РФ посилила інформаційну пропаганду з Криму на підконтрольну територію України – постпред президента

РФ посилила інформаційну пропаганду з Криму на підконтрольну територію України – постпред президента

20 Вересня 2018
1287
20 Вересня 2018
16:54

РФ посилила інформаційну пропаганду з Криму на підконтрольну територію України – постпред президента

1287
Україна збирається глушити сигнал нового телеканалу РФ «Соленое озеро», який розпочав мовлення в Джанкої, як на підконтрольній, так і на тимчасово окупованій території.
РФ посилила інформаційну пропаганду з Криму на підконтрольну територію України – постпред президента
РФ посилила інформаційну пропаганду з Криму на підконтрольну територію України – постпред президента

Про це сказав постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін 19 вересня 2018 року, виступаючи на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Зокрема він наголосив на двох найбільших проблемах, які торкаються не тільки інформаційного простору Криму, а й інформаційного поля України. Мова йде про посилення незаконного мовлення з тимчасово окупованих територій та недостатнє представлення кримської тематики в ЗМІ України.

За словами постпреда, з травня цього року Росія запустила нову ТРК «Соленое озеро» біля Джанкою, введення якої в експлуатацію дозволило істотно розширити покриття телерадіомовлення на підконтрольні Україні території. «Наразі сьогодні декілька районів Херсонщини і до Мелітополя фактично стали полем для російської пропаганди і об’єктом інформаційного впливу. А переведення російських ТРК на цифрове мовлення з 1 січня 2019 року ще більш покращить виконання завдань з дестабілізації ситуації в регіонах України. Держава-агресор не шкодує на це ні часу, ні коштів, ні засобів. На сьогодні основне питання – протидія незаконному мовленню з окупованої території та посилення інформаційного впливу на окуповану територію. Спроби апеляції до міжнародних організацій не спрацювали, тому що вони вбачають Крим територією України і кажуть, що якщо у вас там щось відбувається, то це ваша проблема. Ми будемо глушити цей сигнал як на підконтрольній, так і на окупованій території», – сказав Борис Бабін.

Ще одна проблема забезпечення Криму як складової інформпростору в українських ЗМІ, відзначив постпред. Наразі є моніторинг того, що відбувається на окупованій території, і спроби сприяти ЗМІ, але бракує кадрів. «У нас сьогодні практично відсутні представники всеукраїнських інформагенцій на півдні України, у районах наближених до тимчасово окупованих територій. Це призводить до того, що фактично матеріали про Крим фактично робляться в Києві. Іноді ці матеріали умисно, чи ні є ретрансляцією російської пропаганди. Наприклад, свіжий приклад про нібито розриту українцями на підконтрольній території дамбу, що призвело нібито до викидів хімічних речовин у Північному Криму. І до мене дзвонили з ключових українських інформагенцій, щоб я прокоментував цю інформацію. Жодна з них не має змоги поїхати туди і зробити матеріал. Присутність там українських та зарубіжних журналістів зменшить дисонанс інформаційного представлення Криму», – зазначив постпред в АР КРИМ, додавши, що РФ активно використовує фейкових журналістів та фейкові спілки журналістів з Криму, зокрема і на майданчиках ОБСЄ.

Напередодні на засіданні парламентського комітету з питань інформатизації та зв’язку, Борис Бабін розповів, що РФ в окупованому Криму незаконно використовує 500 частот, які належать Україні, що призвело до відсутності українського мовлення в Криму.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення розраховує у вересні презентувати документ щодо санкцій проти російських медіа та чиновників, причетних до незаконного мовлення в анексованому Криму.

Нагадаємо, в березні 2018 року член Нацради Сергій Костинський заявив, що після анексії півострова Україна втратила 300 аналогових телевізійних частот, не менш як 70 цифрових і понад 130 радіочастот. За його словами, «це призведе до санкцій проти більш ніж 30 російських мовників, які незаконно зайшли працювати на півострів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1287
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду