Депутати з УКРОПу вимагають від НАБУ дослідити матеріали сторінки «Артеменко.leaks»

Депутати з УКРОПу вимагають від НАБУ дослідити матеріали сторінки «Артеменко.leaks»

14 Лютого 2018
2221
14 Лютого 2018
14:15

Депутати з УКРОПу вимагають від НАБУ дослідити матеріали сторінки «Артеменко.leaks»

2221
Народні депутати, члени партії УКРОП вимагають від директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника дослідити матеріали Facebook-сторінки «Артёменко.leaks», які, на думку депутатів, свідчать про «зловживання владою, корупцію та перешкоджання журналістській діяльності» з боку голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка.
Депутати з УКРОПу вимагають від НАБУ дослідити матеріали сторінки «Артеменко.leaks»
Депутати з УКРОПу вимагають від НАБУ дослідити матеріали сторінки «Артеменко.leaks»

Про це повідомляє сайт партії УКРОП.

Копію депутатського звернення оприлюднив на своїй сторінці у Facebook позафракційний народний депутат, член партії УКРОП Тарас Батенко. Крім нього звернення підписали позафракційні народні депутати з УКРОПу Олександр Дубінін, Ірина Констанкевич, Віталій Купрій, Валентин Дідич, Віктор Шевченко та Олександр Шевченко.

«Як і обіцяв 8 лютого в ефірі програми “Право на владу” на “1+1”, депутати від УКРОПу звернулися з офіційним зверненням до директора НАБУ Артема Ситника з вимогою дослідити матеріали, які свідчать про корупцію та заангажованість з боку голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка та його зловживання службовим становищем», – написав Тарас Батенко.

«Правоохоронці, зокрема, мають розслідувати його причетність до незаконних обшуків загальнонаціонального провайдера “Тріолан” за попереднім погодженням з заступником голови ДФС Сергієм Біланом. Водночас детективи повинні дати правову оцінку погрозам з боку чиновника на адресу телеканалу ZIK, накладенню штрафів на незалежних мовників та організовану кампанію з дискредитації українського телесеріалу “Свати”. Також чекаємо пояснень від голови Нацради, як державний службовець із заробітною платнею близько 250 тисяч гривень на рік цікавиться елітною нерухомістю у Майямі вартість від 300 до 600 тисяч доларів», – додав депутат.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася на Facebook 30 січня, а перший пост було оприлюднено 31 січня. На сторінці викладають зображення, що схожі на скріншоти листування в Gmail і Viber голови Нацради Юрія Артеменка із членами Нацради, іншими високопосадовцями та медіаменеджерами. З 8 лютого на цій сторінці також почали викладати нібито скріншоти листів народного депутата з «Блоку Петра Порошенка», колишнього заступника голови Нацради Григорія Шверка. Пости сторінки просуваються з допомогою рекламних інструментів Facebook. Також використовуються технології розкрутки з допомогою акантів, схожих на ботів, які активно репостять дописи сторінки.

5 лютого на телеканалі «1+1» у програмі «Гроші» вийшов сюжет, у якому журналісти посилалися на «зламане хакерами листування голови Нацради» – у кадрі демонстрували скріншоти, оприлюднені на сторінці «Артёменко.leaks». Також журналісти «Грошей» майже дослівно цитували деякі дописи «Артёменко.leaks», які супроводжували ці скріншоти. «Листування настільки детальні, що сумнівів у їх справжності майже немає», – сказав ведучий «Грошей» Олександр Дубинський. Він додав, що такий скандал має призвести до відставки чиновника.

Сторінка «Артёменко.leaks» з’явилася в мережі якраз тоді, коли майже всі члени Нацради пішли у відпустку, а сам Юрій Артеменко поїхав закордон. 3 лютого в смс-коментарі «Громадському радіо» Юрій Артеменко відмовився коментувати негативну інформацію про нього з Facebook, назвавши її фейком. Після виходу сюжету «Грошей» «Детектор медіа» звернувся до пана Артеменка по коментар електронною поштою та через Facebook, але відповіді не отримав. Редакція намагатиметься все ж отримати коментар голови Нацради.

Зазначимо, що одним з лідерів партії УКРОП є колишній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації, один з найбагатших українських бізнесменів Ігор Коломойський. Він же є кінцевим бенефіціарним власником телеканалу «1+1».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду