СБУ санкціонувала відкриття кримінального провадження щодо журналіста «1+1» Олександра Дубинського

СБУ санкціонувала відкриття кримінального провадження щодо журналіста «1+1» Олександра Дубинського

31 Січня 2018
2845
31 Січня 2018
18:41

СБУ санкціонувала відкриття кримінального провадження щодо журналіста «1+1» Олександра Дубинського

2845
Проти журналіста-розслідувача програми «Гроші» каналу «1+1» Олександра Дубинського відкрито кримінальне провадження за заявою першого заступника секретаря РНБОУ Олега Гладковського, який звинуватив журналіста у державній зраді й звернувся до СБУ з вимогою розпочати розслідування.
СБУ санкціонувала відкриття кримінального провадження щодо журналіста «1+1» Олександра Дубинського
СБУ санкціонувала відкриття кримінального провадження щодо журналіста «1+1» Олександра Дубинського

Про це йдеться у відповіді керівниці Управління взаємодії із ЗМІ та громадськістю СБУ Олени Гітлянської на запит каналу «1+1».

Служба безпеки підтверджує, що отримала заяву про кримінальне порушення від першого заступника секретаря РНБОУ Олега Гладковського щодо Олександра Дубинського.

«Приймаючи до уваги те, що зі змісту заяви вбачаються окремі ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення або пошкодження об’єктів власності) КК України, орган досудового слідства СБУ, діючи в межах КПК, зареєстрував відповідне провадження», - повідомляє СБУ.

Печерське управління поліції ГУ НП за поданням Прокуратури міста Києва вестиме розслідування за кримінальним провадженням проти Олександра Дубинського.

Група «1+1 медіа» заявляє, що обурена діями слідчих органів, які, на погляд медійників, «стають інструментом зведення рахунків людей, що знаходяться при владі».

«СБУ зареєструвала кримінальне провадження не за статтею «Державна зрада», як зазначалося у листі заступника РНБО, а за статтею 259 КПК, побачивши в результатах журналістського розслідування ведучого «1+1» завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, що, на наш погляд, фактично є звинуваченням журналіста у тероризмі. Зі свого боку, ми не розуміємо, які саме дії Олександра Дубинського та на яких підставах можуть бути кваліфіковані як «завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками», - йдеться у заяві «1+1 медіа».

Водночас журналіст Олександр Дубинський продовжує стверджувати, що перший заступник секретаря РНБО України Олег Гладковський займається бізнесом в Росії і проводить офшорні операції.

«Ми опублікували документи, які підтверджують, що пан Гладковський веде бізнес в Росії, не зважаючи на те, що він є державним чиновником відповідальним за оборону, закупівлю та продаж зброї і має доступ до державної таємниці. У нормальній ситуації всі ці документи, які ми опублікували про його діяльність – про офшорні схеми, незаконне збагачення, закупівлю автомобілів в Росії, які у нас продаються під виглядом чеських машин, - мають стати підставою для розслідування правоохоронними органами», - заявляє Олександр Дубинський.

Нагадаємо, у понеділок, 29 січня, телеканал «1+1» заявив, що перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, який відповідає за експорт озброєнь, має намір притягнути до відповідальності ведучого програми «Гроші» Олександра Дубинського, чиє журналістське розслідування прирівняв до державної зради.

Про це йшлося в програмі «ТСН. Тиждень». 

У розпорядженні телеканалу опинився нібито лист пана Гладковського до голови СБУ, в якому він просить притягнути Олександра Дубинського до кримінальної відповідальності. Приводом для звернення до СБУ стала серія публікацій «І рибку з'їсти і в РНБО сісти», оприлюднених на сайті пана Дубинського dubinsky.pro, де висловлюються підозри щодо співпраці пана Гладковського з російськими спецслужбами.

Згодом у Службі безпеки України «Детектору медіа» повідомили, що звернення першого заступника секретаря РНБОУ Олега Гладковського щодо нібито вчинення журналістом-розслідувачем Олександром Дубинським дій із ознаками державної зради розглянуть в установленому порядку.

На фото - Олександр Дубинський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду