За тиждень Нацрада визначиться, чи перевіряти канал «1+1» через жарти «Кварталу 95»

За тиждень Нацрада визначиться, чи перевіряти канал «1+1» через жарти «Кварталу 95»

5 Січня 2018
2120

За тиждень Нацрада визначиться, чи перевіряти канал «1+1» через жарти «Кварталу 95»

2120
Член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський ініціював моніторинг телеканалу «1+1» в зв’язку зі скандалом навколо сценки про Буратіно, показаної в новорічному «Вечірньому кварталі»
За тиждень Нацрада визначиться, чи перевіряти канал «1+1» через жарти «Кварталу 95»
За тиждень Нацрада визначиться, чи перевіряти канал «1+1» через жарти «Кварталу 95»

Про це сам Сергій Костинський повідомив у коментарі «Радіо Свобода».

Пан Костинський сказав, що моніторинг через сценку про «Буратіно», який він ініціював після перегляду шоу, вже проводять, хоча жоден із активістів з цього приводу до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення наразі не звертався.

За його словами, чи проводитиме Нацрада перевірку каналу, стане відомо за тиждень.

«Що стосується розпалювання ворожнечі – це є ключова історія. Якщо з’являться скарги, то (йтиметься – ред.) про порушення честі та гідності конкретних осіб, можливо… – повідомив Костинський. – Ми знаємо, що факти дискримінації представників меншин у телерадіоефірі траплялися. Але якщо підтвердяться ознаки порушення, це може стати першим кейсом і створити прецедент».

Як повідомляв «Детектор медіа», учора, 4 січня, телеканал вибачився за жарти «Вечірнього кварталу» про ЛГБТ-спільноту. «Дійсно, мали місце, на наш погляд, епізоди, які могли викликати звинувачення у неповазі до сексуальних меншин. Приносимо вибачення за цей епізод та запевняємо, що у нас не було жодного наміру образити будь-кого. Телеканал «1+1» вилучив цей епізод зі своєї бібліотеки», – повідомила прес-служба каналу.

Позиція студії «Квартал 95» була оприлюднена в коментарях на сторіці Софії Лапіної у Facebook: «Друзі, номер новорічного «Вечірньому кварталі» про Буратіно, безсумнівно, не мав на меті образити когось, але ми визнаємо, що він міг здатися таким. Приносимо свої щирі вибачення тим, кого він скривдив. Номер буде видалений з усіх офіційних каналів Студії "Квартал 95" і вилучено з загального доступу».

У прес-службі студії «Детектору медіа» повідомили, що це офіційна позиція «Кварталу 95».

Того ж дня біля будівлі телеканалу «1+1» активісти провели мітинг проти ксенофобії на телебаченні. В акції взяли участь приблизно 15 осіб. Організаторка акції Софія Лапіна повідомила «Детектору медіа», що активісти вимагають від акторського складу студії «Квартал 95» на чолі з Володимиром Зеленським публічного вибачення, а від керівництва  каналу – публічних пояснень. 
Нагадаємо, поштовхом до акції став новорічний виступ «Вечірнього кварталу» від студії «Квартал 95», який викликав обурення в мережі – через номер про «камінг-аут актора ніжинського ТЮГу». Зокрема в номері новорічної програми розігрувалася ситуація, в якій один з акторів ТЮГУ Ніжина під час репетиції вистави «Буратіно» зізнається в тому, що він змінив стать, після чого його колеги усілякими способами його принижують, називають «позором тата Карла» й відпускають чимало каламбурних жартів на тему сексуальної орієнтації. Тоді користувачі Facebook звинуватили команду в гомофобстві та розпалюванні ненависті.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2120
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду