Експерти наголошують на необхідності розповсюдження інформації про життя національних громад у Києві

Експерти наголошують на необхідності розповсюдження інформації про життя національних громад у Києві

25 Вересня 2018
1879
25 Вересня 2018
12:54

Експерти наголошують на необхідності розповсюдження інформації про життя національних громад у Києві

1879
24 вересня у рамках освітнього циклу «Поляки у Києві», організованого Польським Інститут у Києві та Національним музеєм історії України, відбувся показ фільму «Дім архітектора Городецького», створеного польським журналістом і публіцистом Вєславом Романовським. Після показу відбулася дискусія «Польська спадщина в архітектурі Києва: що про неї відомо киянам». Експерти-учасники дискусії наголосили на необхідності створення та популяризації інформації про життя національних громад у Києві, їх внеску у розбудову нинішньої столиці України. Модератором виступив журналіст, медіаексперт Роман Кабачій.
Експерти наголошують на необхідності розповсюдження інформації про життя національних громад у Києві
Експерти наголошують на необхідності розповсюдження інформації про життя національних громад у Києві

Після показу стрічки режисер стрічки, польський журналіст Вєслав Романовський розповів, що «Дім архітектора Городецького» - вже його другий фільм про видатного київського архітектора, інженера-містобудівельника, поляка за походженням Владислава Городецького. У першій стрічці наратором виступив відомий український краєзнавець, автор публікацій і монографії про життя і творчість архітектора Городецького Дмитро Малаков.

Ідея створення для Польского телебачення другого фільму про архітектора Городецького з’явилася у Вєслава Романовського, коли він закінчував свою працю у Києві у якості спецкора польського ТБ. «Я подумав, що я можу привезти з Києва до Польщі? І я вирішив, що це має бути фільм про Городецького, а ширше – про творчу співпрацю українців і поляків у розбудові Києва на початку ХХ століття», - сказав журналіст. За його словами, у Російській імперії поляки й українці були пригнобленими націями, тому ніщо не заважало їм знаходити спільну мову і створювати видатні споруди, які стали знаковими для Києва. Вєслав Романовський переконаний, що такий досвід став особливо актуальним в останні роки, у період загострення польсько-української політичної дискусії.

Києвознавець Михайло Кальницький під час дискусії спростував думку одного з зарубіжних соціологів, що Київ є типово «імперським містом» за своєю забудовою, тобто «українці собі б такої столиці не збудували б». Будівельні проекти у Києві на межі ХІХ-ХХ століть вели приватні особи – капіталісти, цукрові та інші магнати, а до зведення будинків були долучені усі національні громади міста того часу – українці, євреї, німці, поляки, чехи, італійці.

Мистецтвознавець та історик архітектури Катерина Липа зауважила, що в Україні й досі, на жаль, зберігається тенденція радянських часів замовчувати внесок у розбудову Києва представників його численних національних громад. За словами експертів, Владиславу Городецькому пощастило стати «архітектурним знаком» Києва, його символом і міфом. На жаль, інформації про життя й творчість, скажімо, його партнера, італійського скульптора Еліо Саля, який створив всі «химери», які прикрашають будинок Городецького на Банковій, практично немає. За словами Катерини Липи, життя й творчість представників національних громад Києва ще чекає на своїх дослідників й популяризаторів. Чи цікаво це широкому загалу? Відповідь була у залі показу фільму  «Дім архітектора Городецького» - вільних місць не було, а реєстрацію було завершено за кілька днів до заходу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду