В Україні створено Національну кіноакадемію та кінопремію «Золота дзиґа»

В Україні створено Національну кіноакадемію та кінопремію «Золота дзиґа»

20 Лютого 2017
7221
20 Лютого 2017
16:17

В Україні створено Національну кіноакадемію та кінопремію «Золота дзиґа»

7221
20 квітня в Києві відбудеться урочисте вручення кінопремії «Злота дзиґа». Переможців обиратиме новостворена Українська кіноакадемія
В Україні створено Національну кіноакадемію та кінопремію «Золота дзиґа»
В Україні створено Національну кіноакадемію та кінопремію «Золота дзиґа»

Ініціатором створення Національної кіноакадемії та премії «Золота дзиґа» став Одеський міжнародний кінофестиваль. Його президент Вікторія Тігіпко на прес-конференції з нагоди початку прийому заявок зазначила, що основною метою є всебічна підтримка на розвиток національного кінематографа: «Настав час, аби і в нашій країні було заснована власний "Оскар". Індустрія відроджується, ми хочемо популяризувати наших акторів, режисерів, продюсерів – усіх, хто працює в цій складній галузі. Важливо привернути увагу суспільства до цієї події».

Арт-директор Української кіноакедемії та Національної кінопремії, кінознавець Алік Шпилюк розповів, що до складу академії може ввійти будь-яка людина, що відповідає вимогам однієї з трьох категорій:

  1. Представники кіноіндустрії, які, починаючи з 1991 року, брали участь як автори (актори, сценаристи, режисери, оператори, художники-постановники чи композитори) чи продюсери у створенні одного і більше повнометражних ігрових фільмів або трьох і більше короткометражних та/або документальних чи анімаційних фільмів.
  2. Діячі культури, мистецтва та кіноіндустрії, які зробили суттєвий внесок у розвиток та просування українського кінематографа (серед них дистриб’ютори, кінокритики та керівники міжнародних кінофестивалів).
  3. Меценати та спонсори вітчизняного кінематографа.

Жорстких критеріїв відбору не існує. Організатори сподіваються, що загалом до академії ввійде більше 600 членів. Серед них буде обрано правління, що складатиметься з 15 осіб на чолі з головою правління.

Прийом заявок триватиме з 20 лютого до 19 березня 2017 року.

Виконавчим директором Української кіноакадемії і Національної кінопремії призначено директора з маркетингу ОМКФ Анну Мачух.

«Українська кіноакадемія – це не гільдія або якесь професійне об’єднання, яке має лобіювати свої інтереси. Основна мета – професійне визнання, підняття рівня престижності професії. Люди, які роблять кіно, є елітою нації, вони заслуговують на повагу та визнання, тому важливість такої премії важко переоцінити.

Не секрет, що в кіно слава розподіляється не завжди пропорційно та справедливо, тому премія має вивести під світло софітів тих, хто, як правило, залишаються в тіні акторів, режисерів та інших фронтменів проектів», – підкреслив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Генеральний продюсер Star Media Юрій Мінзянов, користуючись нагодою, нагадав про ветований Президентом закон про державну підтримку кінематографії та закликав представників засобів масової інформації активніше висвітлювати хід подій: «Уже з’явилася нова редакція закону, але, на жаль, вона застрягла десь у коридорах Адміністрації Президента. Вона так і не дійшла до депутатів, хоча нам було обіцяно, що ця нова редакція закону буде швидко опрацьована та прийнята депутатами».

Головним символом Національної кіно премії стане статуетка «Золота дзиґа». Організатори зазначають, що це символ стрімкості і невпинного розвитку. Крім того, назва нагадує про творчий спадок видатного кінематографіста Дзиґи Вертова.

Автором назви є директор зі стратегічного маркетингу «Медіа Група Україна» Ольга Захарова. Дизайн статуетки розробить український митець Назар Білик.

Запропонувати свій фільм до розгляду з 20 лютого до 20 березня включно може будь-яка фізична чи юридична особа, яка є автором твору або володіє достатнім об’ємом майнових прав на нього. До участі прийматимуться фільми, прем’єри яких відбулися протягом 2016 року – з 1 січня до 31 грудня.

Правління академії сформує шорт-лист кандидатів шляхом закритого некомерційного перегляду онлайн копій фільмів. Переможців обиратимуть усі члени кіноакадемії шляхом двоетапного голосування.

Статуетки «Золота дзиґа» буде вручено в 14 номінаціях: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер (премія імені Юрія Іллєнка)», «Найкращий актор у головній ролі», «Найкраща акторка у головній ролі», «Найкращий актор другого плану», «Найкраща акторка другого плану», «Найкращий оператор-постановник», «Найкращий художник-постановник», «найкращий сценарист», «Найкращий композитор», «найкращий документальний фільм», «Найкращий анімаційний фільм», «Найкращий ігровий короткометражний фільм», «Внесок у розвиток кіно».

Урочиста церемонія нагородження лауреатів премії відбудеться 20 квітня 2017 року в готелі Fairmont Grant Hotel Kyiv.

Подробиці – на офіційному сайті премії.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7221
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду