В ОБСЄ закликали владу Туреччини звільнити 25 засуджених журналістів

В ОБСЄ закликали владу Туреччини звільнити 25 засуджених журналістів

10 Березня 2018
1168
10 Березня 2018
11:00

В ОБСЄ закликали владу Туреччини звільнити 25 засуджених журналістів

1168
Майже всі журналісти працювали в засобах масової інформації, близьких до руху проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого влада Туреччини звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році.
В ОБСЄ закликали владу Туреччини звільнити 25 засуджених журналістів
В ОБСЄ закликали владу Туреччини звільнити 25 засуджених журналістів

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликає владу Туреччини звільнити засуджених 8 березня 25 представників ЗМІ і зняти з них усі обвинувачення. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Суд у Стамбулі 8 березня засудив журналістів за звинуваченням у причетності до руху релігійного діяча Фетхуллаха Ґюлена, який живе у США і якого Анкара звинувачує в організації невдалої спроби державного перевороту в 2016 році. Він такі звинувачення відкидає.

За словами Дезіра, вчорашній вирок суду демонструє величезний тиск, якого зазнають медіа в Туреччині.

Представник ОБСЄ відзначив важливість того, що суд виправдав всіх підсудних за звинуваченням у спробі здійснити державний переворот.

«Під час розслідування не було надано жодних доказів... Тому я закликаю Туреччину звільнити журналістів і зняти звинувачення», – сказав Дезір.

Як повідомлялося, 8 березня у Стамбулі 23 журналісти були засуджені за звинуваченнями у членстві в збройній терористичній групі, а ще двоє отримали менш суворі звинувачення. Усього суд розглядав справи 29 осіб.

Усі журналісти зробили заяви, що не винні й просто виконували свою роботу. Вони наголосили, що співпрацювали з авторитетними медіа, які діяли в межах закону, проте пізніше були визнані пов'язаними з терористичною організацією.

Нагадаємо, у вересні минулого року в Туреччині 30 журналістів та редакторів закритої минулого року газети Zaman постали перед судом. Їх звинувачували в причетності до спроби державного перевороту, у зв’язках з Фетхуллахом Ґюленом та в членстві в збройній терористичній організації. У листопаді колишню журналістку видання Айшенуру Парілдак засудили до 7,5 років ув'язнення.

У жовтні в Туреччині судили німецьку журналістку та перекладачку Мешале Толу (Mesale Tolu) за підозрою в пропаганді тероризму та членствізабороненій в Туреччині лівоекстремістській повстанській організації, проте в грудні її відпустили.

У лютому за ці ж злочини турецький суд засудив шість осіб до довічного ув’язнення, серед них – троє відомих журналістів.

У лютому 2017 року кореспондент німецького видання Die Welt Деніз Юджель  був затриманий в Стамбулі й досі перебуває за ґратами. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив в інтерв'ю, що у влади є докази, що німецький журналіст є «справжнім шпигуном» і «терористом», пов'язаним із забороненою в Туреччині «Робітничою партією Курдистану» (РПК). 

Днями в Туреччині також заочно засудили до двох років ув’язнення журналістку Wall Street Journal Айлу Альбайрак, яка перебуває в Нью-Йорку. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду