detector.media
28.02.2017 10:00
За напад на бердянських журналістів досі нікого не покарано
За напад на бердянських журналістів досі нікого не покарано
Директор міської телекомпанії «ТБ-Бердянськ» Вікторія Горбатко повідомила про бездіяльність правоохоронних органів щодо розслідування випадків із нападами на журналістів ТРК «Юг» у Бердянську

Про це вона заявила під час дискусії «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа», що відбулася в Запоріжжі, повідомляє НСЖУ.

Нагадаємо, влітку влітку 2016 року сталося відразу кілька нападів та побиття знімальної групи телеканалу «Юг». Винні досі не встановлені й не покарані.

Пані Горбатко зазначила, що спілкувалася з начальником управління організації прийому громадян та розгляду звернень і запитів ГПУ Олегом Улінцем, представниками слідчого управління Нацполіції. Посадовці обіцяли своє сприяння та контроль за ходом справи.

Утім, як каже директорка, жодних зрушень наразі немає. Прокуратура так само уникає зустрічей з телевізійниками.

«Нас як ігнорували, так і ігнорують. Як не помічали, так і не помічають. Щодо справи з побиттям журналістів, то обіцяли допомогти і прокуратура, і поліція. Але обіцянками все й завершилося», – зазначила вона.

Один із постраждалих – журналіст ТРК «Юг» Володимир Головатий розповів експертам про обставини побиття. За його словами, тоді у редакцію подзвонили власники однієї з баз відпочинку і поскаржилися на рейдерське захоплення.

«Перше, що я запитав – чи зверталися вони в поліцію. Чоловік запевнив, що так. Мовляв, у поліції порадили подзвонити до мене, бо я журналіст, який завжди виїжджає на такі випадки», – згадав він.

На місці події журналіст побачив чоловіків у камуфляжі, декількох в цивільному.

«Один із цих, що в цивільному, навіть збирався дати нам коментар на камеру. Запевнив, що люди в камуфляжі це солдати з АТО і їх привезли на відпочинок. Правда, не встиг розповісти, навіщо вони вибивають двері, бо тут хтось із «солдатів» почав кричати, хапати оператора за камеру. Мені «прилетіло» по потилиці, і це на очах у поліції. Виїхала група державної служби охорони, але вони не спішили втручатися. Ми добре отримали тоді, в оператора відібрали з камери карту памʼяті», – сказав він.

Днями журналіст хотів потрапити до прокурора області на особистий прийом. Натомість вдалося поспілкуватися з заступником.

«Він почав собі "чіпляти зірки", що тепер справа буде дорозслідуватися в Генпрокуратурі… А наша прес-служба про хід справи нам взагалі нічого не повідомляла», – сказав журналіст.

Радник представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдар Ботагаров зазначив, що подібними справам безкарності потрібно надавати якомога більшої публічності, аби їх не намагалися замовчати.

Захід, у якому взяли участь місцеві журналісти та міжнародні експерти, організувала Національна спілка журналістів України  спільно з Офісом представника ОБСЄ з питань свободи медіа.

Нагадаємо, 7 червня у Бердянську невідомий намагався перешкодити роботі журналістів ТРК «Юг», які вели зйомку мітингу біля Бердянського міськрайонного суду, що розглядав справу депутата Бердянської міської ради Віктора Цуканова.

1 липня під час рейду спеціальної комісії у складі фахівців адмінвідділу Бердянського виконкому, Азовської морської екологічної інспекції, представників Бердянського відділу поліції і КП «Центральний ринок» власник кафе-піцерії «Думка» напав на оператора телеканалу «ТБ-Бердянськ».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY