В Києві фільмом «Мистецтво кохання» відкрилися Дні польського кіно в Україні

В Києві фільмом «Мистецтво кохання» відкрилися Дні польського кіно в Україні

6 Жовтня 2017
2538
6 Жовтня 2017
00:29

В Києві фільмом «Мистецтво кохання» відкрилися Дні польського кіно в Україні

2538
5 жовтня у столичному кінотеатрі «Київ» стартував фестиваль ХІІ Дні польського кіно в Україні, який є проектом Польського інституту у Києві і проходить за підтримки Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість». Фільмом-відкриттям фестивалю стала стрічка-байопік «Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької».
В Києві фільмом «Мистецтво кохання» відкрилися Дні польського кіно в Україні
В Києві фільмом «Мистецтво кохання» відкрилися Дні польського кіно в Україні

У прес-конференції, присвяченій відкриттю Днів польського кіно в Україні, взяли участь Катажина Вензовська – директорка Польського інституту у Києві​;​ Андрій Халпахчі – директор Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість»; Кристина Бєлєвіч – донька прототипу головної героїні фільму-відкриття «Мистецтво кохання»​ Міхаліни Віслоцької; Георгій Лещенко – виконавець однієї з головних ролей у фільмі «Новий світ».

У програмі показів фестивалю: байопік «Мистецтво кохання» (режисерка Марія Садовська), дитячий фільм «За блакитними дверима» (режисер Маріуш Палей), драма «Новий світ», однією з ліній в якій є історія української емігрантки Віри, байопік «Марія Склодовська-Кюрі»,  романтична комедія Міті Окорна «Планета самотніх», трилер Марціна Кошалки «Червоний павук», а також біографічний фільм Яна П. Матушинського «Остання сім’я», який минулого року здобув гран-прі кінофестивалю «Молодість».

«Програма демонструє обличчя сучасного польського кіно. Це фільми останніх двох років. Це фільми різних жанрів, що є дуже суттєвим для кінематографа Польщі сьогодні», - сказав Андрій Халпахчі.

Він також розповів, що фільм-відкриття «Мистецтво кохання» став у Польщі рекордсменом прокату. «Ми щасливі, що нарешті українська картина підходить десь до мільйона доларів у прокаті – це «DZIDZIO Контрабас». А фільм «Мистецтво кохання», ще принаймні на минулий місяць, зібрав вже 7 мільойнів євро у польському прокаті», - підкреслив директор Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Почесна гостя показу Кристина Бєлєвіч розповіла про те, що книжка-біографія її матері Міхаліни Віслоцької, яка за часів соціалістичної Польщі вела боротьбу за право жінок бути щасливими у сексі й коханні, ламала консервативні погляди на стан жінок у сімейних стосунках, стала дуже популярною у Польщі. Фільм, за її словами, правдиво відображає багаторічну боротьбу за видання в Польщі просвітницької книжки «Мистецтво кохання», яка згодом вийшла мільйонними накладами у різних країнах, у тому числі – в СРСР. Стрічка має особливу актуальність у Польщі, де другий рік поспіль відбуваються масові марші протесту за права жінок.

Показ фільму «Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької»​ завершився в кінотеатрі «Київ» оплесками.

Читайте згодом на «Детекторі медіа» матеріал про фестиваль польського кіно в Україні.

Нагадаємо, 5-18 жовтня в Україні проходять Дні польського кіно – проект Польського Інституту у Києві. Цього року у шести містах України – Києві, Одесі, Вінниці, Харкові, Маріуполі та Луцьку – буде представлено сім повнометражних польських фільмів, що вже здобули нагороди на престижних міжнародних фестивалях, визнання глядачів та світової кінокритики.

У Києві Польський кінотиждень урочисто завершиться документальним фільмом «Піаніно» (2015) про інструмент, який став одним із символів Євромайдану. Стрічку презентує режисерка Віта Марія Дриґас.

На фото – уривок з фільму «Мистецтво кохання»​

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2538
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду