Фестиваль «Артдокфест» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі відкриється фільмом про Олега Сенцова

Фестиваль «Артдокфест» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі відкриється фільмом про Олега Сенцова

23 Листопада 2017
1202
23 Листопада 2017
18:41

Фестиваль «Артдокфест» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі відкриється фільмом про Олега Сенцова

1202
Фестиваль документального кіно «Артдокфест», який розпочнеться одночасно в Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі 6 грудня, відкриється фільмом Аскольда Курова «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова».
Фестиваль «Артдокфест» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі відкриється фільмом про Олега Сенцова
Фестиваль «Артдокфест» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі відкриється фільмом про Олега Сенцова

Про це повідомляє Meduza з посиланням на президента фестивалю Віталія Манського.

«Цей фільм, показаний по всьому світу, жодного разу не був показаний в країні, до якої він має пряме відношення. У країні, де Сенцова оголосили злочинцем, засудили на 20 років і відправили до в'язниці в Якутії», – сказав, представляючи стрічку, пан Манський.

«Я прекрасно пам'ятаю, коли був процес над Сенцовим у Ростові-на-Дону, саме в цей момент в місті відкривався якийсь невідомий мені кінофестиваль. Я бачив репортаж з червоної килимової доріжки, яка була заповнена російськими зірками і напівзірками, - і ніхто з них не рефлексував на тему того, що поруч йде суд. Жоден фестиваль за 10 місяців навіть не запитав картину на предмет попереднього ознайомлення. І проти цього знака часу виступає «Артдокфест». Саме тому для нас принципово важливо, що ми відкриваємося картиною «Процес», - наголосив Віталій Манський.

Він також нагадав, що «Процес» зроблений випускником Школи документального кіно Марини Разбежкіной Аскольдом Куровим, роботи якого вже неодноразово були на «Артдокфесті» - і «Ленінленд», і «Діти 404», і «25 вересня». Картина продюсувалася Німеччиною, Естонією і Україною.

«Якоюсь мірою я б її охарактеризував як маніфест. Тобто вона не цілком відноситься до розряду креативної документалістики, це швидше картина-подія, картина-жест», - резюмував президент «Артдокфесту».

«Артдокфест» проводиться з 2007 року і вважається найбільшим за кількістю фільмів, сеансів і обсягом програми фестивалем документального кіно в Росії.

Як повідомляв «Детектор медіа», Аскольд Куров за стрічку «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі документального кіно про права людини Verzio International в Будапешті.

Міжнародна прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. З того часу фільм брав участь у кількох престижних міжнародних кінофорумах. В український прокат стрічка вийшла 6 квітня 2017 року. 

Нагадаємо, Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

За останніми повідомленнями, стан здоров’я Олега Сенцова в колонії на Ямалі різко погіршився: перебуваючи у російських колоніях, він сильно схуд, погано харчувався, у нього почалися проблеми із серцем.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1202
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду