Українські виші зможуть безкоштовно перевіряти дисертації на плагіат

Українські виші зможуть безкоштовно перевіряти дисертації на плагіат

7 Квітня 2018
6498
7 Квітня 2018
16:00

Українські виші зможуть безкоштовно перевіряти дисертації на плагіат

6498
Перед захистом аспірант чи докторант має надати довідку від компаній, що займаються перевіркою робот на наявність плагіату. В Україні серед наукових робіт відсоток плагіату коливається в залежності від видів наук - від 10% до 80%.
Українські виші зможуть безкоштовно перевіряти дисертації на плагіат
Українські виші зможуть безкоштовно перевіряти дисертації на плагіат

Українські виші зможуть безкоштовно – протягом семи років – перевіряти дисертації на плагіат через сервіс Unicheck. Міністерство освіти та науки підписало меморандум з компанією «Антиплагіат», яка надаватиме доступ учбовим закладам до системи, повідомляє «Радіо НВ».

Вчені зможуть перевірити дисертацію через сервіс перед її поданням до спеціалізованих вчених рад і не витрачати на це кошти, розповів заступник міністра освіти та науки Юрій Рашкевич.

Перед захистом аспірант чи докторант має надати довідку від компаній, що займаються перевіркою робот на наявність плагіату. Це вже друга компанія, яка надасть свої бази для перевірки дисертацій безкоштовно на певний період.

Першою стала польська фірма Plagiat.pl. Однак в міністерстві очікують на затверджений регламент роботи Національного репозитарію наукових текстів. Саме він має стати найбільшою державною базою текстів, якою зможуть користуватися науковці та студенти. З 2019 року репозитарій почнуть наповнювати науковими роботами та дисертаціями.

«У нас є визначений виконавець, тобто Український центр науково-технічної інформації, який є нашим структурним підрозділом і якому ми вже даємо фінанси, поки що дуже невеличкі, для закладання основ цього репозитарію. Серйозне наповнення репозитарію буде йти з 2019-го року, воно буде завжди іти, бо весь час появляються нові роботи», - каже Рашкевич.

Зазначається, що в Україні серед наукових робіт відсоток плагіату коливається в залежності від видів наук - від 10% до 80%. В середньому кількість запозичень без коректних посилань сягає 25%, розповіла координатор ініціативної групи по боротьбі з академічною недоброчесністю «Дисергейт» Світлана Благодєтєлєва-Вовк.

Серед позитивних зрушень у боротьбі з плагіатом експерт назвала входження активістів до атестаційної колегії при Міносвіті та публічні оголошення про захист дисертацій, чого не робили з 2016-го до початку цього року.

Наприклад, на останньому засіданні атестаційної колегії не було затверджено рішення щодо присудження наукових ступенів чотирьом особам. Причина - активісти виявили в їхніх роботах елементи плагіату. Однак в країні так і не запустили роботу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, однією із функцій якого й був розгляд випадків академічної недоброчесності та покарання порушників.

Позбавити наукового ступеня в Україні зараз неможливо - така норма була вилучена 2 роки тому зі спеціального порядку присудження наукових ступенів. Зараз чи не єдина можливість карати за плагіат - зупинити затвердження вже захищеної дисертації під час її розгляду атестаційною колегією міністерства.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду