Найєм заявляє про зв’язки Крисіна із екс-генпрокурором Яремою і головою Миколаївської ОДА Савченком

Найєм заявляє про зв’язки Крисіна із екс-генпрокурором Яремою і головою Миколаївської ОДА Савченком

10 Лютого 2018
1762
10 Лютого 2018
13:31

Найєм заявляє про зв’язки Крисіна із екс-генпрокурором Яремою і головою Миколаївської ОДА Савченком

1762
Народний депутат Мустафа Найєм заявляє, що Юрій Крисін, який причетний до вбивства в лютому 2014 року журналіста В'ячеслава Веремія, пов’язаний із колишнім генеральним прокурором України Віталієм Яремою і головою Миколаївської облдержадміністрації (ОДА) Олексієм Савченком. Нардеп стверджує, що через кілька днів після призначення Яреми генпрокурором Крисіну замінили підозру - з вбивства на хуліганство.
Найєм заявляє про зв’язки Крисіна із екс-генпрокурором Яремою і головою Миколаївської ОДА Савченком
Найєм заявляє про зв’язки Крисіна із екс-генпрокурором Яремою і головою Миколаївської ОДА Савченком

Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді».

Мустафа Найєм стверджує, що йому стали відомі шокуючі факти – зокрема, що безпосередній організатор одного з вбивств на Майдані «був партнером колишнього Генпрокурора і другом чинного губернатора».

«Йдеться про Юрія Крисіна - безпосереднього організатора групи осіб, яка вбила журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія. У березні 2014 року Крисіну пред'явили підозру в умисному вбивстві. 19 червня 2014 року Генеральним прокурором України призначено Віталія Ярему, і вже через п'ять днів 24 червня 2014 року виробництво за статтею про умисне вбивство у відношенні Крисіна було... закрито. Ще через два дні - 26 червня 2014 року - дії Крисіна перекваліфікували в хуліганство», -  пише нардеп.

Він стверджує, що до Майдану Юрій Крисін працював директором фірми «П'ятий регіон», співробітники якого залучалися до охорони «Авант-Банку» - банку, який начебто афілійований з колишнім Генеральним прокурором України Віталієм Яремою.

«За часів роботи Яреми генпрокурором відомство активно переводило свої зарплатні проекти саме в "Авант-Банк" і навіть розглядалося питання розміщення в цьому банку рахунків Генпрокуратури. До 2012 року син Віталія Яреми працював помічником голови правління банку. Але і це не все. Головою правління "Авант-Банку" на той момент працював нинішній губернатор Миколаївської області і колишній народний депутат фракції БПП Олексій Савченко. Крім цього в свій час віце-президентом "Авант-Банку" працював нинішній глава УДО і колишній-міністр оборони України Валерій Гелетей», - повідомляє Найєм.

Нардеп нагадує, що Крисін наразі на волі на волі за рішенням суду: «Для розуміння, треба відзначити, що раніше Крисін вже звинувачувався у вбивстві свого охоронця, розбійному грабежі заправки і спробах впливати на показання слідчих».

Журналістка видання «Новое время» Христина Бердинських повідомила у своєму Facebook, що намагалася отримати у голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка коментар щодо його можливих зв’язків із Юрієм Крисіним й повідомлень про те, що Крисін знав про підготовку розстрілів на Майдані.

«Нагадаю, що у грудні суд відпустив Крисіна на волю, незважаючи на те, що він сам розповідав, як організовував титушок на Майдан і не заперечував, що бив битою журналіста Веремія. Народний депутат Mustafa Nayyem каже, що Крисін і Савченко добре знайомі. За його словами, Крисін і його товарищі з компанії "П'ятий регіон" залучались до охорони "Авант-банку", коли там працював Савченко.

Посилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, Мустафа каже, що Крисін, зізнався у тому, що знав про те, що 20-го лютого 2014-го року буде кривава розправа на Майдані і попередив про це... свого знайомого Савченко. Кому передав Савченко цю інформацію, Мустафа не знає.  Про усе це я запитала Олексія Савченко в розмові. Публікую те, що стосується Крисіна. Сподіваюсь, як і сказав губернатор, ми ще повернемось до цієї теми. Бо цього разу, мені не вдалось отримати відповіді», - написала журналістка.

Христина Бердинських запитала голову Миколаївської ОДА: «У мене питання, яке стосується Юрія Крисіна. Він у свій час, наскільки я розумію, відповідав за охорону банку Авант, яким ви керували. Досі кажуть, що ви підтримуєте з ним дружні стосунки. Це так чи ні?». 

Вона наводить таку відповідь Олексія Савченка:  «Ви навіть у запитанні помиляєтесь. Я поверну вас у площину того, що це питання, після усього того, що я зробив для нашої країни, зробив для нашої держави, воно образливе. І я це питання сприймаю, як особисту образу від вас, на жаль… Я вам пояснюю. Будь-який злочин, який стосується за часів революції, або чогось іншого, я сприймаю, як особисту образу. Я за це піднявся, я за це воював, я за це пішов до парламенту, я за це сьогодні працюю головою ОДА. Вибачте мені будь-ласка, я віддаю усе, що у мене є. Я віддаю останнє. Я віддаю своє серце, душу і ви мені ставите це питання. Ну воно просто образливе для мене. Мені нема чого тут коментувати. Я не можу нічого вам навіть сказати».

Він також зазначив, що «усі слідчі дії повинні коментувати слідчі і повинна коментувати саме ГПУ, або орган, у якому відбувалися першочергові, або інші слідчі дії».

Водночас голова Миколаївської ОДА, що обов’язково дасть відповідь на запитання журналістки.

«Детектор медіа» надасть можливість прокоментувати інформацію, яку навів Мустафа Найєм, Віталю Яремі, Олексію Савченку і Юрію Крисіну.

Раніше Вікторія Дейнека, адвокатка матері вбитого під час Євромайдану журналіста В’ячеслава Веремія, заявила, що ще на стадії слідства було здійснені дії, аби «вивести підозрюваного Юрія Крисіна із справи, з особливо тяжкого злочину у менш тяжкий із перекваліфікацією».

Нагадаємо, журналіста В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. 

Шевченківський районний суд Києва 22 грудня визнав винним фігуранта справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія Юрія Крисіна – йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки.

Генеральна прокуратура наполягала на шести роках позбавлення волі для Юрія Крисіна, який бив журналіста. Крисін визнав себе винним у хуліганстві.

Прокуратура оскаржуватиме рішення Шевченківського суду Києва, який визнав Юрія Крисіна, обвинувачуваного у справі про напад на журналіста В’ячеслава Веремія, винним і призначив йому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вимагає Президента України Петра Порошенка, генерального прокурора, міністра внутрішніх справа відреагувати на рішення суду про умовний термін ув’язнення для Юрія Крисіна, який засуджений у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія у під час Євромайдану 2014 році.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив серйозну стурбованість умовним вироком у справі одному з обвинувачених Юрію Крисіну.

Медійники та правозахисники наполягають на повному та об’єктивному дослідженні справи Крисіна.

З 17 по 29 січня до Апеляційного суду міста Києва надійшло чотири апеляційних скарги щодо вироку засудженого.

На фото - Мустафа Найєм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1762
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду