Російські хакери готують кібератаку на Україну, схожу на вірус Petya – Кіберполіція

Російські хакери готують кібератаку на Україну, схожу на вірус Petya – Кіберполіція

27 Червня 2018
1917
27 Червня 2018
14:55

Російські хакери готують кібератаку на Україну, схожу на вірус Petya – Кіберполіція

1917
Кіберполіція очікує найближчим часом, зокрема до Дня Конституції 28 червня та Дня незалежності 24 серпня, масштабних кібератак із боку Росії.
Російські хакери готують кібератаку на Україну, схожу на вірус Petya – Кіберполіція
Російські хакери готують кібератаку на Україну, схожу на вірус Petya – Кіберполіція

Про це в інтерв’ю Reuters сказав глава Кіберполіції України Сергій Демедюк.

Хакери впроваджують шкідливе ПЗ у мережі компаній, розповів пан Демидюк, у тому числі - банки та фірми з енергетичної інфраструктури. Передбачається, що вони готуються активувати шкідливе програмне забезпечення однією масованою атакою.

За словами Сергія Демидюка, українська поліція співпрацює з іноземними органами влади для виявлення хакерів.

Хакери намагалися уникнути викриття, розбивши шкідливе програмне забезпечення на окремі файли, які потрапляють до цільових мереж, перш ніж їх планувалося активувати, зазначив пан Демидюк.

Він також наголосив, що з початку року українська поліція виявила віруси в фішингових електронних листах, які надходять з доменів державних установ, чиї системи були зламані, та фальшиві веб-сторінки, що імітують сайти справжніх державних органів.

Масштаб кібератаки може бути подібним до так званого «вірусу Petya», прогнозують у кіберполіції.

Reuters також повідомляє, що прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи це твердження, спростував його.

Нагадаємо, рівно рік тому, 27 червня 2017 року, в Україні сталася масштабна кібератака вірусом Petya.A. За фактом кібератаки на українські державні установи та компанії відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж». Зокрема, у Національній поліції України відкрито 909 проваджень за фактами кібератак, відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як повідомляв «Детектор медіа», Департамент кіберполіції Національної поліції України на 10 липня 2017 року отримав близько 3 тисяч повідомлень від фізичних і юридичних осіб про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником Petya.A.

Україна найбільшою мірою постраждала від шкідливої ​​програми-вірусу Petya.A, на її частку припало 75,24% випадків заражень вірусом у світі.

Як писав «Детектор медіа», починаючи з 27 червня до Національної поліції України з повідомленнями про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником звернулися 1508 юридичних та фізичних осіб. 

15 лютого 2018 року Білий дім зробив заяву, у якій звинуватив російських військових у проведенні наймасштабнішої в історії кібератаки з використанням вірусу NotPetya в червні 2017 році. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1917
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду