Держкомтелерадіо відмовив у ввезенні в Україну восьми книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора

Держкомтелерадіо відмовив у ввезенні в Україну восьми книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора

1 Грудня 2018
1334
1 Грудня 2018
15:01

Держкомтелерадіо відмовив у ввезенні в Україну восьми книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора

1334
Держкомтелерадіо відмовив ТОВ «Центрпроект-Україна», ТОВ «Етніктрейд», ТОВ «Якабу Трейд» та ПП «Видавництво "Махаон-Україна"» у видачі дозволів на ввезення з території держави-агресора восьми книжок, у яких присутні ознаки пропаганди.
Держкомтелерадіо відмовив у ввезенні в Україну восьми книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора
Держкомтелерадіо відмовив у ввезенні в Україну восьми книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

Зазначається, що відмову надано на підставі висновків експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Серед заборонених до ввезення книг - дитяча казка Н. Євдокімової «Кімка і компанія»: в ній «позитивні російські дітлахи намагаються допомогти потворним істотам - "укропам" і "укропчастим", які "трусливые и подвиги совершать не умеют"».

Також відмовлено у ввезенні видання «45 татуировок личности. Правила моей жизни» М. Батирєва, окрема глава якого присвячена російському патріотизму і вихованню російських патріотів, а також дитячій книзі письменника радянської доби Л. Пантелєєва «Про Бєлочку і Тамарочку», написаній в 1940 році, а тому «просякнутій духом і символами комуністичної ідеології». 

Ознаки пропаганди держави-агресора Держкомтелерадіо виявив також у виданні «Дедушкины советы пчеловоду».

«Після згадок про винахідника вулика, українця Петра Прокоповича, автор Є. Гребенніков підсумовує: "Русские люди во многих вопросах пчеловодства были первыми и многие изобретения были созданы именно русскими". І це, на думку експертів, є типовим прикладом того, як Росія намагається привласнити українську історію, територію, поширити шовіністичні міфи про "братську колиску" народів-братів», - йдеться у повідомленні Держкомтелерадіо.

Не надано дозволів на ввезення трьох книг з психології. У передмові до книги «Мудрость психики: глубинная психология в век нейронаук» стверджується, що тільки Росія і росіяни врятували світ від фашизму під час Другої світової війни, і жодним словом не згадується внесок інших держав і народів у перемогу. Імперські ідеї держави-агресора присутні, за висновком Держкомтелерадіо, і в передмовах до книг «Танцевальная терапия и глубинная психология: движущее воображение», «Словарь кляйнианского психоанализа».

«Якщо в книзі немає "правильної" передмови, тоді для поширення пропагандистських гасел держави-агресора можуть використовуватися анотації до видань. Зокрема, представляючи книгу американського астронавта Скотта Келлі "Стойкость: мой год в космосе", видавництво "Альпина нон-фикшн" анотацію до видання присвячує возвеличенню Росії і російської космонавтики, заявляючи, що вона "шокирует и вызывает уважение американцев», - додає прес-служба регулятора.

Нагадаємо, що, починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України №262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», Держкомтелерадіо надав 1593 відмови у видачі дозволів. Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 92 відмови у видачі дозволів на ввезення 387 тис. примірників видань антиукраїнського змісту, а також прийнято рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу.

Ще 1501 відмову надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1334
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду