Іллєнко не підтримує ідею приватизації державних кіностудій

Іллєнко не підтримує ідею приватизації державних кіностудій

28 Серпня 2017
1266
28 Серпня 2017
17:16

Іллєнко не підтримує ідею приватизації державних кіностудій

1266
Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко не підтримує плану Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо приватизації державних кіностудій. На його думку, спершу потрібно проаналізувати причини неефективної роботи цих підприємств, реформувати їх і за потребу залучити інвесторів, але не приватизовувати.
Іллєнко не підтримує ідею приватизації державних кіностудій
Іллєнко не підтримує ідею приватизації державних кіностудій

Свою думку Пилип Іллєнко висловив в інтерв’ю Світлані Орловській на Прямому каналі:

«Я проти такого підходу (плану Мінекономіки в довгостроковій перспективі приватизувати державні кіностудії. – ДМ). Я вважаю, що перед тим, як говорити, приватизувати щось чи не приватизувати, треба провести аналіз, які є проблеми, чому це підприємство недостатньо ефективно працює, усунути ці проблеми.

Часто ці проблеми не мають жодного стосунку до приватизації, а стосуються архаїчних організаційно-правових форм (такого рудименту радянської системи держави і права, як державне підприємство). Стосуються абсолютно нереалістичних правил про порядок здачі в оренду майна цих підприємство, яке робиться за погодженням з Фондом держмайна за абсурдними тарифними ставками. Чи, наприклад, стосуються необхідності перераховувати майже весь прибуток цих підприємств (75%) до державного бюджету, незалежно від того, як працює це підприємство. Ми розуміємо, що якщо йдуть вкладення в капітальні речі (будівництво чи купівлю обладнання), ці гроші не кладуться на витрати – вони “амортизуються”, але таким чином у підприємства виникає “прибуток”, який треба перераховувати. Насправді ніякого прибутку нема, але з точки зору податкового обліку він є, хоча в реальності ніхто нічого не заробив.

Ці всі речі треба реформувати (і це стосується не лише державних кіностудій, а всіх державних підприємств). А потім дивитися – чи треба приватна інвестиція, в якому обсязі, хто має бути цей інвестор.

Я переконаний, що можна робити якісь речі і без приватизації. А якщо ми говоримо про інвестора, який не обов’язково братиме участь у приватизації, а може бути партнером на різних умовах, які передбачені чинним законодавством, то такий інвестор має бути профільним. Бо інакше прийдуть девелопери. Адже найпростіший спосіб заробити на землі, на якій стоїть кіностудія, – це побудувати торгівельно-розважальний центр чи житловий квартал, аніж розвивати кіновиробничтво на цьому місці. А на території кіностудії Довженка є й елементи культурної спадщини: Довженківський сад, музей Довженка…»

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило перелік об’єктів державної власності, які пропонуються до приватизації, до якого включено три державні кіностудії: Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, Українська студія хронікально-документальних фільмів та Українська кіностудія анімаційних фільмів.

Міністерство культури заявило, що публікація такого переліку не є прийнятим рішенням про приватизацію, а лише пропозиціями Мінекономрозвитку.

У Мінекономрозвитку пояснили, що наміри держави приватизувати кіностудію імені Довженка мають довгострокову перспективу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1266
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду