Російський журналіст заявив, що ним зацікавилася ФСБ після інтерв’ю з росіянином, який воює у Сирії

Російський журналіст заявив, що ним зацікавилася ФСБ після інтерв’ю з росіянином, який воює у Сирії

18 Березня 2017
1226
18 Березня 2017
16:15

Російський журналіст заявив, що ним зацікавилася ФСБ після інтерв’ю з росіянином, який воює у Сирії

1226
Російський журналіст Павло Нікулін знайшов в соцмережах жителя міста Калуги (Росія), який воює на боці бойовиків в Сирії, і взяв у нього інтерв'ю. Журналіст запропонував інтерв'ю російській версії журналу Esquire. Текст не був опублікований і, як повідомили Нікуліну, в редакцію приходив співробітник ФСБ, який цікавився діяльністю журналіста, припускаючи, що він симпатизує терористам. Головний редактор Esquire Сергій Мінаєв візит співробітника ФСБ до редакції спростовує.
Російський журналіст заявив, що ним зацікавилася ФСБ після інтерв’ю з росіянином, який воює у Сирії
Російський журналіст заявив, що ним зацікавилася ФСБ після інтерв’ю з росіянином, який воює у Сирії

Про це пише видання «Медуза».

У жовтні 2016 року журналіст Павло Нікулін знайшов в соцмережах аккаунт росіянина, який виїхав з Калуги в Сирію - воювати в одному з угрупувань. Перевіривши його історію і переконавшись, що вона достовірна, журналіст взяв у нього інтерв'ю. Домовитися про публікацію довгий час не виходило - російські видання, зазначає Нікулін, відмовлялися брати текст.

Після кількох невдалих спроб він вирішив відправити інтерв'ю в журнал Esquire. З одним з редакторів Esquire Вадимом Смисловим автор матеріалу зустрівся 23 лютого 2017 року. За словами журналіста, текст повинен був прочитати головний редактор журналу Сергій Мінаєв, і про рішення його повинні були повідомити 28 лютого.

Однак відповідь він не отримав. Водночас журналіст стверджує, що про інтерв'ю до його публікації стало відомо спецслужбам. Один із співробітників журналу (він просив не згадувати його імені) повідомив Нікуліну, що Смислова викликали в кабінет до Мінаєва.

Як стверджує журналіст, у головного редактора, де був присутній невідомий, йшлося про нього і про інтерв’ю: «Паша Нікулін ходить по тонкій кризі. Неправильні питання задає і взагалі симпатизує терористам».

«Виходить, вони обговорювали мою особистість», - каже Нікулін. За інформацією журналіста, жодного посвідчення під час цієї бесіди невідомий не показував. Однак її учасники «чітко зрозуміли», що це був співробітник ФСБ.

Павло Нікулін упевнений, що до силовиків його текст потрапив саме від редакції Esquire. «Версій у мене дві. Або це юридичний відділ по дурості вирішив показати текст комусь із ФСБ. Друга версія - головний редактор Мінаєв», - вважає Нікулін.

У юридичному відділі видавничого дому Independent Media, який видає Esquire, заявили: «Ми повинні самі розібратися, перш ніж давати якісь коментарі. На даний момент у нас немає ніякої інформації».

Вадим Смислов підтвердив, що текст вирішили не публікувати після консультації з юристами. «Я сам відправив текст нашим юристам. І юристи сказали, що текст не підходить; що в тому, як Паша Нікулін коментує питання до свого спікера, простежується якась позитивна конотація, а це йде врозріз з законодавством Російської Федерації. Тому текст в Esquire не міг бути опублікований», - пояснив він.

Головний редактор російського Esquire Сергій Мінаєв наполягає, що тексту не бачив. «Ніхто мені нічого не показував, я такого не пам'ятаю. Я не бачив такого тексту», - заявив він.

Інформацію про розмову з невідомцем з ФСБ про Нікуліна, яка нібито відбулася в його кабінеті, Мінаєв заявив: «Я вважаю, що це якесь марення. Не було такого, звичайно. Esquire, слава богу, спецслужби не цікавить».

Інтерв'ю терориста з Калуги, яке взяв Нікулін, в результаті було опубліковано в номері журналу The New Times 13 березня 2017 року під заголовком «З Калуги - з джихадом». «Текст, який я їм надіслав, вичитаний декількома редакторами і сильно пом'якшений. Половину питань просто прибрали. Юрист раз десять його перечитав. The New Times ніхто не смикав. Все в порядку », - підсумував Нікулін.

Нагадаємо, делегація США в ОБСЄ висловила стурбованість, що російська окупаційна влада у Криму затримала правозахисників-активістів, та закликала звільнити всіх тих, хто розкриває правду про окупацію українського півострова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду