«Етапом через пів-Землі» – з аншлагом

«Етапом через пів-Землі» – з аншлагом

14 Червня 2018
2911
14 Червня 2018
15:01

«Етапом через пів-Землі» – з аншлагом

2911
Благодійний показ фільму «Громадського» про Сенцова та Кольченка зібрав 20 тис. грн для політв'язнів
«Етапом через пів-Землі» – з аншлагом
«Етапом через пів-Землі» – з аншлагом

13 червня в київському кінотеатрі «Жовтень» відбувся благодійний показ документальної стрічки «Громадського телебачення» «Етапом через пів-Землі: історія ув'язнення Сенцова та Кольченка», що розповідає про шлях українських політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка від їхнього затримання в Криму й до російських колоній, у яких вони перебувають зараз.

Сенцова та Кольченка утримували в СІЗО в Москві, судили в Ростові, перевозили етапами на Урал і аж до російської Арктики. Авторки документальної стрічки – Анна Цигима, Ангеліна Карякіна, Наталя Гуменюк та Наталя Каплан – порахували, що герої їхнього фільму з моменту затримання за чотири роки подолали відстань у 20 тисяч кілометрів, що дорівнює половині шляху довкола світу.

«Пораховані нами 20 тисяч кілометрів, які подолали Сенцов і Кольченко, – це не якась розважальна арифметика, це важлива інформація, яка ще раз підтверджує тезу, що їхня справа є показовою. Їх хотіли покарати показово жорстоко, бо відправити людину за Полярне коло, де сонячне світло й тепло буває кілька днів на рік і куди дістатися дуже важко, – це катування», – розповіла шеф-редакторка «Громадського телебачення», співавторка фільму Ангеліна Карякіна.

На благодійний показ завітали голова представництва ЄС в Україні Х’юґ Мінґареллі, дипломатка представництва ЄС в Україні Коломб де Мерсе, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, другий секретар Посольства Великої Британії в Україні Джон Левіт, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, українські правозахисники, режисери, актори, телеведучі. Присутні тримали в руках аркуші з надписами #FreeSentsov та #FreeKolchenko.

Показ, що пройшов із аншлагом, був безкоштовним, але кожен охочий мав можливість пожертвувати кошти для благодійного фонду «Родичі політв’язнів Кремля». За підрахунками «Громадського телебачення», їм вдалося зібрати 19086 грн, $10 та €10 для родичів політв'язнів. Ці гроші витратять на послуги адвокатів, комунікацію з родиною, дорогу тощо.

 

«Я хочу подякувати кінотеатру "Жовтень". Мені здається, це дуже показово для нашого суспільства, що великий комерційний кінотеатр у центрі столиці дає час для документального фільму незалежного каналу. Ми дякуємо і тим, хто прийшов на цей показ. Це доводить, що наше суспільство небайдуже і ми можемо щось робити для наших політв’язнів», – сказала голова «Громадського телебачення», співавторка стрічки Наталя Гуменюк.

Голова «Громадського телебачення» Наталя Гуменюк

Показ стрічки випав на 31-й день голодування українського режисера Олега Сенцова в російській колонії.

«Насправді саме цей інтерес і ця підтримка змушує сподіватися, що це пекло закінчиться, і закінчиться позитивно. Якби не було таких акцій, підтримки, фільмів, ніхто би не знав про Олега й не боровся за нього, – додала двоюрідна сестра Олега Сенцова, журналістка «Громадського телебачення» та співавторка фільму Наталя Каплан. – Я не знаю, як Олег витримує голодування, але сподіваюся, що він свого досягне і скоро ми зможемо нагодувати його борщем».

Двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталя Каплан

Режисерка стрічки Анна Цигима подякувала людям, які допомагали створити цей фільм, зокрема російським правозахисникам Тетяні Щур та Миколі Щуру.

Режисерка фільму Анна Цигима та шеф-редакторка «Громадського телебачення» Ангеліна Карякіна

Виконавча директорка ГО  «Громадське телебачення» Катерина Горчинська та міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Другий секретар Посольства Великої Британії в Україні Джон Левіт і Катерина Горчинська

Прес-секретар Посольства Великої Британії в Україні Олексій Курка

Олексій Курка та голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова

Виконавчий продюсер  «Громадського телебачення» Гайгизис Гелдієв

Заступник голови Меджлісу, уповноважений за взаємодію з родичами кримських політв'язнів Ахтем Чийгоз

Кординаторка правового напрямку ініціативи «Восток SOS» Олександра Дворецька і координаторка громадської ініціативи  «Крим SOS» Таміла Ташева

Правозахисник Максим Буткевич

Ангеліна Карякіна та режисер-документаліст Сергій Буковський

Режисер Валентин Васянович

Телеведучий каналу «1+1» Руслан Сенічкін

Актор Олег Москаленко

Нагадаємо, прем’єра документальної стрічки «Етапом через пів-Землі: історія ув'язнення Сенцова та Кольченка» відбулася 11 травня у Кримському домі та в ефірі «Громадського телебачення». 20 травня, в День пам'яті жертв політичних репресій, його транслював канал «UA: Перший».

Стрічку можна подивитися на YouTube-каналі «Громадського» українською, російською та англійською мовами.

Фото: Павло Шевчук, «Громадське телебачення»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2911
Читайте також
25.05.2018 17:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 562
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду