Лауреат Пулітцера Девід Кей Джонстон: «Брехня — це форма пропаганди»

Лауреат Пулітцера Девід Кей Джонстон: «Брехня — це форма пропаганди»

17 Грудня 2018
3051
17 Грудня 2018
12:30

Лауреат Пулітцера Девід Кей Джонстон: «Брехня — це форма пропаганди»

3051
Американський журналіст, письменник Девід Кей Джонстон розповів «Детектору медіа», як зробити журналістське розслідування цікавим і чому варто висміювати брехню політиків.
Лауреат Пулітцера Девід Кей Джонстон: «Брехня — це форма пропаганди»
Лауреат Пулітцера Девід Кей Джонстон: «Брехня — це форма пропаганди»

Девід Кей Джонстон (David Cay Johnston) був ключовим спікером на Х Всеукраїнській конференції журналістів-розслідувачів. Він у розслідувальній журналістиці понад сорок років, працював у The New York Times, Detroit Free Press, Los Angeles Times, The Philadelphia Inquirer. Пан Джонстон написав бестселери про президента США Дональда Трампа та про американську економіку. Остання його книжка вийшла в січні під назвою «Навіть гірше, ніж ви думаєте. Що адміністрація Трампа робить для Америки». Тепер діяльність президента і Конгресу США він також висвітлює на сайті DCReport.org.

У виступі на конференції журналіст зазначив, що до сучасного світу постправди привело використання в інформаційному просторі правил реклами. Викривлена правда про продукт допомагала його продавати, однак тепер такі технології використовуються з іншою метою.

Свого часу китайський генерал Сунь Цзи казав: «Весь секрет у тому, щоб заплутати ворога, довести його до стану, коли він не буде відрізняти правду від вигадки». Нині це активно застосовується для інформаційних маніпуляцій, які видаються правдоподібними, втім не є правдою.

Детально про це явище у книжці «Достатньо правдивий: вчимось жити у світі постправди» описав Фархад Манджу (Farhad Manjoo). Девід Кей Джонстон назвав основні тези з неї:

  • ваше завдання — зупинити брехню, не повторюйте її;
  • не подавайте брехні політиків у заголовках;
  • не цитуйте дописів із брехнею;
  • не цитуйте брехні навіть у цитаті із зазначенням джерела;
  • не виривайте історії з контексту.

«Багатьом це сходить із рук, — каже пан Джонстон. — Навіть коли у словах Трампа є лише зернинка істини, його цитують. Він майстер емоційного впливу. Брехня — це форма пропаганди. Вона працює, як реклама: повтор, повтор, повтор. Трамп чинить, як продавець автомобілів у рекламі: постійно повторює одне й те ж. Приміром, якісь нісенітниці про Гілларі Клінтон. Розкривайте неправду, шукайте варіанти брехні. Політики іноді змінюють свої тексти. Стежте за джерелами, на які вони посилаються».

Те саме стосується й іноземних втручань в інформаційний простір. Якщо дотримуватися порад із книжки Манджу, вважає Джонстон, можна приборкати і їх.

«Але підкреслюю, — наголосив він, — факти не дорівнюють істині. Ви можете дотримуватися фактів, але бути нечесним». Крім того, журналістам варто бути порядними зі своєю аудиторією й завжди відокремлювати факти від суджень. Репортеру мають довіряти, інакше він не відрізнятиметься від політиків-маніпуляторів.

Якщо журналістам погрожують через їхню роботу, спікер радить копіювати інформацію, а копії надсилати колегам чи людям, яким ви довіряєте. «І будьте нормальною людиною, спілкуйтеся з усіма, про кого пишете, з повагою. Я стільки всього написав про Трампа, та коли він запросить мене на обід, я піду й пообідаю, обговорю з ним різні теми. А якщо за ваші матеріали когось посадять у в’язницю — не зловтішайтеся», — радить пан Джонстон.

Він розповів про неприємний факт, коли йому відмовив у публікації про Дональда Трампа його колишній редактор у New York Times. Під час передвиборчої кампанії 2016 року name="_GoBack">Девід Кей Джонстон хотів опублікувати текст про причетність Трампа до трафіку кокаїну. «В мене були листи й інші документи на підтвердження цього, — розповідає він. — А редактор запитав: “Коли це сталося?” “У 1980-х”, — відповів я. “Тож це більше ніж 30 років тому. Усім байдуже!” — вигукнув він. Але за декілька днів у New York Times вийшла велика стаття про те, як Гілларі Клінтон допомагала дітям у 1970-х. Тож це їх хвилювало, а причетність Трампа до криміналу — ні. Мене переконували, що про це й так усі знають. Утім, знають про це люди хіба у Нью-Йорку, але далеко не по всій країні».

«Детектор медіа» розпитав детальніше пана Джонстона про цей випадок. Також ми почули його поради щодо роботи зі зливами даних та оповідування (сторітелінгу).

Пане Девіде, розкажіть детальніше про ситуацію із New York Times. Чи часто трапляються такі відмови?

— Це питання насправді до системи, за якою ми перевіряємо кандидатів у президенти. Ця система поламана. Була велика прогалина в дослідженні їхнього минулого. Я сказав редактору про це на форумі, але вона була переконана, що про минуле Трампа й так усі знають. По-перше, це неправда. По-друге, вони лише дещо усвідомлюють із його поведінки.

Знаєте, я тяжко працював, щоб журналісти прочитали мою книжку. Але вони казали, що в них немає часу. Однак це зайняло б у них лише декілька годин, вона вкрай лаконічна.

Також мені кажуть, що такі матеріали нічого не дадуть. Проте у 2016 році Клінтон набрала на 3 млн більше голосів, хоча й програла (на загальних виборах у США кандидати борються не за голоси виборців, а колегію виборців. — Авт.). На проміжних виборах у 2018 році демократи теж здобули більшість у Палаті представників. Хоча в Сенаті все ще лідирують республіканці. Але це — як у приказці: коня можна довести до озера, проте ти його не змусиш пити.

— Користуючись цією приказкою: чому видання «не випило» тієї води?

— Підозрюю, тому що це була «моя історія» і їм було байдуже до неї. Можливо, тут має місце і професійна заздрість. Можливо, не було тиску громадськості, щоби цю проблематику висвітлювали.

Коли кажуть, що всі й так знають Трампа, — це неправда. Люди знають імідж, який створило телебачення, але вони не знають його самого. Нам потрібно в цій темі читати й розуміти документи, щоб давати контекст проблеми. До того ж юристи Трампа погрожують журналістам направо й наліво, тож медійники зважають на можливу реакцію. Інколи вони схиляються до того, щоб не ворушити такі теми.

— Чому? Невже бояться?

— «Бояться» — це не зовсім правильне слово. Вони просто не хочуть зайвих проблем, якщо їх можна уникнути. Це був провал американської журналістики під час передвиборчих президентських кампаній. Проте й тепер наші медійники недостатньо висвітлюють реальний стан справ в адміністрації президента. Ми ж із командою показуємо, як насправді Трамп впливає на наш уряд. Ми не транслюємо його «трюків».

— Ви казали, що політичну брехню варто висміювати. Мовляв, робити це можна і в новинах. Як саме?

— Це один з елементів уміння репортера: робити смішним те, що насправді є сміховинним. Не всі це вміють. Я, приміром, не вмію, але знаю людей, які вправні в такій подачі матеріалу.

— Як вони це роблять? Показують контрасти між правдою і словами спікера?

— Політики говорять щось сміховинне, і треба це показувати таким чином. Якщо у вас у редакції є людина, яка вміє смішно писати, — це той, хто вам потрібен. Це неможливо вивчити, воно закладене на хімічному рівні. Наприклад, моя донька, яка справді хороша в комедійних імпровізаціях, постійно каже мені: «Тату, ти реально несмішний». Тож вам потрібно знайти таких людей, які вміють писати чи презентувати новину смішно.

Є на CNN така журналістка Джин Мос (Jeanne Moos). Ось на прикладі її сюжетів можна детальніше подивитися, як це робити. Вони точні, але водночас смішні.

— Тож журналісти не повинні поширювати брехню політиків. Проте є не лише політики, а й заангажовані експерти. Крім того, багато з них «куплені», приміром, Російською Федерацією. Як бути з цими особами, які можуть цілеспрямовано поширювати пропаганду?

— Є люди, яким можна довіряти, а є ті, яким не варто. Є люди, які вкрай заангажовані та необ’єктивні. І не лише в Україні, у США також ми відчуваємо вплив Росії. Навіть не варто зараз під питання ставити те, що Володимир Путін намагається знищити демократії. Він так і каже, що демократія — це якась дурна ідея. Він не має поваги до цього концепту. Звісно, нам потрібно на це зважати.

Інколи виникає велике питання до українських журналістів: чому ви транслюєте його ідеї? Ви ж громадяни України, а ця людина окупувала частину вашої території. Тож чому ви його пропагуєте? Чи це саме ті історії, які потрібно висвітлювати? Це велика проблема. Нам потрібно зважати на закордонні впливи. Вони роз’єднують, руйнують і хвилюють, поширюючи дезінформацію.

— Чим, на вашу думку, для журналістів-розслідувачів є сучасний бум цифрових технологій: допомогою чи, навпаки, перешкодою?

— Доступ до інформації завдяки інтернету дуже допомагає, ми користуємося цим постійно. Я колись проводив години, місяці свого життя біля вікна в державних структурах, де читав документи, які не були доступні онлайн. Мені доводилося літати через усю країну, щоби їх прочитати. З іншого боку, в інтернеті є дуже багато неправдивої інформації, тому все потрібно верифікувати.

Разом із тим, пишучи для інтернету, вам потрібно бути дуже лаконічним. Приміром, в американських виданнях, згідно з дослідженнями, далі головної сторінки не переходять 85 % людей. В інтернеті, якщо текст займає більше двох скролів, ви втрачаєте багато читачів. Дехто, звісно, може читати сотню «екранів», але ви втрачаєте більшість аудиторії. Вам потрібно бути лаконічними й подавати головну інформацію на початку.

— Проте журналістські розслідування зазвичай потребують тривалої підготовки і, відповідно, результат не може вміститися у два абзаци. Як зацікавити аудиторію все ж прочитати чи подивитися його?

— У того, хто біжить марафон, є головне слово — перемога. Вам теж потрібно знайти таке «слово». Це має бути головна новина вашого матеріалу, яка допоможе читачам чи глядачам пробігти цей марафон.

По-друге, підказуйте, за чим потрібно стежити. Письменник Рой Пітер Кларк називає це «теорією золотих монет». Якщо ви йдете самі в лісі й побачите золоту монету, ви її піднімете. А як підете далі й побачите ще одну, ви її знову піднімете і продовжите йти. Такі «золоті монети» мають бути на сторінках. Вони допоможуть читачу «йти за вами». Тож вам потрібно подумати, як писати так, щоби змусити читача перегорнути сторінку.

Ще одна порада: використовуйте зображення і графіки. Більшість людей не сильно розбирається в математиці, тому візуалізації допомагають їм зрозуміти суть ваших слів.

І не забувайте, що люди мають бути озброєні знаннями, які ви хочете їм передати, навіть коли вони прочитають декілька абзаців. Тож початок має бути точний і підкріплений фактами. Деталі опустіть вниз.

— Нині багато маніпуляцій відбувається із витоками даних. Зокрема, так намагаються втручатися у виборчі процеси країн. Як, на вашу думку, із такою інформацією варто працювати медійникам?

— Свого часу відомий журналіст Сеймур Херш ( Seymour Hersh), який опублікував історію про вбивства американськими військовими у В’єтнамі, казав: «У журналістиці немає правил. Але, зрештою, вам доведеться жити зі своїми рішеннями, адже ви підписуєте свою роботу». Є інформаційні витоки, які варто ігнорувати, але є й ті, яких, навпаки, хочеться більше. І вам постійно доводиться вирішувати: що важливо, а що ні; чому можна довіряти, а що варто перевіряти; чи це повна історія, чи щось важливе з неї прибрали.

Наприклад, витоки у 2016 році були як зі штабу демократів, так і республіканців. Проте Wikileaks опублікували дані лише про демократів, що ще раз нам показує можливу причетність до цього Росії. Тож усе залежатиме від вашого рішення. Інколи воно буде правильним, а інколи — ні. Зрештою, вам за нього відповідати.

Фото надані організаторами заходу ІРРП. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3051
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду