«Нові обличчя» як гарантія старого «зубожіння»

«Нові обличчя» як гарантія старого «зубожіння»

16 Липня 2019
2956
16 Липня 2019
12:00

«Нові обличчя» як гарантія старого «зубожіння»

2956
Окрім лівацьких закликів, до теми економіки в цій виборчій кампанії НЕ ЗВЕРТАЄТЬСЯ НІХТО. На цьому моменті хочеться зробити паузу. Адже читач не осягає всього жахіття ситуації.
«Нові обличчя» як гарантія старого «зубожіння»
«Нові обличчя» як гарантія старого «зубожіння»

Країні потрібні нові обличчя. Нові сили. Нові політики. Під час цієї парламентської кампанії ми чуємо про це з кожної праски. І, як показують результати президентських виборів та соціологічні опитування напередодні виборів парламентських, ці гасла отримують великий і теплий відгук у колективному серці так званого пересічного виборця.

У серці — так. А от як щодо мозку?

Автор цих рядків уважно переглянув телерекламу провідних політичних сил (провідних у сенсі рейтингу), які прямують до парламенту з максимальними шансами на перемогу. Ні, не подумайте — інтернет-рекламу теж. Хоча останнім моментом можна було б і не перейматися. Попри всі розмови про нібито дедалі більший розрив між ТБ та інтернетом, меседжі політичної пропаганди однаковісінькі що там, що там. І це цілком логічно: технології змінюються щокілька років, а людське мислення — хіба що раз на сто тисяч літ, і то вчені в цьому не впевнені.

Класикою української політичної пропаганди завжди був більшовизм. Так, так. Не треба тут про «індивідуаліста» чи «фермера». Авжеж, одноосібне господарство історично привабливіше для українця, аніж для росіянина, і про це написано в кожному вітчизняному підручнику вже чверть століття. Проблема в тому, що в порівнянні з одноосібниками якої-небудь Великої Британії, ми таки невиліковні колективісти.

Саме тому Олег Ляшко лякає виборців фантастичною приватизацією української землі іноземцями, насправді діючи в інтересах українських олігархів, котрі виступають проти приватизації землі в принципі, бо якраз олігархи й узяли цілковитий контроль над землею задешево і всіляко опираються узаконенню власності на землю. Лівацькі гасла Ляшка — допомога олігархам; цей приклад не перший в історії й не останній.

Юлія Тимошенко, яка ще більша більшовичка, обіцяє знижку на газ і щастя всім і безкоштовно (умовно кажучи). Тимошенко — найпослідовніша більшовичка з усіх. Її слід поважати за те, що її соратники хоча б наводять аргументи. Вони науково й переконливо показують, що газ і справді може бути вдвічі дешевшим, ніж є. Те, що вони не кажуть про наслідки для кожного з нас — у вигляді девальвації, наприклад, — це вже інше питання, атож?

До речі, якщо хто не знав, то підвищення цін на товари першої необхідності — то за наших реалій це не так про інфляцію, як саме про девальвацію. Хоча й не тільки.

«Опоблок» у телевізійній — і будь-якій іншій — рекламі теж полюбляє побалакати про економіку. Мабуть, найбільше за всіх. Вони відновлять заводи й дадуть усім робочі місця. Аякже… Втім, строго кажучи, це єдина капіталістична партія в усій Україні. Або — єдина капіталістична партія в усій Україні на даному етапі даного виборчого циклу.

Проте гасла на кшталт «відновимо заводи» не мають сенсу в наявній нам реальності. Які заводи? Вивезені російськими окупантами на металобрухт? Відбудувати їх? І як? Гроші звідки візьмете? Відповідей на ці питання не те що немає — самі питання старанно приховуються від уваги можливого виборця. Що вже підштовхує до роздумів.

Але ще гірше ось що: окрім усіх цих лівацьких закликів, до теми економіки в цій кампанії НЕ ЗВЕРТАЄТЬСЯ НІХТО.

На цьому моменті хочеться зробити паузу. Адже читач не осягає всього жахіття ситуації.

Україна є найбіднішою країною Європи. Це сталося не зараз. Ми швидко після розпаду СРСР стали такими. Один час гіршими за нас були Білорусь і Молдова, потім — лише Молдова. Після «гібридного» нападу на нас Росії у 2014-му Молдова випередила нас. Логічно: ми втратили значний потенціал. Та я про те, що в усій цій ситуації в нас про економіку не кажуть ВЗАГАЛІ.

Про економіку не кажуть ні Вакарчук, ні Гриценко, ні навіть націоналісти. Я, до речі, поясню це «навіть». Річ у тім, що націоналісти, здається, єдині, хто адекватно ставить питання оборони країни. Серед усіх інших про оборону не каже ніхто. Тільки про «мир». Ніхто не думає, що для миру потрібна добра оборона. Отож, за всієї нелюбові автора до політичних практик «цинічних бандер», тут необхідно висловити повагу до того, що вони чи не єдині реалістично оцінюють стан загрози Державі. Та водночас — які економічні стратегії та методи пропонують націоналісти для розвитку міцної армії та оборонної промисловості?

Якщо ви спитаєте їх, то поради будуть такими ж, як і в усіх інших: ми поставимо на відповідальні місця гарних і правильних людей, які провадитимуть правильну й гарну політику.

Проблема в тому, що цього не може бути. За жодних обставин. Потрібні ПРОФЕСІЙНІ люди. І вже ваша проблема — як забезпечити їхню «правильність».

Постав скільки завгодно «нове обличчя» лагодити трактор — але це не дасть результату, якщо людина ніколи раніше не бачила трактора в обличчя.

І найбільша трагедія — не просто обман чи омана, а саме трагедія — це тренд масової агітації «новими обличчями», половина з яких нічого не вміє, а інша половина вміє, але це вже не нові обличчя. Телячий захват частини інтелігенції тим, що нині нібито «оновлюється» політикум країни — це самогубна спроба перекласти відповідальність із себе. Із нас. Які не подужали. Бо не цікавилися економікою, а її потрібно реформувати негайно й різко — й де ті люди, які УМІЮТЬ це хоч би почати? Я вже не кажу — завершити.

Припиняймо балакати про «нові обличчя». Нам потрібні нові структури. Нові системи. Нове розуміння тих соціальних систем, які СТВОРЮЮТЬ капітал, а не витрачають його. Нові конструкції цих систем.

Нам потрібні нові мізки. Нових облич ми бачили вже досить. Не вірте «новим», які не говорять про економіку, а запевняють, що вони не будуть красти. Якщо в тебе на городі не росте буряк — то це не тому, що його вкрадено. Це тому, що ти не вмієш сапати.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2956
Читайте також
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Камиль Бутар
1713 дн. тому
Вірю в Тимошенко
Юра Титаренко
1714 дн. тому
Нам потрібен такий політик як Юлія Тимошенко з її досвідом ми зможемо навести лад в Україні !!
Виктор Пущенко
1716 дн. тому
Новые лица это хорошо но нам нужен опыт,который приведет к победе!#Батьківщина
Інна
1716 дн. тому
На мою думку, країні зараз просто конче необхідні справжні професіонали. Саме вишукані майстри своєї справи. Єдиним і найкращим прикладом є Юлія Тимошенко. Інших кандидатур я не бачу взагалі. Досвід в поєднанні з доволі молодою, але досить досвідченою і енергійною командою, яка, як ви влучною помітили, має в рукавах факти. Чому? Бо вони сумлінно працюють над стратегією і знаються на кожній мікро деталі проблеми. Тому, люди повинні знати правду. Власне я підтримую Тимошенко та її чудову команду.
Zoryana
1716 дн. тому
Наша країна зараз знаходиться в скрутному становищі, тому нам потрібно діяти з першого дня нового парламенту. А в нашій країні вміє і знажє як правильно працювати тільки Юлія Володимирівна Тимошенко
Viktoriia
1717 дн. тому
Автор явно перебільшує, відносячи Тимошенко до більшовиків.Саме вона чітко пояснює не тільки що потрібно робити, а чому і як. Залучивши команду фахівців, які протягом року розробляли програму Нового курсу, вона спирається на світові досвід і тенденції, а також реалії України. А що до нових облич, то з автором можна погодитись: навіть кашу не зварити, як не варить голова і не знаєш рецепту. А тут керівництво державою.
Анна Волкова
1717 дн. тому
Підтримую Юлію Тимошенко у будь-якому разі. Сильна та професійна команда, готова до змін!
Олександр
1717 дн. тому
Очевидно, автор являється прихильником крайнього радикального ултракапіталізма і лібертаріанства, а тому Україна для нього не достатньо капіталістична і олігархічна. Автор - прихильник 100% приватизації і вільного продажу землі іноземцям. А тому всі політики для нього більшовики і комуністи, навіть нацйіоналісти. Насправді Україна занадто далеко зайшла в капілалізму і потрібен деякий крок назад. А олігархія повинна бути скасована повністю.
Юлія
1717 дн. тому
Серед цих всіх дійсно гідних людей крім Тимошенко не бачу!!!!Тому нічого не куріть перед тим як якісь статті писати про політика такого рівня
Maria
1717 дн. тому
Більшовичкою Юлію Тимошенко несправедливо називали, вона єдина хто аргументує свої дії та пояснює всі думки
Ігор Романов
1717 дн. тому
Про те що Тимошенко "більшовичка" не згоден - це брехня, а те, що вона аргументує в порівнянні з усіма це факт!
Філіп Бойко
1717 дн. тому
Молодість плюс Досвід це нове майбутнє для України
Елена Шмакова
1717 дн. тому
Дійсно якщо в країні не буде досвідчених політиків,то буде важко щось зробити. Нам потрібні такі політики як Юлія Тимошенко,з її досвідом ми зможемо лад навести в країні.
Даша Жукова
1717 дн. тому
Досить проводити експерименти над країною у вигяді нових обли ч, нам потрібен досвід та професіоналізм! Юлія Тимошенко гарантує нам ці зміни
Оксана Скорохід
1717 дн. тому
Нові обличчя це звичайно добре. Приємно спостерігати скільки патріотів хочуть допомогти Україні. Але треба керуватися розумом, і розуміти , що країні потрібен досвідчений прем'єр! Та таку роль підходить Тимошенко!
Микола Шевчук
1717 дн. тому
Нові облича це дуже добре, але без досвідченних політиків, таких як Тимошенко, новому уряду буде важко працювати!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду