Закон про заборону телепропаганди Росії запрацював у Молдові

Закон про заборону телепропаганди Росії запрацював у Молдові

11 Лютого 2018
1733
11 Лютого 2018
11:13

Закон про заборону телепропаганди Росії запрацював у Молдові

1733
Набув чинності закон про заборону російської телевізійної пропаганди на території Республіки Молдова, прийнятий парламентом на початку грудня минулого року.
Закон про заборону телепропаганди Росії запрацював у Молдові
Закон про заборону телепропаганди Росії запрацював у Молдові

Про це повідомляє «Укрінформ».

Згідно з документом, який був опублікований в Офіційному моніторі 12 січня 2018 року, відтепер на території Молдови заборонена ретрансляція інформаційних, аналітичних і військових програм російського телебачення, включаючи політичні ток-шоу.

Національні телеоператори, які займаються ретрансляцію російських телеканалів, зобов'язані протягом наступних 30 днів повністю привести сітку мовлення у відповідність із чинним законодавством, внесеними поправками до Кодексу про телебачення і радіо.

За порушення закону про заборону російської пропаганди передбачені великі грошові штрафи і покарання аж до позбавлення ліцензії на мовлення. При цьому закон не передбачає заборону або закриття самих телеканалів.

Нагадаємо, у травні 2016 року правляча Демократична партія Молдови запропонувала на законодавчому рівні заборонити на території країни російську телевізійну пропаганду. На що Президент Молдови Ігор Додон повідомив, що не підпише його через те, що закон погіршить партнерські стосунки країни з РФ.

7 грудня 2017 року парламент Республіки Молдова більшістю голосів ухвалив законопроект про зміну Кодексу про телебачення і радіо. Проте пізніше президент країни Ігор Додон відмовився його затверджувати й повернув у парламент. Однак молдовські депутати повторно затвердили проект правок, а Ігор Додон 4 січня 2018 року знову не підписав документ.

Згідно із законодавством Молдови, президент може повернути закон до парламенту лише один раз. Якщо ж парламент проголосує повторно, то глава держави зобов'язаний промульгувати документ.

Згідно з рішенням Конституційного суду, якщо президент і після повторного голосування не промульгує закон, то, після спеціального звернення до Конституційного суду, відповідні повноваження президента переходять до голови парламенту, який може підписати указ замість президента. 

Після прийняття рішення Конституційним судом глава парламенту Молдови Андріан Канду став в.о.президента Молдови, а Ігор Додон пішов у відпустку.

У січні 2018 року Андріан Канду, який за рішенням Конституційного суду виконує обов'язки президента країни, підписав закон «про боротьбу з російською пропагандою».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1733
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду