detector.media
06.10.2017 00:29
В Києві фільмом «Мистецтво кохання» відкрилися Дні польського кіно в Україні
В Києві фільмом «Мистецтво кохання» відкрилися Дні польського кіно в Україні
5 жовтня у столичному кінотеатрі «Київ» стартував фестиваль ХІІ Дні польського кіно в Україні, який є проектом Польського інституту у Києві і проходить за підтримки Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість». Фільмом-відкриттям фестивалю стала стрічка-байопік «Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької».

У прес-конференції, присвяченій відкриттю Днів польського кіно в Україні, взяли участь Катажина Вензовська – директорка Польського інституту у Києві​;​ Андрій Халпахчі – директор Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість»; Кристина Бєлєвіч – донька прототипу головної героїні фільму-відкриття «Мистецтво кохання»​ Міхаліни Віслоцької; Георгій Лещенко – виконавець однієї з головних ролей у фільмі «Новий світ».

У програмі показів фестивалю: байопік «Мистецтво кохання» (режисерка Марія Садовська), дитячий фільм «За блакитними дверима» (режисер Маріуш Палей), драма «Новий світ», однією з ліній в якій є історія української емігрантки Віри, байопік «Марія Склодовська-Кюрі»,  романтична комедія Міті Окорна «Планета самотніх», трилер Марціна Кошалки «Червоний павук», а також біографічний фільм Яна П. Матушинського «Остання сім’я», який минулого року здобув гран-прі кінофестивалю «Молодість».

«Програма демонструє обличчя сучасного польського кіно. Це фільми останніх двох років. Це фільми різних жанрів, що є дуже суттєвим для кінематографа Польщі сьогодні», - сказав Андрій Халпахчі.

Він також розповів, що фільм-відкриття «Мистецтво кохання» став у Польщі рекордсменом прокату. «Ми щасливі, що нарешті українська картина підходить десь до мільйона доларів у прокаті – це «DZIDZIO Контрабас». А фільм «Мистецтво кохання», ще принаймні на минулий місяць, зібрав вже 7 мільойнів євро у польському прокаті», - підкреслив директор Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Почесна гостя показу Кристина Бєлєвіч розповіла про те, що книжка-біографія її матері Міхаліни Віслоцької, яка за часів соціалістичної Польщі вела боротьбу за право жінок бути щасливими у сексі й коханні, ламала консервативні погляди на стан жінок у сімейних стосунках, стала дуже популярною у Польщі. Фільм, за її словами, правдиво відображає багаторічну боротьбу за видання в Польщі просвітницької книжки «Мистецтво кохання», яка згодом вийшла мільйонними накладами у різних країнах, у тому числі – в СРСР. Стрічка має особливу актуальність у Польщі, де другий рік поспіль відбуваються масові марші протесту за права жінок.

Показ фільму «Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької»​ завершився в кінотеатрі «Київ» оплесками.

Читайте згодом на «Детекторі медіа» матеріал про фестиваль польського кіно в Україні.

Нагадаємо, 5-18 жовтня в Україні проходять Дні польського кіно – проект Польського Інституту у Києві. Цього року у шести містах України – Києві, Одесі, Вінниці, Харкові, Маріуполі та Луцьку – буде представлено сім повнометражних польських фільмів, що вже здобули нагороди на престижних міжнародних фестивалях, визнання глядачів та світової кінокритики.

У Києві Польський кінотиждень урочисто завершиться документальним фільмом «Піаніно» (2015) про інструмент, який став одним із символів Євромайдану. Стрічку презентує режисерка Віта Марія Дриґас.

На фото – уривок з фільму «Мистецтво кохання»​

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY