detector.media
23.03.2017 13:45
Затверджені Радою зміни щодо е-декларування торкнуться журналістів – Романюк
Затверджені Радою зміни щодо е-декларування торкнуться журналістів – Романюк
Сьогодні, 23 березня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня і прийнятий за основу 14 березня зі скороченням строку підготовки до другого читання

Як повідомляє «Українська правда», за документ проголосували 268 ндепутатів.

Документ був затверджений із правками, внесеними в тому числі з голосу. Були враховані поправки депутата від «Народного фронку» Тетяни Чорновол.

Зокрема нею пропонувалося зобов’язати до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

Водночас пані Чорновол відкликала внесену раніше норму про вимогу декларування доходів редакторів та засновників ЗМІ.

Як написала на своїй сторінці у Facebook виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, документ торкнеться журналістів.

«Журналістів торкнеться! Тому що корупцію викривають і розслідування на цю тему пишуть здебільшого журналісти, які працюють в ГОшках – бюро журналістських розслідувань взагалі всі є громадськими організаціями. Вони зареєстровані не як ЗМІ, а як неприбуткові громадські організації»,  – написала вона.

Пані Романюк вважає це тиском на роботу журналістів.

«Звісно, ми розглядаємо це як тиск і укладення роботи журналістів. Найбільше здивування викликає вимога декларування навіть не до самих організацій, а до третіх осіб – уявіть собі, всі підрядники, в яких ми орендуємо приміщення під офіс, чи замовляємо кава-брейки чи вивіз сміття, чи воду, чи друк плакатиків, плюс всі хто входить до членів організації (бо загальні збори членів – вищий орган керівництва в ГО часто), і так далі – да, зрозуміло, що нікому з третіх осіб проблеми не потрібні, і всі зараз будуть тікати від анти-корупційних ГОшок як від вогню. Я не знаю, як будуть працювати бюро журн розслідувань? А тренінги з антикорупції? А міні-гранти на підтримку регіональних медіа, які викривають корупцію? Це путін-стайл. І дуже сумно, що цю дивовижу ініціювала колишня журналістка і борчиня за свободу слова і проти корупції Чорновіл»,– написала пані Романюк.

Нагадаємо, вчора, 22 березня, Комітет з питань запобігання та протидії корупції рекомендував Верховній Раді прийняти поправку до закону України про запобігання і протидії корупції, яка зобов'яже керівників та засновників ЗМІ подавати електронні декларації. Автором поправки є народний депутат пані Чорновол.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY