Запитання «ТК»: - Ваші враження від нової програми «Новини» на Першому Національному картинка, верстка випуску та сюжетів, ведучі, мова, дотримання стандартів, інше? Опитування триває.

21 Липня 2005
1272
21 Липня 2005
14:15

Запитання «ТК»: - Ваші враження від нової програми «Новини» на Першому Національному картинка, верстка випуску та сюжетів, ведучі, мова, дотримання стандартів, інше? Опитування триває.

1272
Відповідають: Сергій Дацюк, Олександр Омельчук, Тарас Петрів, Дмитро Крикун, Кирило Булкін, Тетяна Федорів, Осман Пашаєв
Запитання «ТК»: - Ваші враження від нової програми «Новини» на Першому Національному картинка, верстка випуску та сюжетів, ведучі, мова, дотримання стандартів, інше? Опитування триває.
Відповідають: Сергій Дацюк, Олександр Омельчук, Тарас Петрів, Дмитро Крикун, Кирило Булкін, Тетяна Федорів.

Сергій Дацюк, медіа-експерт:

- На жаль, не дивився оновлених новин, бо на півдні України на базах відпочинку, наприклад, у Херсонській області, УТ-1 немає, а є лише „Інтер+”, „ТЕТ” та російські канали.

Олександр Омельчук, журналіст та ведучий "Репортера": - Дивився 18 липня випуск «Новин» о 21-ій. Тому говоритиму саме про нього. Загальне враження − треба багато працювати! Сподобалося: Шева у вишиванці із вдало прописаними підводками та зв’язками між сюжетами та у ВМЗ. Сюжет про 10-річчя побиття людей біля Софіївки: журналіст знайшла унікальне архівне відео. Було цікаво!

А на летючці, мабуть, говорили про: дуже скромний перший сюжет про кінець ДАІ, другий сюжет − де окремо було виведено звільнення двох міліційних керівників та коментарі цієї події (!!!) із регіону, начитки сюжетів (невпевнені голоси), відсутність титрів, як для першого випуску (прорив!) поява сюжетів про феєрверки та банани. Анонс перед випуском: варто було б розбити на дві частини. І другу частину − дивовижну − вивести на окремий анонс в середині випуску. На те є час! І щодо загального враження. Даруйте, не відчув прориву! Проте вірю, що таки це буде!!! Ще півроку тому ми самі були в подібній ситуації. Тому, колеги з Першого Національного, бажаю вам великих сил та впертої роботи! Ми робимо одну справу і дуже радіємо за успіхи кожного! Удачі та добрих вам новин! Тарас Петрів, заступник директора Інституту журналістики Київського національного університету іменi Тараса Шевченка:

- Перезапуск новин на Першому − подих давноочікуваного свіжого вітру. Адже тривалий час ми спостерігали неадекватну новим часам стару заїжджену інформаційну картинку. Дуже важко робити ґрунтовний аналіз, переглянувши лише один ефір, але вже нині зрозуміле бажання команди змінити саму філософію продукування новин на першій кнопці країни. Це необхідно в контексті поступу до громадського мовлення. Помітно також, що важко оновлювати цей процес „на ходу”. Проте, вважаю, що висока мета, бажання багато працювати і вдосконалюватися, накопичений досвід згодом складуть хороший результат. Важливо, щоб саме ці новини дивилися, щоб про них говорили і їм довіряли, а менеджменту каналу не треба боятися критики та прискіпливого погляду глядачів чи порад колег. Вже тепер можна прогнозувати, що з кожним кроком спостерігатимемо подальший розвиток інформаційного продукту на Першому і вихід на інформаційний телевізійний ринок ще одного конкурентоспроможного гравця. Для поступу сучасного новинного телевізійного виробництва серед першочергових завдань треба, на мою думку, особливу увагу приділити операторській роботі та розвитку якості роботи кореспондентської мережі.

А нині дуже важливо, що є ті, хто хоче робити якісні і розумні новини для українського суспільства.

Дмитро Крикун, директор з розвитку МГО "Інтерньюз-Україна": - Оновлені новини на УТ-1 вийшли дуже добрі. Чесно кажучи, після років непрофесійності і зневажливого нехтування журналістськими стандартами, не чекав на такі разючі зміни. Подобається усе - від нової студії та графіки до впевненої начитки журналістів. Побільшало молодих облич на каналі - великий плюс. Хлопці та дівчата не соромляться займатися самопіаром - дуже добре для старту (хочу нагадати гасло на 5-му каналі - "канал чесних новин"). Мене приємно вразила хороша нахабність молодої команди - "головні новини країни", адже якщо поставити собі планку - "спочатку стати восьмим каналом, потім сьомим, за три роки - четвертим...", то Андрій Шевченко посивіє, а глядацька увага точно випарується. І Панюта, і Бориско - можливо, найліпші ведучі зараз на українському телебаченні.

Про те, що треба зробити: бракує роботи з регіонами. Якщо київський ньюзрум опановує нормальну журналістську роботу, то там ще докладати і докладати зусиль. Чекаю на більш зрозумілі і виправдані з'яви в ефірі гостей.

Але, в цілому - приємно вражений і переконаний, що усі завдання оновлений колектив "Новин" здолає.

Надзвичайно важливо, що УТ-1 зробили новини справді україномовними. Це шалений прорив для вітчизняних медіа - говорити своєю мовою. Пам'ятаю, ми на Громадському Радіо лише наближалися до цього і багато диcкутували - чи сприйме це слухач? За перeклади російських синхронів українською - окремий респект журналістам УТ-1. Може, це спонукатиме нас усіх більше послуговуватися українською.

Кирило Булкін, журналіст:

- Я дивився лише перший випуск новин, а цього, як на мене, замало, щоб давати якусь оцінку. Новини дійсно динамічніші, ніж були на старому „Національному”, але, знову ж таки, не можу зробити порівняльний аналіз, бо не дуже часто дивився „Вісті”. Під час перегляду я помітив один технічний брак, щось сталося із плівкою. Але будемо сподіватися, що бажання працювати, висловленe ведучими, подолає усі перешкоди. І ще, як на мене, то це дуже малий хронометраж – як для головних новин країни некомерційного мовника. Одним словом, молодці, але ще багато треба працювати.

Тетяна Федорів, випусковий редактор ТСН (“Студія 1+1”):

- Одразу ж скажу, мені складно бути об’єктивною з двох причин: по-перше, два дні роботи за новими стандартами не можуть бути показовими, по-друге, з багатьма членами нового колективу Першого Національного я працювала разом і поважаю їх із повним правом, тому, природно, особисте ставлення накладається на професійну оцінку. Очевидні досягнення нової команди: принципово інший підхід до верстки (спроба позбутися політичної доцільності і переповідання хроніки відставок і призначень, а показ того, що дійсно цікавить глядача, пошук телевізійного вирішення теми, подієве, а не ієрархічне структурування програми тощо). Поза сумнівом, безцінним надбанням Першого Національного є ведуча новин Юлія Бориско (і, сподіваюсь, Олег Панюта, якого в новинах цього каналу я ще не бачила). Юля – не просто талановита журналістка, а природжений оповідач, що мислить телевізійними образами і вміє пояснити глядачеві, навіщо про ці всі події вона йому розповідає.

Можливо, саме тому вже протягом перших ефірів помітний кваліфікаційний розрив між веденням і виконанням деяких сюжетів.

Новинкою для Першого Національного є і велика кількість молодих голосів у новинах. Голоси – це добре, але обличчя - не завжди. Природно, що нова команда хоче заявити про себе і появою журналістів у кадрі, однак слід пам’ятати: стенд-ап - не самоціль, а композиційно виправданий елемент сюжету (коли бракує відео, є потреба заявити себе на місці події, треба пов’язати різні теми або місця тощо). Робота у кадрі – майстерність, якої набувають з досвідом, тому, напевне, не варто цього робити у перших же сюжетах. Моментом, який здивував, була поява Андрія Шевченка у вишиванці: для новин на загальнонаціональному каналі у світській і багатонаціональній країні – це на хисткій етичній межі.

Етнічні ЕЛЕМЕНТИ навіть в чоловічому ефірному вбранні були б цілком нормальними, але вишиванка і піджак - трохи провінційно (хоча, може, Андрій і міг собі це дозволити, природною ж здавалась його поява у вишиванці на 5-му каналі). Блискучим рішенням саме для Першого НАЦІОНАЛЬНОГО є дублювання українською російських синхронів. Втім, сюжет про фейєрверки, де таких синхронів ледь не до десятка, виглядав репортажем із-закордону. Не вірю, що з 10-ти киян хоча б двоє не можуть сказати двох речень українською. Їх або не попередили про дублювання, або запитували російською. І, зрештою, не зовсім доброю практикою є показ цілих сюжетів про самих себе. Про зміну редакційної політики досить було сказати кілька речень – а далі просто працювати. Прорив глядач і сам помітить. Бажаю колегам справою довести задеклароване і дякую за те, що у ТСН з’являється потужний конкурент.

Осман Пашаєв, журналіст, телеканал НТН:

-"Новини" приємно відрізняються від попередніх. В дизайні модний червоний колір, утім студія пуста або навіть трохи холодна. Юлія Бориско, як завжди, добре виглядає в кадрі, але чомусь дуже повільне читання, можливо, це така швидкість суфлера?.. Верстка, як каже Андрій Шевченко, до дискусії. Чому в сюжетах ,які вийшли у третьому випуску новин 20 липня, не було стендапів? Складалося враження, що єдине обличчя новинної команди - ведуча в студії. Та попри все, можна вже сказати, що мікс журналістів Першого національного, Пятого каналу і решти виявляється вдалим.

Класна фішка з перекладом російських синхронів української мовою... Питання, як буде далі? Якщо це бажання відмовитися від білігвистичних програм, тоді добре, якщо ж бажання витиснити російську мову з ефіру каналу(наприклад, дубляж фільмів саме російського виробництва) - тоді знову питання... Принциповість побачемо, коли російські виступи найвищих посадовців теж перекладатимуть, але що буде з гостями студії, в тому числі - українцями, які на україномовне запитання відповідають російською?...

Читайте також:

“Новини” на УТ-1: все йде як слід

Це нічого, що ми нахабні? (репліка)

Роман Вибрановський: «Ми готуємо систему проектного менеджменту»

НТКУ. НАКАЗУЮть: ПОГОДИТИСЯ...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Надія Плужникова, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1272
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду