detector.media
24.01.2017 18:57
У резолюції ПАРЄ закликає Росію звільнити Сущенка та припинити переслідування кримських журналістів
У резолюції ПАРЄ закликає Росію звільнити Сущенка та припинити переслідування кримських журналістів
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у вівторок, 24 січня, має ухвалити резолюцію щодо переслідування журналістів в країнах-членах Ради Європи, в тому числі - українських журналістів, яких переслідує Росія.

Як повідомляє видання «Європейська правда».

Документ має бути підтриманий голосуванням у сесійній залі ПАРЄ, але, як повідомляє зі Страсбурга кореспондент «Європейської правди», під час обговорення всі депутати висловлюються на його підтримку.

У відповідності до резолюції, асамблея закликає російську владу:

1) відмовитися від норми щодо кримінальної відповідальності за «сепаратизм» щодо тих журналістів, хто повідомляє про незаконну окупацію і анексію Кримського півострова, а також зняти відповідні звинувачення проти українських журналістів Анни Андрієвської, Наталі Кокоріної і Миколи Семени;

2) звільнити Романа Сущенка, кореспондента агентства «Укрінформ» у Франції з 2010 року, який був затриманий в Москві за звинуваченням у «шпигунстві» 30 вересня 2016 року;

3) застосувати вплив на сепаратистські сили на сході України, щоб забезпечити журналістам змогу безпечно працювати і передавати повідомлення з цих районів».

Під час підготовки до слухань депутатами були запропоновані 25 поправок до документа, але жодна з них не стосується блоку щодо дій РФ. Представники держав-партнерів  РФ не надавали свої пропозиції, натомість російські депутати не приїхали на сесію, зазначає видання.

Нагадаємо, 19 січня міністр інформаційної політики України Юрій Стець зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом і порушив питання стану свободи ЗМІ та безпеки журналістів на окупованих Росією територіях Криму і Донецької та Луганської областей.

3 жовтня 2016 року, після арешту українського журналіста,  представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович звернулася до російської сторони у справі Сущенка. Вона написала лист із вимогою негайно звільнити полоненого в Москві журналіста. Натомість, російська влада відповіла представнику ОБСЄ, що затримання Сущенка не пов'язане з його професійною діяльністю.

У грудні 2016 року Кремль відмовив у відвідуванні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

У січні представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння у зв'язку з тим, що до затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка не допускають священнослужителів УПЦ КП, а також дружину.

24 січня Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович в черговий раз висловила занепокоєння щодо утисків прав кримського журналіста Миколая Семени, який через свої публікації  звинувачений в окупованому Росією Криму в діях, що «ставлять під загрозу територіальну цілісність Російської Федерації».

В інтерв’ю «Детектору медіа» Дуня Міятович заявила, що під час її візиту до Києва та зустрічей із представниками української влади вона наголосила, що справи Романа Сущенка і Миколи Семени залишаються серед її найважливіших питань.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY