Суд заарештував ноутбуки і комп'ютери компанії «Яндекс.Україна»

Суд заарештував ноутбуки і комп'ютери компанії «Яндекс.Україна»

16 Червня 2017
1306
16 Червня 2017
09:12

Суд заарештував ноутбуки і комп'ютери компанії «Яндекс.Україна»

1306
Суд заарештував вилучені в офісі компанії «Яндекс.Україна» в Одесі 185 ноутбуків і 36 системних блоків
Суд заарештував ноутбуки і комп'ютери компанії «Яндекс.Україна»
Суд заарештував ноутбуки і комп'ютери компанії «Яндекс.Україна»

Зазначено, що після обшуку вилучені предмети і документи були оглянуті й визнані речовими доказами

«Відповідно до повідомлення департаменту контррозвідувального захисту держави у сфері інформаційної безпеки СБУ, вилучені під час обшуку "Яндекс.Україна" ... документи містять дані щодо збору й акумуляції, з метою подальшої передачі в РФ, інформації про персональні дані громадян України, об'єктів критичної інфраструктури держави», – сказано в рішенні суду.

На комп'ютерному й телекомунікаційному обладнанні, за попередніми оцінками фахівців СБУ, містяться ознаки передачі посадовими особами «Яндекс.Україна» інформації в Росію.

Таким чином, вилучені предмети мають ознаки знарядь здійснення кримінального злочину і можуть бути використані як докази. Суд задовольнив клопотання СБУ й наклав арешт на 185 ноутбуків, 36 системних блоків, а також на жорсткі диски комп'ютерів, планшети, флеш-накопичувачі та всю документацію.

Нагадаємо, СБУ підозрює менеджмент «Яндекс.Україна» у передачі спецслужбам Росії персональних даних українців. Йдеться про особисті дані, відомості про рід занять, спосіб життя, місце перебування, проживання, роботу, про дозвілля, джерела й розмір доходів, номери телефонів, електронні адреси і аккаунти у соціальних мережах.

Повідомляється також, що передавалася інформація також про співробітників правоохоронних і спеціальних органів, військовослужбовців Збройних сил та інших підрозділів, що беруть участь в антитерористичній операції на Донбасі, державних службовців.

Триває досудове слідство в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, 29 травня Служба безпеки України провела обшук у київському та одеському офісах компанії «Яндекс. Україна» в рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). У російській компанії «Яндекс» «Детектору медіа» підтвердили проведення обшуків в їхніх українських офісах, але про причини їм було невідомо.

У Службі безпеки України заявили, що менеджмент компанії незаконно збирав і передавав до Росії персональні дані українських громадян. Під час обшуків співробітники СБУ виявили серверне обладнання та документацію, які будуть направлені для проведення експертизи.

При цьому «Яндекс» заперечує звинувачення Служби безпеки України в тому, що менеджмент компанії незаконно збирав і передавав до Росії персональні дані українських громадян. 

Директор зі зв'язків з громадськістю російської компанії «Яндекс» Очир Манджиков повідомив, що офіси компанії в Україні будуть закриті найближчим часом.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Користувачі «Яндекс.Браузера» виявили, що додаток дозволяє автоматично обходити блокування, які були введені в Україні.

Фото: Zik

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1306
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2498 дн. тому
Господи, какую же х*ню Вы ретранслируете, детекторщики
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду