detector.media
10.03.2018 11:00
В ОБСЄ закликали владу Туреччини звільнити 25 засуджених журналістів
В ОБСЄ закликали владу Туреччини звільнити 25 засуджених журналістів
Майже всі журналісти працювали в засобах масової інформації, близьких до руху проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого влада Туреччини звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликає владу Туреччини звільнити засуджених 8 березня 25 представників ЗМІ і зняти з них усі обвинувачення. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Суд у Стамбулі 8 березня засудив журналістів за звинуваченням у причетності до руху релігійного діяча Фетхуллаха Ґюлена, який живе у США і якого Анкара звинувачує в організації невдалої спроби державного перевороту в 2016 році. Він такі звинувачення відкидає.

За словами Дезіра, вчорашній вирок суду демонструє величезний тиск, якого зазнають медіа в Туреччині.

Представник ОБСЄ відзначив важливість того, що суд виправдав всіх підсудних за звинуваченням у спробі здійснити державний переворот.

«Під час розслідування не було надано жодних доказів... Тому я закликаю Туреччину звільнити журналістів і зняти звинувачення», – сказав Дезір.

Як повідомлялося, 8 березня у Стамбулі 23 журналісти були засуджені за звинуваченнями у членстві в збройній терористичній групі, а ще двоє отримали менш суворі звинувачення. Усього суд розглядав справи 29 осіб.

Усі журналісти зробили заяви, що не винні й просто виконували свою роботу. Вони наголосили, що співпрацювали з авторитетними медіа, які діяли в межах закону, проте пізніше були визнані пов'язаними з терористичною організацією.

Нагадаємо, у вересні минулого року в Туреччині 30 журналістів та редакторів закритої минулого року газети Zaman постали перед судом. Їх звинувачували в причетності до спроби державного перевороту, у зв’язках з Фетхуллахом Ґюленом та в членстві в збройній терористичній організації. У листопаді колишню журналістку видання Айшенуру Парілдак засудили до 7,5 років ув'язнення.

У жовтні в Туреччині судили німецьку журналістку та перекладачку Мешале Толу (Mesale Tolu) за підозрою в пропаганді тероризму та членствізабороненій в Туреччині лівоекстремістській повстанській організації, проте в грудні її відпустили.

У лютому за ці ж злочини турецький суд засудив шість осіб до довічного ув’язнення, серед них – троє відомих журналістів.

У лютому 2017 року кореспондент німецького видання Die Welt Деніз Юджель  був затриманий в Стамбулі й досі перебуває за ґратами. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив в інтерв'ю, що у влади є докази, що німецький журналіст є «справжнім шпигуном» і «терористом», пов'язаним із забороненою в Туреччині «Робітничою партією Курдистану» (РПК). 

Днями в Туреччині також заочно засудили до двох років ув’язнення журналістку Wall Street Journal Айлу Альбайрак, яка перебуває в Нью-Йорку. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY