ЗМІ часто вживають мову морожнечі на адресу вразливих груп населення – заступниця Нищука

ЗМІ часто вживають мову морожнечі на адресу вразливих груп населення – заступниця Нищука

3 Листопада 2016
933
3 Листопада 2016
18:26

ЗМІ часто вживають мову морожнечі на адресу вразливих груп населення – заступниця Нищука

933
За словами заступниці міністра культури України Світлани Фоменко, довгий час проблема дискримінації не була на порядку денному Міністерства культури, але ситуацію слід змінювати.
ЗМІ часто вживають мову морожнечі на адресу вразливих груп населення – заступниця Нищука
ЗМІ часто вживають мову морожнечі на адресу вразливих груп населення – заступниця Нищука

Про це вона сказала на конференції «Два з половиною роки конфлікту: вплив на толерантність і сприйняття меншин», повідомляє «Центр інформації про права людини».

За словами пані Фоменко в Україні непогане законодавство щодо захисту національних меншин, однак існує проблема впровадження цього законодавства на місцях. «Коли ми готуємо звіти по роботі Міністерства культури, формально виглядає все непогано – проводиться чимало культурних заходів, триває діалог між представниками громадськості. Однак повідомлення у ЗМІ є зворотною реакцією на нашу роботу. І поки ці результати невтішні», - зазначила вона.

За словами заступниці міністра мови ворожнечі у ЗМІ найчастіше звучить на адресу вразливих груп населення: внутрішньо переміщених осіб, ромів, біженців та мігрантів, представників ЛГБТ-спільноти.

«Тривалий час Міністерство культури розглядало свою роботу з точки зору забезпечення мовних прав, дбало про культурну сферу. А проблема дискримінації ніколи не була на порядку денному. Нині треба актуалізовувати питання саме недискримінації, протидіяти мові ворожнечі, расовій ненависті тощо», – наголосила Світлана Фоменко.

Вона додала, що в рамках діяльності міністерства роботу щодо культурної взаємодії національних меншин слід виконувати «за штатним розкладом», але свою увагу вже слід зосереджувати на питаннях недискримінації.

Під час зустрічі учасникам представили відео з різних новин, де мовою ворожнечі послуговувалися як пересічні громадяни, так і представники медичної сфери, місцевих органів влади аж до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Мені зараз було соромно за те, що я побачила у відеоролику. Така концентрація проблем свідчить про те, що ані зусилля органів виконавчої влади, ані місцевих рад, не достатні, щоб протидіяти мові ворожнечі. Так само недостатньо і наших зусиль», зауважила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська і закликала як державну владу, так і правозахисників краще працювати.

Більш оптимістично налаштована перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова. «Повернувшись у Крим, ми – кримські татари – для України були тривалий час недостатньо освічені, недостатньо могли представляти себе на публічному рівні. Нині я тут виступаю і як кримська татарка, і як внутрішньо переміщена особа, і як перший заступник міністра інформаційної політики. Сьогодні міністерства можуть представляти і представники національних меншин, ми можемо обіймати високі посади. Україна готова до змін», – вважає пані Джапарова.

За словами заступниці міністра інформаційної політики, ключова робота міністерства полягає в проведенні комунікаційної стратегії, яка напряму стосується зменшення рівня нетолерантності. Вона наголосила, що зараз у першу чергу йдеться про переселенців. «У нашої стратегії кілька напрямків. По-перше, це зруйнувати негативний імідж навколо ВПО, по-друге, змінити сприйняття ВПО органами місцевого самоврядування. Переселенці – це не проблема, а чинник, який сприяє розвитку громади. По-третє, сприяти тому, щоб внутрішньо переміщенні особи усвідомили, що вони самі можуть визначати своє майбутнє», – зазначила Еміне Джапарова.

Вона розповіла також, що планується створення медійної платформи, за допомогою якої, зокрема, можна буде зменшувати рівень нетолерантності та протидіяти мові ворожнечі.

Фото - http://hatespeechandsocialmedia.blogspot.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду