Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України

Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України

5 Квітня 2019
1658

Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України

1658
Затверджене постановою Центральної виборчої комісії від 5 травня 2014 року № 472 «Про Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України»
Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України
Положення про порядок проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України

Цим Положенням регламентується порядок організації підготовки та проведення Національною суспільною телерадіокомпанією України на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення передвиборних дебатів між кандидатами на пост Президента України, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України (далі відповідно - кандидати, теледебати).

1. Теледебати між кандидатами, включеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування, організовуються та проводяться Національною суспільною телерадіокомпанією України в останню п’ятницю перед днем повторного голосування на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного телебачення в прямому ефірі з 20.00 до 21.00 години тривалістю 60 хвилин безперервного ефірного часу.

2. Теледебати обов’язково транслюються на суспільно-політичному загальнонаціональному каналі Суспільного радіо Національної суспільної телерадіокомпанії України, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами мовлення.

Для трансляції теледебатів іншими каналами мовлення відповідна телерадіоорганізація звертається з письмовою заявою до Національної суспільної телерадіокомпанії України. Національна суспільна телерадіокомпанія України зобов’язана надати телерадіоорганізації, що звернулась із зазначеною заявою, можливість безкоштовної трансляції теледебатів. Витрати, пов’язані з технічним забезпеченням трансляції іншими каналами мовлення, покладаються на телерадіоорганізацію, яка подала заяву.

3. Телерадіоорганізаціям, що здійснюють трансляцію чи ретрансляцію теледебатів, забороняється переривати її комерційною рекламою та іншими повідомленнями, а також анонсами власних програм, передач або в будь-який інший спосіб.

4. Кандидати беруть участь у теледебатах особисто. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата, використання агітаційних та інших матеріалів про кандидата.

У разі відмови одного з кандидатів узяти участь у теледебатах або неможливості його участі в них виділений для теледебатів ефірний час надається іншому кандидату для проведення ним передвиборної агітації.

5. Оплата за наданий ефірний час для проведення теледебатів здійснюється Центральною виборчою комісією в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, та за відповідною угодою, що укладається Центральною виборчою комісією з Національною суспільною телерадіокомпанією України.

6. Кандидати, які беруть участь у теледебатах, не пізніш як за 30 хвилин до початку ефіру прибувають до Національної суспільної телерадіокомпанії України за адресою: вул. Мельникова, 42, м. Київ.

7. Теледебати між кандидатами проводяться в студії (кімнаті) Національної суспільної телерадіокомпанії України. Оформлення студії (кімнати) не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-кого з кандидатів.

Особи, які супроводжують учасників теледебатів, не мають права під час ефіру перебувати в ефірній студії та апаратних кімнатах. Таким особам Національна суспільна телерадіокомпанія України створює умови для аудіовізуального спостереження за перебігом теледебатів.

8. Перед початком теледебатів, але не пізніше ніж за 10 хвилин до початку ефіру, проводиться жеребкування за участю кандидатів або їх довірених осіб, за результатами якого визначається учасник, який дістане право виступити першим на початку теледебатів. Такий кандидат виступає першим і наприкінці теледебатів. Відповідно інший кандидат виступає другим і на початку теледебатів, і наприкінці.

9. Теледебати починаються із представлення ведучим учасників теледебатів у алфавітному порядку їх прізвищ.

Після представлення учасників теледебатів їм по черзі надається до п’яти хвилин кожному на вступне слово. Не використаний учасником теледебатів у повному обсязі час для вступного слова не додається до ефірного часу, виділеного для завершального виступу цього учасника теледебатів.

Після вступних виступів учасників теледебатів між ними розпочинається дискусія, на яку виділяється 36 хвилин безперервного ефірного часу.

Тривалість завершального виступу учасника теледебатів становить не більше п’яти хвилин ефірного часу.

Решта часу (сумарно 4 хвилини) використовується ведучим теледебатів для представлення учасників та коригування паритетного використання ними наданого їм часу.

Після завершальних виступів учасники теледебатів можуть обмінятися репліками тривалістю не більше 30 секунд за наявності ефірного часу.

10. Під час дискусії кандидати по черзі ставлять один одному запитання та відповідають на них. Перше запитання ставить кандидат, який за результатами жеребкування, проведеного до початку теледебатів, дістав право виступити першим.

Тривалість запитання повинна становити не більше однієї хвилини, тривалість відповіді - не більше трьох хвилин.

Ведучий теледебатів протягом програми періодично повідомляє учасникам теледебатів про кількість повних хвилин ефірного часу, що залишилася до кінця теледебатів.

Дискусія завершується, коли до закінчення 60-хвилинного ефірного часу теледебатів залишається десять хвилин.

Після завершення дискусії ведучий почергово надає учасникам час для завершальних виступів.

11. Ведучого теледебатів визначає Національна суспільна телерадіокомпанія України.

Ведучий теледебатів (за допомогою відповідних технічних засобів) стежить за дотриманням установленого цим Порядком часового регламенту проведення теледебатів, представляє кандидатів, надає їм слово в межах відведеного часу.

Ведучий теледебатів не повинен:

- виявляти упередженість та надавати перевагу одному з кандидатів;

- припускатися висловлювань, що можуть бути сприйняті як агітаційні, коментувати або оцінювати висловлювання кандидатів.

12. Національна суспільна телерадіокомпанія України зобов’язана здійснити запис відповідних теледебатів. Такий запис проводиться у форматі, визначеному Національною суспільною телерадіокомпанією України.

Відразу після закінчення прямого ефіру теледебатів кандидати або їх довірені особи разом із представником Національної суспільної телерадіокомпанії України опломбовують та візують носії із записом теледебатів у присутності представника Центральної виборчої комісії.

Один з носіїв із записом зберігається в Національній суспільній телерадіокомпанії України до закінчення тридцятиденного строку з дня офіційного оголошення результатів виборів Президента України, а другий - невідкладно надається представнику Центральної виборчої комісії.

13. Якщо обидва кандидати не з’явилися до Національної суспільної телерадіокомпанії України у визначений день та час для участі в теледебатах, то Національна суспільна телерадіокомпанія України може використовувати цей ефірний час на власний розсуд, однак зобов’язана інформувати телеглядачів про відмову кандидатів брати участь у теледебатах.

Таке інформування здійснюється Національною суспільною телерадіокомпанією України шляхом розміщення у нижній частині екрана текстового повідомлення такого змісту:

"Вибачте, кандидати на пост Президента України (прізвища, імена, по батькові) не з’явилися у студію для участі в теледебатах", яке повинно займати не менше 15 відсотків площі екрана і бути виконане контрастним кольором до фону та сприйнятним для глядача.

У разі настання відповідних обставин забороняється трансляція програм (передач), що стосуються виборів Президента України або містять передвиборну агітацію.

14. Національна суспільна телерадіокомпанія України створює резерв програм (передач), що будуть виходити в ефір у разі неявки кандидатів - учасників теледебатів. Такий ефірний час Національній суспільній телерадіокомпанії України не оплачується.

15. Якщо один із учасників теледебатів виявив бажання залишити студію, не використавши до кінця виділений йому ефірний час, то решта часу, що залишилася до завершення (60-хвилинного) ефірного часу теледебатів, надається в повному обсязі іншому учаснику цих теледебатів для проведення ним передвиборної агітації у прямому ефірі.

У разі якщо ефірний час, наданий кандидатам для участі в теледебатах, використано не в повному обсязі з інших причин, то Національна суспільна телерадіокомпанія України може використовувати такий ефірний час на свій розсуд із дотриманням умов, передбачених пунктом 13 цього Положення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1658
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду