Затверджені Радою зміни щодо е-декларування торкнуться журналістів – Романюк

Затверджені Радою зміни щодо е-декларування торкнуться журналістів – Романюк

23 Березня 2017
5441
23 Березня 2017
13:45

Затверджені Радою зміни щодо е-декларування торкнуться журналістів – Романюк

5441
Сьогодні, 23 березня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня і прийнятий за основу 14 березня зі скороченням строку підготовки до другого читання
Затверджені Радою зміни щодо е-декларування торкнуться журналістів – Романюк
Затверджені Радою зміни щодо е-декларування торкнуться журналістів – Романюк

Як повідомляє «Українська правда», за документ проголосували 268 ндепутатів.

Документ був затверджений із правками, внесеними в тому числі з голосу. Були враховані поправки депутата від «Народного фронку» Тетяни Чорновол.

Зокрема нею пропонувалося зобов’язати до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

Водночас пані Чорновол відкликала внесену раніше норму про вимогу декларування доходів редакторів та засновників ЗМІ.

Як написала на своїй сторінці у Facebook виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, документ торкнеться журналістів.

«Журналістів торкнеться! Тому що корупцію викривають і розслідування на цю тему пишуть здебільшого журналісти, які працюють в ГОшках – бюро журналістських розслідувань взагалі всі є громадськими організаціями. Вони зареєстровані не як ЗМІ, а як неприбуткові громадські організації»,  – написала вона.

Пані Романюк вважає це тиском на роботу журналістів.

«Звісно, ми розглядаємо це як тиск і укладення роботи журналістів. Найбільше здивування викликає вимога декларування навіть не до самих організацій, а до третіх осіб – уявіть собі, всі підрядники, в яких ми орендуємо приміщення під офіс, чи замовляємо кава-брейки чи вивіз сміття, чи воду, чи друк плакатиків, плюс всі хто входить до членів організації (бо загальні збори членів – вищий орган керівництва в ГО часто), і так далі – да, зрозуміло, що нікому з третіх осіб проблеми не потрібні, і всі зараз будуть тікати від анти-корупційних ГОшок як від вогню. Я не знаю, як будуть працювати бюро журн розслідувань? А тренінги з антикорупції? А міні-гранти на підтримку регіональних медіа, які викривають корупцію? Це путін-стайл. І дуже сумно, що цю дивовижу ініціювала колишня журналістка і борчиня за свободу слова і проти корупції Чорновіл»,– написала пані Романюк.

Нагадаємо, вчора, 22 березня, Комітет з питань запобігання та протидії корупції рекомендував Верховній Раді прийняти поправку до закону України про запобігання і протидії корупції, яка зобов'яже керівників та засновників ЗМІ подавати електронні декларації. Автором поправки є народний депутат пані Чорновол.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5441
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду