Російські ЗМІ просувають версію про «українську провокацію» в Азовському морі через майбутні вибори – УКМЦ

Російські ЗМІ просувають версію про «українську провокацію» в Азовському морі через майбутні вибори – УКМЦ

26 Листопада 2018
2574
26 Листопада 2018
13:50

Російські ЗМІ просувають версію про «українську провокацію» в Азовському морі через майбутні вибори – УКМЦ

2574
Російські засоби масової інформації просувають версію про «провокацію з українського боку за підтримки США» в Керченській протоці та висміюють українську армію
Російські ЗМІ просувають версію про «українську провокацію» в Азовському морі через майбутні вибори – УКМЦ
Російські ЗМІ просувають версію про «українську провокацію» в Азовському морі через майбутні вибори – УКМЦ

Про це «Детектору медіа» розповіла керівниця аналітичного проекту «Гібридна війна» Українського кризового медіацентру Любов Цибульська. За її словами, УКМЦ проаналізував основні меседжі російських ЗМІ щодо ситуації в Азовському морі та можливого введення воєнного стану в Україні.

За її словами, російські ЗМІ масово пишуть про «провокацію України за підтримки США»: «Вони масово вчора почали говорити, що це була провокація з українського боку й російської вини тут немає. Це говорилося на всіх телеканалах. І якщо ви подивитеся програму "Толстой. Воскресенье" на "Первом канале", то цьому було присвячено багато часу. Вони там дуже детально розповідають, як українці спровокували, як росіяни ні в чому не винні, як вони були вимушені робити це. Це такий перший і масовий меседж, що це українська провокація, російської вини тут немає», – розповіла пані Цибульська.

Зокрема, УКМЦ виділив такі основні меседжі росЗМІ:

  • Нібито Україна не попереджала Росію про рух кораблів заздалегідь, а вилучені кораблі здійснювали небезпечні маневри в російських водах;
  • Стверджується, що українські кораблі отримали попередження, яке вони вирішили ігнорувати;
  • Військові легко поранені, і їхньому життю нічого не загрожує;
  • Україна порушила територіальні води Російської Федерації;
  • Ця «провокація» спрямована виключно для запровадження воєнного стану в Україні таскасування виборів, учасником яких є Президент України Петро Порошенко;
  • Стверджувана «провокація», а також можливе введення воєнного стану повинні узгоджуватися зі США;
  • Нібито Україна почала важкі обстріли житлових районів Донецької області.

УКМЦ повідомляє, що всі ці повідомлення росЗМІ створені задля досягнення кількох цілей РФ у себе в країні та за кордоном:

  • Саме Україна порушила міжнародне морське право, а не Росія, яка діяла в межах своїх повноважень;
  • Україна знову зображується як сильно залежна від США, чий образ дійсного ворога знову посилюється;
  • Нібито українські політики лише захищають свою владу, а не національні інтереси;
  • Заявлений «важкий обстріл» без будь-яких доказів виступає як відволікання для громадськості та інструмент для зображення України в негативному світлі.

За словами пані Цибульської, російські медіа масово висміюють українську армію, називаючи її «москитною» і пишуть, що «украинские военные позабивались по трюмам».

«Це у Twitter масово підхопили боти і розганяють, що українська армія настільки  слабка, що не чинила ніякого спротиву. Плюс це для них додатковий привід національної гордості, і вони вкотре переконують громадян, що вони дуже сильні і легко перемагають», – додала вона.

За її словами, російські ЗМІ розповідають, що можливе введення в Україні воєнного стану нібито вигідно особисто Президенту України Петру Порошенку.

Тим часом МЗС РФ зробило заяву. Міністерство вимагає термінового з'їзду Ради безпеки ООН для обговорення ситуації в Азовському морі, яку називає «искуственно раздутой истерией». На думку російських дипломатів, Україна навмисно спровокувала ситуацію задля відволікання уваги от «внутриполитических проблем на самой Украине». Згадується також можливе введення воєнного стану в Україні та майбутні вибори президента.

«Хотели бы предупредить украинскую сторону, что проводимая Киевом в координации с США и ЕС линия на провоцирование конфликта с Россией в акватории Азовского и Черного морей чревата серьезными последствиями. Российской Федерацией будут жестко пресекаться любые посягательства на ее суверенитет и безопасность», – повідомляє МЗС РФ.

Нагадаємо, Рада національної безпеки й оборони на засіданні опівночі 26 листопада підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану.

Міністр інформаційної політики, член РНБО Юрій Стець на засіданні РНБО повідомив, що воєнний стан не передбачатиме жодних обмежень свободи слова. Він також закликав журналістів користуватися офіційними джерелами інформації.

26 листопада о 16:00 заплановано позачергове засідання Верховної Ради України у зв’язку з діями РФ у Азовському морі.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2574
Читайте також
22.12.2018 10:21
Отар Довженко
1 415
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду