Комітет свободи слова підтримав проект про соціальну рекламу

Комітет свободи слова підтримав проект про соціальну рекламу

4 Жовтня 2018
1546
4 Жовтня 2018
21:22

Комітет свободи слова підтримав проект про соціальну рекламу

1546
У разі прийняття цього закону до 15 липня 2019 року він буде введений в дію не раніше 1 січня 2020 року, якщо після 15 липня 2019 року – не раніше 1 січня 2021 року.
Комітет свободи слова підтримав проект про соціальну рекламу
Комітет свободи слова підтримав проект про соціальну рекламу

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 3 жовтня 2018 року прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект закону № 8616 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо» в першому читанні за основу, ініціатором якого є народний депутат Вікторія Сюмар.

Проект, який було внесено 16 липня 2018 року, розроблено з метою врегулювання низки актуальних питань, пов’язаних з розповсюдженням соціальної реклами. Зокрема пропонується внести зміни до законів України «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (в частині надання цьому органу повноважень надавати висновок про відповідність змісту соціальної реклами вимогам чинного законодавства, застосовувати санкції до телерадіоорганізацій у разі порушення цих вимог), а також до Закону України «Про рекламу» щодо чіткого відокремлення соціальної реклами у теле- і радіопрограмах від інших програм.

«Нам потрібно нарешті порядок з соціальною рекламою. Особливо перед виборами. Бо у нас вже видають дозволи на трансляцію соцреклами хто захоче, хто має в назві органу слово «соціальний», наприклад, Міністерство соцполітики. Яке вони мають відношення до телебачення?» – запитала голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар.

Щоб під час виборчих перегонів представники органів влади не могли зловживати службовим становищем і видавати політичну рекламу за соціальну, в проекті пропонується кілька нових норм, зокрема: «Соціальна реклама, яка розповсюджується на замовлення органу державної влади та/або органу місцевого самоврядування, їх посадових осіб не повинна містити інформації, яка сприяє формуванню і підтриманню обізнаності, інтересу до певної політичної партії, виборчого блоку, їх програм, угод, політичних заходів, які проводяться чи підтримуються ними, керівників або членів певної політичної партії, виборчого блоку, окремих кандидатів».

У разі ухвалення закону на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення покладаються повноваження надавати висновок про відповідність змісту соціальної реклами вимогам чинного законодавства. Поширення ТРО соціальної реклами, рекламодавцем якої є державний орган та/або орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, без позитивного висновку Нацради  забороняється.

Під час розгляду було взято до уваги думку парламентського Комітету з питань бюджету, який вважає, що законопроект матиме вплив на показники бюджету. Тому у разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2019 року він може бути введений в дію не раніше 1 січня 2020 року, а якщо після 15 липня 2019 року, то не раніше 1 січня 2021 року.

За результатами попереднього розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо.

Раніше «Детектор медіа» дослідив, якими критеріями керується НСТУ при розміщенні соціальної реклами, від кого приймає ролики та скільки соціальної реклами транслює в ефірі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1546
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду