У Росії більше 230 політичних в’язнів, журналісти та активісти під загрозою — доповідь

У Росії більше 230 політичних в’язнів, журналісти та активісти під загрозою — доповідь

30 Квітня 2019
1308
30 Квітня 2019
11:23

У Росії більше 230 політичних в’язнів, журналісти та активісти під загрозою — доповідь

1308
Про таку цифру йдеться у доповіді «Політичні в’язні Кремля: просування політичного порядку денного шляхом придушення інакодумства». Її у США оприлюднила юридична фірма Perseus Strategies за підтримки російського Правозахисного центру «Меморіал».
У Росії більше 230 політичних в’язнів, журналісти та активісти під загрозою — доповідь
У Росії більше 230 політичних в’язнів, журналісти та активісти під загрозою — доповідь

Як пише «Радіо Свобода», у доповіді йдеться, що влада президента Володимира Путіна вдається до «дедалі ширшого набору законів, що спеціально розроблені для криміналізації актів повсякденного життя». Загалом у РФ нарахували більше 230 політичних в’язнів.

Під загрозою потенційного переслідування законами перебувають журналісти, політичні опоненти влади, активісти громадянського суспільства, релігійні й національні меншини, ЛГБТ-активісти.

«Цілеспрямованих зусиль із метою покарати в ширшому плані посадовців, відповідальних за переслідування політв’язнів, досі не було. Це має змінитися. Якщо для цих посадовців не настане серйозних наслідків, Кремль і далі буде вважати, що може діяти з цілковитою безкарністю», – заявляють автори доповіді.

У звіті також згадали про українського кінорежисера Олега Сенцова, якого російський суд засудив до 20 років позбавлення волі за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом.

Від 2012 року до кримінального й адміністративного кодексів у Росії додали цілу низку нових злочинів і правопорушень, мовиться в документі, серед яких: масова одночасна присутність у громадському місці, що спричинює порушення громадського порядку; злочинний наклеп; незаконне отримання державної таємниці; образа релігійних почуттів вірян; пропаганда нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх; публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії; свідоме розповсюдження неправдивої інформації про дії СРСР під час Другої світової війни; публічне паплюження символів російської військової слави; розповсюдження інформації про військові чи меморіальні пам’ятні дати, що містить неповагу до суспільства.

Нагадаємо, «Детектор медіа» детально писав, за які публікації в інтернеті громадян РФ можуть притягти до відповідальності.  

Також, нещодавно повідомлялось, як у Росії видаляють новини з графіті про Путіна, вперше використавши закон про неповагу до влади.

Крім того, у березні міністерка закордонних справ Австрії Карін Кнайссль закликала Росію звільнити українських політв'язнів, зокрема режисера Олега Сенцова та захоплених біля Керченської протоки моряків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду