Прес-офіцери заявляють, що журналісти почали працювати у зоні АТО більш професійно

Прес-офіцери заявляють, що журналісти почали працювати у зоні АТО більш професійно

15 Червня 2017
2282
15 Червня 2017
19:37

Прес-офіцери заявляють, що журналісти почали працювати у зоні АТО більш професійно

2282
15 червня у Краматорську (Донецька область) відбулась зустріч прес-офіцерів з членами Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, які проводять виїзне засідання.
Прес-офіцери заявляють, що журналісти почали працювати у зоні АТО більш професійно
Прес-офіцери заявляють, що журналісти почали працювати у зоні АТО більш професійно

Під час зустрічі прес-офіцери наголосили на тому, що рівень журналістів, які пишуть про АТО за останній час підвищився, вони працюють у зоні АТО набагато професійніше, ніж ще два роки тому. Водночас вони висловили деякі претензії щодо, зокрема, неправильного вживання термінів, публікації недозволених фото.

«Такого поняття як "сіра зона" зараз не існує, є зона розведення. Ми не вживаємо слово "сепаратисти" і "сепарські війська", це вже російські найманці давно, вони вже пройшли вишкіл, і це зовсім не сепаратисти. Іноді журналісти нас сприймають як щось вороже, а ми хочемо просто допомогти», - заявили прес-офіцери.

За їх словами, журналісти часто просяться на «нульові позиції», туди, де небезпечно.

«Ми просимо, щоб вони писали про наших героїв, а герої є не тільки на нульових позиціях, а й на другій і третій лінії розмежування», - було наголошено під час зустрічі.

Про це говорили начальник прес-центру штабу АТО, полковник Олександр Поронюк і Олена Макренчук, прес-офіцер 72-ї бригади.

За їх словами, здебільшого журналісти дисципліновані і поводяться свідомо.

У відповідь генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко, який був присутній на зустрічі, закинув, що сухі статистичні повідомлення прес-служб із зони бойових дій, які публікуються у засобах масової інформації, не зачіпляють людей.

«Весь час, як ми висвітлюємо події у зоні АТО, ви готуєте таку суху статистику про обстріли, вбитих і поранених. А ця статистика не зачіпає емоційно, і люди намагаються відсторонитися від реальності, яка насправді існує. Нам потрібна реальна емоційна інформація. Якщо наші журналісти не матимуть доступу, нам потрібно, щоб ви включали своїх людей, щоб вони розповідали, що сталося, але не сухо. Якщо постраждала якась людина, то бажано, щоб ви потім повідомили подробиці, що з цією людиною відбувається далі», - сказав Олександр Ткаченко.

Також Олександр Поронюк повідомив, що на сьогодні акредитовано у прес-центрі СБУ в зону АТО 5800 журналістів, з них – понад 2200 іноземні журналісти. За його словами, це свідчить про великий інтерес до подій у цій зоні.

Прес-офіцер оперативно-тактичного угрупування «Луганськ» Віктор Шубець, який служить на Луганщині з 2014 року, сказав, що на його думку, регіональні ЗМІ не так активно повідомляють про події в зоні розмежування через те, що майже всі вони не мають акредитації, тобто карток червоного кольору.

«Найбільше ми співпрацюємо з місцевим телеканалом ЛОТ і радіостанцією "Пульс" (Луганська філія ПАТ НСТУ). Ми дуже плідно почали співпрацювати. Вони дають майже всі наші сюжети. І за нашими даними, за останній час рейтинги ЛОТу виросли майже на 30%», - сказав він.

Під час зустрічі також говорилося про розповсюдження серед військових преси – зокрема видання «Народна армія», щодо якого депутати прийняли спеціальний закон, аби призупинити участь цієї газети в роздержавленні. Прес-офіцери підтвердили, що отримують газету, і є її кореспондентами.

Вони також сказали, що майже кожна бригада тепер видає свої невеличкі газети форматом А4, чотири шпальти, один раз на тиждень, накладом 500 примірників. Реалізувати ці проекти допомагають волонтери. Але, аби збільшити наклад таких видань, «бойових листків», немає фінансування.

Пізніше під час засідання Комітету свободи слова голова Комітету Вікторія Сюмар порадила підготувати Держкомтелерадіо зміни до бюджету, щоб передбачити необхідні кошти на друк таких газет в державних видавництвах.

Нагадаємо, 12 червня Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції)».

На фото - під час зустрічі

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2282
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду