Депутати запропонували визначення інформаційної безпеки

Депутати запропонували визначення інформаційної безпеки

26 Листопада 2018
1893
26 Листопада 2018
18:45

Депутати запропонували визначення інформаційної безпеки

1893
Поняття інформаційної безпеки неодноразово застосовується в законодавстві, але його визначення досі не було.
Депутати запропонували визначення інформаційної безпеки
Депутати запропонували визначення інформаційної безпеки

Народні депутати від «Народного фронту» Ігор Котвіцький і Андрій Тетерук запропонували дати в законодавстві визначення поняттю «інформаційна безпека».

Відповідний законопроект № 9340 «Про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки» вони зареєстрували 26 листопада.

Законопроект передбачає доповнити статтю 1 закону «Про національну безпеку України» таким терміном:

  • інформаційна безпека – стан захищеності життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, при якому запобігається завдання шкоди через неповноту, несвоєчасність і недостовірність поширюваної інформації, порушення цілісності та доступності інформації, несанкціонований обіг інформації з обмеженим доступом, а також через негативний інформаційно-психологічний вплив та умисне спричинення негативних наслідків застосування інформаційних технологій.

Також пропонується додати забезпечення інформаційної безпеки України до основних напрямів державної інформаційної політики в законі «Про інформацію».

Автори законопроекту в пояснювальній записці до законопроекту нагадують, що у 2017 році указом Президента України №47/2017 була затверджена Доктрина інформаційної безпеки України, яку розробила Рада національної безпеки і оборони України. Саме ж поняття інформаційної безпеки неодноразово застосовується у законах «Про національну безпеку України» та «Про інформацію», але жодним із законів не визначено, що саме мається на увазі під інформаційною безпекою та забезпеченням інформаційної безпеки.

«Наведені в законопроекті пропозиції відповідають понятійному апарату, що передбачений Проектом Концепції інформаційної безпеки України, яка була спільно розроблена фахівцями ОБСЄ в Україні та Мінінформполітики у 2014-2017 роках», - зазначають автори.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду