detector.media
28.08.2017 17:16
Іллєнко не підтримує ідею приватизації державних кіностудій
Іллєнко не підтримує ідею приватизації державних кіностудій
Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко не підтримує плану Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо приватизації державних кіностудій. На його думку, спершу потрібно проаналізувати причини неефективної роботи цих підприємств, реформувати їх і за потребу залучити інвесторів, але не приватизовувати.

Свою думку Пилип Іллєнко висловив в інтерв’ю Світлані Орловській на Прямому каналі:

«Я проти такого підходу (плану Мінекономіки в довгостроковій перспективі приватизувати державні кіностудії. – ДМ). Я вважаю, що перед тим, як говорити, приватизувати щось чи не приватизувати, треба провести аналіз, які є проблеми, чому це підприємство недостатньо ефективно працює, усунути ці проблеми.

Часто ці проблеми не мають жодного стосунку до приватизації, а стосуються архаїчних організаційно-правових форм (такого рудименту радянської системи держави і права, як державне підприємство). Стосуються абсолютно нереалістичних правил про порядок здачі в оренду майна цих підприємство, яке робиться за погодженням з Фондом держмайна за абсурдними тарифними ставками. Чи, наприклад, стосуються необхідності перераховувати майже весь прибуток цих підприємств (75%) до державного бюджету, незалежно від того, як працює це підприємство. Ми розуміємо, що якщо йдуть вкладення в капітальні речі (будівництво чи купівлю обладнання), ці гроші не кладуться на витрати – вони “амортизуються”, але таким чином у підприємства виникає “прибуток”, який треба перераховувати. Насправді ніякого прибутку нема, але з точки зору податкового обліку він є, хоча в реальності ніхто нічого не заробив.

Ці всі речі треба реформувати (і це стосується не лише державних кіностудій, а всіх державних підприємств). А потім дивитися – чи треба приватна інвестиція, в якому обсязі, хто має бути цей інвестор.

Я переконаний, що можна робити якісь речі і без приватизації. А якщо ми говоримо про інвестора, який не обов’язково братиме участь у приватизації, а може бути партнером на різних умовах, які передбачені чинним законодавством, то такий інвестор має бути профільним. Бо інакше прийдуть девелопери. Адже найпростіший спосіб заробити на землі, на якій стоїть кіностудія, – це побудувати торгівельно-розважальний центр чи житловий квартал, аніж розвивати кіновиробничтво на цьому місці. А на території кіностудії Довженка є й елементи культурної спадщини: Довженківський сад, музей Довженка…»

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило перелік об’єктів державної власності, які пропонуються до приватизації, до якого включено три державні кіностудії: Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка, Українська студія хронікально-документальних фільмів та Українська кіностудія анімаційних фільмів.

Міністерство культури заявило, що публікація такого переліку не є прийнятим рішенням про приватизацію, а лише пропозиціями Мінекономрозвитку.

У Мінекономрозвитку пояснили, що наміри держави приватизувати кіностудію імені Довженка мають довгострокову перспективу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY