СБУ опублікувала архівні документи КДБ про Голодомор

СБУ опублікувала архівні документи КДБ про Голодомор

18 Лютого 2017
4112
18 Лютого 2017
13:40

СБУ опублікувала архівні документи КДБ про Голодомор

4112
До дня народження дослідника Голодомору Джеймса Мейса СБУ оприлюднює архівні документи КДБ про свідоме замовчування трагедії радянською владою.
СБУ опублікувала архівні документи КДБ про Голодомор
СБУ опублікувала архівні документи КДБ про Голодомор

Про це йдеться у повідомленні Служби безпеки в Facebook.

«Оприлюднені СБУ документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, – організація замовних статей «західних вчених і журналістів», промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення заангажованих експертів для придушення «антісовєтской шуміхі»», - йдеться у повідомленні СБУ.

Сьогодні, 18 лютого,  Джеймсу Ернесту Мейсу мало б виповнитися 65 років. Завдяки дослідженням відомого історика, політолога, дослідника історії СРСР та Центрально-Східної Європи світ дізнався про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Він першим назвав цю трагедію українського народу геноцидом.

«Справжній друг України, чия чесність і принциповість допомогла розповісти усьому світові правду, яка замовчувалась й жорстко вичищалася радянськими репресивними органами. І сьогодні Україна, протидіючи російській агресії, відчуває підтримку зарубіжних інтелектуалів, учених, публіцистів, які виставляють цивілізаційні «маяки», за які не наважиться відступати жодний публічний діяч», ‒ сказав голова СБУ Василь Грицак, спілкуючись з журналістами.

Працюючи над дослідницькою програмою Гарвардського університету «Усна історія українського голоду 1932–1933 рр.», Джеймс Мейс зібрав понад півсотні аудіо-записів очевидців, що вижили під час Голодомору, й після війни опинилися в США. Результати дослідження стали основою книги Роберта Конквеста «Жнива скорботи», виданої у 1986 році.
У 1986-1990 роках історик стає виконавчим директором тимчасової комісії з дослідження Голодомору 1932-1933 років (US Commission on the Ukraine Famine), звіт якої у 1988 році був переданий у посольство СРСР у Вашингтоні і потрапив до ЦК Компартії України.

КДБ уважно стежило за дослідженнями Голодомору закордоном і доповідало компартійним босам. У Галузевому державному архіві Служби безпеки України зберігаються унікальні документи за підписом голови Комітету Державної Безпеки Української РСР Миколи Голушка – інформування до ЦК Компартії України «Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію довкола так званого «штучного голоду» в Україні в 1932-1933 роках» та «Об усилении антисоветской шумихи за рубежом в святи с вопросом о массовом голоде на Украине». На сторінках цих документів згадується Джеймс Мейс і його Комісія, діяльність яких викликала у СРСР передбачувану паніку.

Керівник КДБ пише про штучний голод і українську трагедію виключно в лапках. Згадує буржуазні засоби масової інформації і зарубіжні націоналістичні центри.

Служба безпеки України зазначає, що розсекретила всі віднайдені в архіві документи про Голодомор, вони у вільному доступі, з ними працюють історики, письменники, громадяни, котрі шукають правду про своїх родичів. СБУ було відкрито й розслідувано кримінальну справу, за матеріалами якої український суд поіменно назвав винуватців Голодомору в Україні – очільників партійних і радянських органів.

Нагадаємо, голова Європейської кіноакадемії, знана польська режисерка Аґнешка Холланд зніме художній фільм про журналіста Ґарета Джоунса, котрий першим на Заході написав про Голодомор 1932-33 років.

Перший спеціальний допрем'єрний показ у США англомовної художньої кінострічки про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні «Гіркі жнива» пройшов ввечері 16 лютого у Вашингтоні.

У день вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким регулюється підготовка до вшанування 85-х роковин трагедії, котрі припадають на наступні два роки.

Указ, зокрема, передбачає створення оргкомітету на чолі з прем'єр-міністром і керівником Адміністрації Президента, проведення жалобних акцій, міжнародного форуму, наукових конференцій, формування Національної книги пам'яті жертв Голодомору та продовження пошукової роботи зі встановлення осіб, які у 1932-1933 роках рятували людей від голоду. Окрім цього, Порошенко наказує забезпечити публікацію книг про цю історичну подію та інформування суспільства про злочини тоталітарного комуністичного режиму.

Окремими пунктами Кабміну доручено забезпечити розвиток Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» та вирішити разом із КМДА питання про спорудження в Києві пам'ятника визначному досліднику голодоморів в Україні Джеймсу Мейсу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду