У резолюції ПАРЄ закликає Росію звільнити Сущенка та припинити переслідування кримських журналістів

У резолюції ПАРЄ закликає Росію звільнити Сущенка та припинити переслідування кримських журналістів

24 Січня 2017
989
24 Січня 2017
18:57

У резолюції ПАРЄ закликає Росію звільнити Сущенка та припинити переслідування кримських журналістів

989
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у вівторок, 24 січня, має ухвалити резолюцію щодо переслідування журналістів в країнах-членах Ради Європи, в тому числі - українських журналістів, яких переслідує Росія.
У резолюції ПАРЄ закликає Росію звільнити Сущенка та припинити переслідування кримських журналістів
У резолюції ПАРЄ закликає Росію звільнити Сущенка та припинити переслідування кримських журналістів

Як повідомляє видання «Європейська правда».

Документ має бути підтриманий голосуванням у сесійній залі ПАРЄ, але, як повідомляє зі Страсбурга кореспондент «Європейської правди», під час обговорення всі депутати висловлюються на його підтримку.

У відповідності до резолюції, асамблея закликає російську владу:

1) відмовитися від норми щодо кримінальної відповідальності за «сепаратизм» щодо тих журналістів, хто повідомляє про незаконну окупацію і анексію Кримського півострова, а також зняти відповідні звинувачення проти українських журналістів Анни Андрієвської, Наталі Кокоріної і Миколи Семени;

2) звільнити Романа Сущенка, кореспондента агентства «Укрінформ» у Франції з 2010 року, який був затриманий в Москві за звинуваченням у «шпигунстві» 30 вересня 2016 року;

3) застосувати вплив на сепаратистські сили на сході України, щоб забезпечити журналістам змогу безпечно працювати і передавати повідомлення з цих районів».

Під час підготовки до слухань депутатами були запропоновані 25 поправок до документа, але жодна з них не стосується блоку щодо дій РФ. Представники держав-партнерів  РФ не надавали свої пропозиції, натомість російські депутати не приїхали на сесію, зазначає видання.

Нагадаємо, 19 січня міністр інформаційної політики України Юрій Стець зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом і порушив питання стану свободи ЗМІ та безпеки журналістів на окупованих Росією територіях Криму і Донецької та Луганської областей.

3 жовтня 2016 року, після арешту українського журналіста,  представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович звернулася до російської сторони у справі Сущенка. Вона написала лист із вимогою негайно звільнити полоненого в Москві журналіста. Натомість, російська влада відповіла представнику ОБСЄ, що затримання Сущенка не пов'язане з його професійною діяльністю.

У грудні 2016 року Кремль відмовив у відвідуванні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

У січні представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння у зв'язку з тим, що до затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка не допускають священнослужителів УПЦ КП, а також дружину.

24 січня Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович в черговий раз висловила занепокоєння щодо утисків прав кримського журналіста Миколая Семени, який через свої публікації  звинувачений в окупованому Росією Криму в діях, що «ставлять під загрозу територіальну цілісність Російської Федерації».

В інтерв’ю «Детектору медіа» Дуня Міятович заявила, що під час її візиту до Києва та зустрічей із представниками української влади вона наголосила, що справи Романа Сущенка і Миколи Семени залишаються серед її найважливіших питань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
989
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду