МІП попереджає, що в ЗМІ поширюється фейковий лист від МТОТ

МІП попереджає, що в ЗМІ поширюється фейковий лист від МТОТ

5 Липня 2018
1331

МІП попереджає, що в ЗМІ поширюється фейковий лист від МТОТ

1331
Інформація про те, що міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш нібито написав листа міністру інформаційної політики Юрію Стецю із закликом дискредитувати за допомогою українських ЗМІ «відпочинок в Криму», є фейком, заявляють у Мінінформі.
МІП попереджає, що в ЗМІ поширюється фейковий лист від МТОТ
МІП попереджає, що в ЗМІ поширюється фейковий лист від МТОТ

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань інформаційної політики України.

2 липня 2017 року на одному з російських веб-ресурсів з’явилася інформація про те, що міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш нібито написав листа міністру інформаційної політики Юрію Стецю із закликом дискредитувати за допомогою українських ЗМІ «відпочинок в Криму», йдеться в повідомленні.

На сайті також опубліковано скановану копію псевдодокументу з підробленим підписом Вадима Черниша. Джерелом цієї інформації російський дезінформаційний ресурс назвав блог колишнього депутата Партії Регіонів Олексія Журавка, який у 2014 році залишив межі України.

«Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України та Міністерство з питань інформаційної політики України офіційно заявляють, що листа з означеними вихідними даними не існує, його датовано днем, коли в Україні був вихідний – 28.06.2017 р. Крім того, на опублікованому «документі» відсутні необхідні реквізити і вихідний номер написано вручну, тоді як в офіційному листуванні між міністерствами документам присвоюється номер автоматично – через електронну систему обробки документів. Відтак опубліковано грубу підробку, яку вкинули в мережу Інтернет з метою дезорієнтації мешканців передусім окупованого Криму та решти громадян України», - повідомляє прес-служба МІП.

Також у повідомленні наголошується, що в Міністерстві інформаційної політики України відсутні будь-які «напрацьовані механізми висвітлення довіреними ЗМІ та блогерами проблем у необхідному руслі». Крім того, у Міністерства відсутні будь-які ботоферми, на чому неодноразово наголошував Міністр Юрій Стець.

На жаль, українські ЗМІ долучилися до поширення фейку, що нерідко траплялося протягом останніх чотирьох років і свідчить про активне втручання російських агентів в український інформаційний простір та використання ними українських ЗМІ в своїх цілях, зазначають у Мінінформі.

«Російська Федерація планомірно застосовує широкий спектр невійськових засобів у протистоянні з Україною, тобто, веде гібридну війну, у якій чи не найпотужнішим аспектом є інформаційне поле.

Закликаємо українські ЗМІ в своїй діяльності використовувати лише перевірені джерела інформації, що дасть можливість не бути використаним в інформаційній війні держави-агресора проти України», - резюмується в повідомленні.

Як повідомляв «Детектор медіа», днями UA-Футбол написав, що фотографії нібито розміщених у столиці РФ банерів із зображенням віце-президента УЄФА Григорія Суркіса, написом «Футбол об'єднує. Грай за мир!» і прапорами України і Росії, виявилися фейковими.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1331
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду