Представники ЛГБТ-спільноти вимагають від «Кварталу 95» та «1+1» публічних вибачень та пояснень

Представники ЛГБТ-спільноти вимагають від «Кварталу 95» та «1+1» публічних вибачень та пояснень

4 Січня 2018
7594

Представники ЛГБТ-спільноти вимагають від «Кварталу 95» та «1+1» публічних вибачень та пояснень

7594
Сьогодні, 4 січня, біля будівлі телеканалу «1+1» (вул.Кирилівська, 23) активісти провели мітинг проти ксенофобії на телебаченні та виступали за введення політики недискримінації та заборони мови ворожнечі у медійному просторі на законодавчому рівні через номер про «камінг-аут актора ніжинського ТЮГу» у новорічному виступі «Вечірнього кварталу» від студії «Квартал 95».
Представники ЛГБТ-спільноти вимагають від «Кварталу 95» та «1+1» публічних вибачень та пояснень
Представники ЛГБТ-спільноти вимагають від «Кварталу 95» та «1+1» публічних вибачень та пояснень

В акції взяли участь приблизно 15 осіб, четверо з них тримали плакати.

Організаторка акції Софія Лапіна повідомила «Детектору медіа», що активісти вимагають від акторського складу студії «Квартал 95» на чолі з Володимиром Зеленським публічного вибачення, а від керівництва  каналу – публічних пояснень. Організаторка зазначила, що вибачення мають пролунати в ефірі телеканалу.

«Також ми хочемо публічного зобов’язання телеканалу "1+1" не допустити гомофобного, трансфобного, мізогінного, расистського, сексистського та будь-якого ксенофобного контенту, який знецінює гідність та честь громадян України і розпалює ворожнечу», – сказала вона.

Учасники акції

Аарон Джонс, один із організаторів акції


Вікторія Іваненко, учасниця акції

Одна з учасниць акції Вікторія Іваненко вважає, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення має контролювати контент телеканалів на предмет мови ворожнечі.

«Мої вимоги дуже прості – припинити мізогінію, антисемітизм, гомофобію, ісламофобію і взагалі приниження будь-якої гідності в публічному просторі. Я вважаю, що Нацрада має контролювати ці речі, і через законодавчі акти регулювати та не пропускати мову ворожнечі в публічний простір. Я вважаю, що принаймні такі норми закону мають існувати», – сказала учасниця акції Вікторія Іваненко.

Представники телеканалу «1+1» до учасників акції не вийшли. Як повідомили «Детектору медіа» в прес-службі каналу, наразі керівницвто «1+1» знаходиться на канікулах. Крім того, про особисту зустріч з мітингуючими представники «1+1 медіа» не домовлялися і нікому не обіцяли, що хтось обов’язково вийде. Cвою офіційну позицію з цього приводу та вибачення канал оприлюднив вранці.

Зазначимо, сьогодні зранку телеканал вибачився за жарти «Вечірнього кварталу» про ЛГБТ-спільноту. «Дійсно, мали місце, на наш погляд, епізоди, які могли викликати звинувачення у неповазі до сексуальних меншин. Приносимо вибачення за цей епізод та запевняємо, що у нас не було жодного наміру образити будь-кого. Телеканал "1+1" вилучив цей епізод зі своєї бібліотеки», – повідомила прес-служба каналу.

Позиція студії «Квартал 95» була оприлюднена в коментарях на сторіці Софії Лапіної у Facebook: «Друзі, номер новорічного "Вечірнього кварталу" про Буратіно, безсумнівно, не мав на меті образити когось, але ми визнаємо, що він міг здатися таким. Приносимо свої щирі вибачення тим, кого він скривдив. Номер буде видалений з усіх офіційних каналів Студії "Квартал 95" і вилучено з загального доступу».

У прес-службі студії «Детектору медіа» повідомили, що це офіційна позиція «Кварталу 95».

Нагадаємо, поштовхом до акції став новорічний виступ «Вечірнього кварталу» від студії «Квартал 95», який викликав обурення в мережі – через номер про «камінг-аут актора ніжинського ТЮГу». Зокрема в номері новорічної програми розігрувалася ситуація, в якій один з акторів ТЮГУ Ніжина під час репетиції вистави «Буратіно» зізнається в тому, що він змінив стать, після чого його колеги усілякими способами його принижують, називають «позором тата Карла» й відпускають чимало каламбурних жартів на тему сексуальної орієнтації. Тоді користувачі Facebook звинуватили команду в гомофобстві та розпалюванні ненависті.

Фото: Юлія Шестакова

Відео: Марина Баранівська, Світлана Григоренко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7594
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Павло
2275 дн. тому
"...припинити мізогінію, антисемітизм, гомофобію, ісламофобію..." АГА. І "ІСЛАМОФОБІЮ". КУРКА ТУПОРИЛА! ВИЙДИ НА ТАКИЙ МІТИНГ ДЕСЬ В ПАКИСТАНІ.
Юрий
2275 дн. тому
Смотрите все! Петушня выступает не против "интера" на котором в новый год крутили коцапщину! Нет! Они выступают против того, что народ в Украине не любит " петушков". Хотя это реальная правда. Но эти лицемеры не хотят понимать того, что Европа нам интересна только в одном плане - "закон для всех" , а не только для петухов!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду