РЕН-ТВ (17%). Невелику аудиторію мають телеканали «Культура» (5%), РБК-ТВ (4%),  «Спас» (2%), «Euronews» (2%) і «Дождь» (1%).

«Найбільш помітні зміни відбулися в рівні популярності "Першого каналу": за минулий рік кількість респондентів, які назвали його в переліку тих, що регулярно переглядають, знизилася з 72% до 47%. Знизилася популярність і інших найбільш популярних телеканалів. Інтерес до "Росії-1" знизився з 57% до 48%, НТВ – з 44% до 36%, "Росія 24" – з 38% до 31%», – повідомляється в дослідженні.

Опитування фіксують зростання популярності інтернет-джерел новин: використання «Яндекс.Новини» зросло з 29% в 2018 році до 39% в березні 2019 року.

Крім того, серед журналістів, найбільшу довіру в росіян викликають ведучі популярних телевізійних ток-шоу і новинних передач: Володимир Соловйов (23%), Андрій Малахов (11%), Володимир Познер, Андрій Норкин, Ольга Скабеева (по 6%) і Дмитро Кисельов (5%).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2356
Читайте також
28.10.2018 13:00
Георгій Почепцов
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду